REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pas ypač didelį antsvorį turintį pacientą vyksta net dvi greitosios pagalbos medikų brigados, o kartais į pagalbą kviečiasi ir gaisrininkus. Ligoninėje tokiems pacientams visos lovos per siauros, rentgeno aparatai braška...

REKLAMA
REKLAMA

Tad dauguma antsvorį turinčiųjų patys vengia ligoninių – prašo gydyti namuose.

Medikams padeda gaisrininkai

Ypač daug sveriančius žmones greitosios medicinos pagalbos darbuotojams sudėtinga nugabenti ir į ligoninę, ir iš ligoninės: neštuvais jų neįmanoma panešti, kaip ir neįmanoma siaurose senos statybos daugiabučių laiptinėse pasisukti.

REKLAMA

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiosios gydytojos Eugenijos Kukaitienės teigimu, jei žmogus sveria iki 150 kilogramų, juo pasirūpinti sugeba dvi greitosios pagalbos medikų brigados, todėl tik išskirtiniais atvejais kviečiami padėti ir gaisrininkai.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos valdybos vyriausiasis specialistas Gintaras Zonis sako, kad gaisrininkai yra visuomet pasiruošę padėti.

„Paskutinį kartą prieš pusmetį teko greitosios medikams padėti– teko šiaulietę iš penkto aukšto išnešti specialiais neštuvais. Gerai, kad tokių atvejų ne taip dažnai pasitaiko“, - teigia G. Zonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Sunkių žmonių ligos sunkios visomis prasmėmis. Lietuvoje antsvoris dar nėra didelė problema, todėl tokiems vienetiniams atvejams ir nėra pritaikyti greitosios pagalbos automobiliai, - pabrėžia E. Kukaitienė. - Net jei turėtume greitosios medicinos pagalbos automobilį, tinkamą transportuoti ypač daug sveriančius pacientus, tai nebūtų išsigelbėjimas. Viena, prireikus gelbėti didelio svorio pacientą, juo brigada gali būti išvykusi, o antra, jis būtų neekonomiškas.“

Tačiau kartu Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja pripažįsta, kad jos darbo praktikoje dar nėra pasitaikę, jog daug sveriantys pacientai sulaužytų neštuvus ar pridarytų žalos greitosios pagalbos automobilyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninė nepritaikyta sunkiasvoriams

Ligoninėje savos problemos. Respublikinės Šiaulių ligoninės Vidaus ligų skyriaus vyriausioji slaugytoja Regina Varpučianskienė sako, kad ypač didelį antsvorį turintys pacientai yra iššūkis medikams.

„Gaila tokio paciento, nes kur pasisuksi – vien problemos. Prižiūrint sunkų pacientą reikia pagalvoti ir apie budėjimus naktį, nes vienas gydytojas ar viena seselė tokio negalės tinkamai prižiūrėti, pakelti ar kitaip padėti. Tenka prašyti pagalbos ir Priėmimo skyriaus sanitarų“, - pastebi R. Varpučianskienė. Vyriausioji slaugytoja prisimena, kad ligoninėje buvo atvejų, kai pacientas tiesiog netilpo į lovą.

REKLAMA

Ligoninėje nėra galimybės didelį žmogų pasverti, todėl gydytojams sunku nuspręsti, kokių tyrimų reikia, kokius jam galima atlikti. Į standartinius vežimėlius sunkūs pacientai paprasčiausiai neįtelpa. Pacientą tenka vežioti su visa lova, tačiau, pasak R. Varpučianskienės, pasitaikė, kad ir lova neatlaikė – sulūžo. Kita problema – medicininiai tyrimai. Pacientui, kurį įmanoma tik vežti specialiu dvigubu vežimėliu, magnetinis rezonansas negali būti atliekamas, nes magnetas traukia vežimėlį. Onkologijos klinikoje yra du keltuvai, kurie gelbsti tokiais atvejais, bet pačioje Respublikinėje Šiaulių ligoninėje tokių keltuvų nėra. Jei žmogus sveria apie 200-300 kilogramų, tokiais atvejais yra formuojama speciali medikų komanda. Neoficialiais duomenimis, net kompiuterinį tomografą galima atlikti žmonėms, ne sunkesniems nei 150 kilogramų, nes aparatas pradeda braškėti jau nuo 120 kilogramų. Taip pat ir kaulų tankio tyrimas gali būti atliekamas tik iki 150 kilogramų sveriančiam žmogui, rentgeno aparatai - iki 200 kilogramų.

REKLAMA

Dideli žmonės linkę gydytis namie

Dažniausiai dideli žmonės yra medikų gelbėjami ištikus infarktui, insultui, dėl pilvo skausmų ar paralyžiavus. Taip pat nutukusius žmones kamuoja žarnyno nepraeinamumo bei aukšto kraujo spaudimo problemos. Pasak E. Kukaitienės, turintys didelį antsvorį žmonės turi dar daugiau problemų nei visi kiti – jiems gyvenimas ypač apsunksta, nes jie visiškai priklausomi nuo aplinkinių.

„Dažnai dėl sveikatos problemų sunkesni žmonės nenori važiuoti į ligoninę, prašo juos gydyti namuose, nes supranta, kad kelionė į ligoninę sudarys daug problemų juos vežantiems medikams. Tai žinodami sunkiasvoriai pacientai patys jaučiasi nemaloniai. Juk sakoma, kad didelio žmogaus yra didelė ir širdis. Tai tiesa, visi jie nuoširdūs, draugiški, geranoriškai nusiteikę. Šiuo metu Šiauliuose turime tik keletą tokių gulinčių pacientų, kuriems dažniau prireikia medikų pagalbos“, - sako E. Kukaitienė.

Lina ABROMAVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų