REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bato dydžio robotas, atspausdintas trimačiu spausdintuvu, o forma primenantis „Volkswagen“ automobilį „Beetle“, vikriai sukiojasi ant laboratorijos stalo Harvardo universitete. Jo kablių formos ratai leidžia ir įveikti kliūtis, ir riedėti lygiu paviršiumi. Bežiūrint, jie vienas po kito perneša plastikinius blokelius ir sluoksnis po sluoksnio stato pastatą. Tai galbūt ir nebūtų labai įspūdinga, bet šie robotai dirba visai be žmogaus kontrolės, tik naudojant paprastas taisykles, aprašančias tiktai rezultatą – kokia struktūra turėtų iškilti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei reikia ką nors pastatyti po vandeniu, arba jei norime kurti bazes Mėnulyje ar Marse, būtų pavojinga ir brangu tam darbui siųsti žmones, – sako Justinas Werfelis (Justin Werfel) iš Harvardo universiteto Bioinžinerijos instituto. –Tačiau jei galėtumėte pirmiausia nusiųsti robotų komandą, kuri pastatytų pirmąsias buveines, toks scenarijus būtų gerokai patrauklesnis. Nors kol kas tai tik vizija, ji neabejotinai labai perspektyvi“.

REKLAMA

Šiam robotų būriui suteikiama pradinė informacija – matematinis struktūros, kuri turi būti pastatyta, modelis, pavyzdžiui, piramidės. Kiekvienas robotas pats apskaičiuoja, kur jis turės įdėti kitą bloką ar kur ieškoti kitos laisvos vietos, jei planuotoji jau užimta kito roboto pastatytu bloku. Robotai turi tik ultragarso ir infraraudonųjų spindulių jutiklius, padedančius išvengti susidūrimų ir nustatyti statomos struktūros formą, taip pat pagreičio jutiklį, padedantį suskaičiuoti, kiek blokų jis užlipo ar nusileido ir kurioje vietoje robotas yra.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų manymu, tai labai perspektyvi tyrimų kryptis, nes robotams nereikalinga išorinė kontrolė, o jų naudojamos taisyklės – labai paprastos ir panašios į būriais veikiančių vabzdžių, kaip skruzdžių, bičių ar termitų, sugebančių pastatyti pakankamai sudėtingus statinius.

Ir visai nesvarbu, jei keli robotai suges – bendram darbui tai neturės žymesnės įtakos, užprogramuotas rezultatas vis vien bus pasiektas, tik per kiek ilgesnį laiką.

Statybos pavojingose aplinkose ar kitos planetose būtų tikrai ne vienintelius tokiu autonominių robotų būrio panaudojimas. Kuriami ir skraidantys robotai, galintys bendrauti ir būriu ieškoti reikiamo objekto, pavyzdžiui, gelbėjimo operacijose, be pertraukos daryti užtvankas iš smėlio maišų ar taisyti pažeistus koralinius rifus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų