REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinomas farmacininkas, mokslininkas prof. habil. dr. A.Gendrolis, apie bičių produktus parašęs keturias knygas „Medus“, „Propolis“, „Žiedadulkės ir bičių duonelė“, „Bičių pienelis ir vaškas“, sutiko pasidalyti žiniomis apie bičių produktus su „Valstiečių laikraščio“ skaitytojais.

REKLAMA
REKLAMA

Retas ginčytųsi, kad bičių produktai neverti dėmesio, tačiau nuolat valgančiųjų medaus, žiedadulkių, bičių duonelės daugėja gana lėtai. Kaip manote, kodėl?

REKLAMA

Kad ir kaip būtų keista, žmogus tai, ką turi vertingo ir ką lengvai pasiekia, vertina menkiau nei derėtų. Jis visada ieško ko nors ypatingo, nepaprasto, gražiai įpakuoto, nors neretai ir apsigauna. Didelį vaidmenį atlieka televizijos, radijo, žurnalų reklama. Nė viename televizijos kanale neteko matyti bičių produktų reklamos, o apie cheminius sintetinius preparatus kalbama beveik kas pusvalandį.

Kai kas mano, kad anksčiau, tarkime prieš 100 metų, medus buvo daug geresnis nei dabar. Esą mūsų aplinka labai užteršta ir bitės neša prastą, užterštą medų. Ar tikrai taip yra?

REKLAMA
REKLAMA

Iš dalies tai – tiesa. Tada nebuvo naudojami pesticidai, nebuvo automobilių variklių išmetamų švino dujų, dirbtinių radijo magnetinių laukų bei radionuklidų, kurių atsirado po Černobylio atominės elektrinės avarijos. Pastaraisiais dešimtmečiais smarkiai pakito žemės ūkyje naudojamos technologijos, sumažėjo natūralių pievų, vadinasi, ir žydinčių augalų įvairovė. Visa tai galėjo turėti reikšmės ne tik bičių produktų kokybei, bet ir pačioms bičių šeimoms. Dalis jų žūva dėl aplinkos taršos. Tačiau baimintis dėl bičių produktų kokybės neverta, nes Lietuvoje jie atitinka bičių produktuose esančių sunkiųjų metalų bei radionuklidų normas. Pastaraisiais metais mūsų šalies bitininkai bitėms gydyti nenaudoja ir antibiotikų, todėl baimintis, kad jų gali būti meduje, neverta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogus įsigudrino visa, kas yra gyvojoje ir negyvojoje gamtoje, pajungti savo tikslams. Tą patį padarė ir su bitėmis. Išvestos naujos bičių rasės. Kuo jus vis dar stebina Dievo vabalėlis?

Su šiuo teiginiu sutinku tik iš dalies. Tiesa, kad žmogus bičių šeimas pajungė savo reikmėms, tačiau jis stengiasi sudaryti joms geresnes gyvenimo sąlygas, nei buvo anksčiau, kai jos gyveno miškuose medžių drėvėse arba kalnų urvuose. Pradžioje perkeltos į ne visai pritaikytus būstus, evoliucijos eigoje priprato gyventi prie žmonių, o šie visą laiką gerino joms gyvenimo sąlygas, globojo šaltuoju metų laiku, palengvino gyvenimą išvaduodami nuo korių gamybos. Žmonės rūpinasi, kad bitės nežūtų nuo bado, kuria vaistus, padedančius įveikti jų kenkėjus ir ligas. Manau, kad jos dar ilgai stebins ne tik paprastus žmones, bet ir įvairių sričių mokslininkus. Juk mes kiekvienais metais sužinome vis daugiau naujo apie jų gebėjimus bei kitas bičių šeimų gyvenimo paslaptis.

REKLAMA

Pavasaris jau čia pat. Vienus kamuoja virusai, kitus – peršalimo ligos. Kaip patartumėte stiprinti sveikatą?

Sveikata privalome rūpintis nuolat, nes ji mums duota tik vieną kartą visam gyvenimui. Pavasarį žmones dažniau serga viršutinių kvėpavimo takų ligomis, nes žiemą daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose. Jie mažiau vartoja šviežių uogų bei vaisių, gauna mažiau saulės energijos, tad ir ligos dažniau puola. Kad būtume atsparūs bet kokiam negalavimui, svarbu pasirūpinti imunine sistema. Jei ji bus neišderinta, tai galima bus apsieiti ir be gydytojų pagalbos. Beveik visi bičių produktai yra imunostimuliatoriai, tačiau reikia žinoti, kaip juos vartoti. Apie tai daug rašoma mano knygose.

REKLAMA

Ar galima pakenkti sveikatai vartojant bičių produktus?

Galima pakenkti sveikatai net geriant vandenį, jei jo bus per daug. Viskas priklauso nuo vartojamo produkto kiekio. Bičių produktai priskiriami prie maisto produktų, tačiau juose gausu įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Būtent tos medžiagos suteikia organizmui reikiamą profilaktinę ar gydomąją pagalbą. Kad bičių produktai būtų visapusiškai naudingi, prieš pradedant juos vartoti geriau pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, nes galimos kontraindikacijos.

Populiarėja gydymas bičių nuodais, kai gyvos bites dedamos ant skaudamų kūno vietų. Ką reikėtų žinoti taip darantiesiems?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad bičių nuodus ligoms gydyti pirmieji pradėjo naudoti egiptiečiai. Skaudamas kūno vietas jie įtrindavo negyvomis bitėmis arba leisdavo joms įgelti. Buvo pastebėta, kad ligoniams, sergantiems reumatu, pagerėdavo, jei juos sugeldavo bites. Būtent tokie pastebėjimai paskatino atidžiau tyrinėti bičių nuodus. Kai kuriose valstybėse gydymas bičių nuodais pripažintas modernios medicinos sritimi. Gydyti bičių nuodais gali tik tinkamą kvalifikaciją turintis gydytojas, tam naudojami tik sertifikuoti vaistai.

Nijolė Baronienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų