REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) ministrai po daugiau nei tris valandas trukusio posėdžio vienbalsiai sutarė taikyti sankcijas Ukrainos pareigūnams, kurie prisidėjo prie smurto šalyje – jiems bus draudžiama įvažiuoti į ES, o čia esančios jų bankų sąskaitos bus užšaldytos.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai taip pat susitarė netiekti produkcijos į Ukrainą, kuri galėtų būti naudojama vidaus represijose. Jau rytoj ES ambasadoriams pavesta sudaryti sąrašą asmenų, kuriems būtų taikomos sankcijos, todėl manoma, kad jos gali įsigalioti dar šią savaitę.

REKLAMA

„Tas sąrašas, kuris gims netrukus, jis nėra baigtinis, ir priklausomai nuo situacijos šalyje, jis gali plėstis ir ribojančios priemonės gali plėstis. Arba, jei situacija gerės, ir mažėti“, – po susitikimo LRT.lt portalui kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak ministro, sankcijų sąraše „nebus pradžiai labai daug žmonių“.

Neoficialiai kalbama, kad sąrašas gali būti visai kuklus, o sankcijos – tik simbolinės, jei prezidentas V. Janukovyčius sutiktų su ES derybininkų Kijeve (Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrų) pasiūlymais. Nenorėjęs prisistatyti ES diplomatas sakė, kad trys ministrai labai aiškiai pabrėžė V. Janukovyčiui, ko nori ES, ir dabar laukiama tik jo sprendimo, nuo kurio priklausys ir sankcijų taikymo mastas.

REKLAMA
REKLAMA

Per posėdį ES užsienio reikalų ministrai taip pat buvo informuoti apie šias derybas. Manoma, kad ES paragino prezidentą sušaukti išankstinius parlamento ir prezidento rinkimus ir taip išspręsti krizę. „Ypatingų rezultatų neišgirdome, todėl ministrai dar liko Kijeve, tęs diskusijas, pažiūrėsime, kokį poveikį turės mūsų sprendimas, ir nuo to priklausys tolimesnė eiga“, – LRT.lt sakė L. Linkevičius.

Kaltinimai neveiksnumu

ES kaltinama dėl neveiksnumo reaguojat į Ukrainos krizę, o pasak šaltinių Briuselyje, ir dabartinis sprendimas dėl sankcijų – pavėluotas. „Padarėme per mažai ir per vėlai“, – kalbėjo ES diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viešai ministrai skelbė priešingai. Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague`as po susitikimo tikino, kad sprendimas – stiprus signalas Kijevui, jog jo taikomos priemonės yra nepriimtinos. „Ukrainos valdžios būdai būtų nepriimtini jokiame mieste ar šalyje. Ir tai signalas, kad ES pasiryžusi kažką daryti“, – sakė Didžiosios Britanijos ministras.

L. Linkevičius įsitikinęs, kad sankcijos turėtų padėti sustabdyti smurtą Ukrainoje. „Mūsų tikslas buvo padaryti tai, kas įmanoma, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas. Žmonės, nuo kurių priklauso sprendimai, turėtų susimąstyti, kad tai turės pasekmes jų asmeniniame gyvenime ir jų asmeniniam verslui“, – pabrėžė L. Linkevičius. ES ministrai taip pat paragino valstybes palengvinti vizų išdavimo procesą Ukrainos žmonėms. Dabar pagal Vizų kodeksą šalims tik rekomenduojama individualiais atvejais dėl humanitarinių ar politinių priežasčių palengvinti vizų išdavimą. Ministrų išvados turėtų padrąsinti valstybes dažniau taikyti šią nuostatą.

REKLAMA

„Naudojantis Vizų kodeksų lankstumu bus žymiai paprasčiau ir pigiau gauti vizas – sumažinta kaina ar net nemokamai, priklausomai nuo situacijos. Ir dabar konsulas gali priimti sprendimą, bet paprastai tai daroma individualiais atvejais išimties tvarka, o dabar bus truputėlį paprasčiau ir manau, kad tai Ukrainos piliečiai turėtų pajusti“, – kalbėjo L. Linkevičius. Susitikimo išvadose taip pat įrašyta, kad ES yra pasiruošusi siųsti į Kijevą skubią siuntą su medicininėmis priemonėmis, kurios padėtų gydyti sužeistuosius.

Išvadose nebeliko planuoto embargo ginklams, nes ES ministrai nusprendė, kad pasakymas, jog „ES draudžia įvežti ginklus“ sukurtų neteisingą įsivaizdavimą, kad dabar yra tiekiami ginklai Ukrainai, ir prilygintų šalį civilinio karo niokojamai Sirijai. Ukraina pati gamina ginklus ir yra jų eksportuotoja, o ne importuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų