REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tebevykstant diskusijoms dėl referendumo dėl žemės europarlamentaras Vytautas Landsbergis išplatino kreipimąsi – pasirašiusius lietuvius skatinama susivokti ir atsisakyti savo parašų. Šis „antieuropinis ir antikonstitucinis referendumas” prilyginamas išstojimui iš Europos Sąjungos, jo organizatoriai – nacionalsocialistams, o pasirašiusieji tautiečiai – demokratijos duobkasiams.

„Naikinant straipsnį dėl žemės nuosavybės, kuris, suderintas su Europos sutartimi, buvo mūsų stojimo į Europos Sąjungą procedūra. Taigi, pasikeičia ir kiti dalykai – kiti konstituciniai sprendimai dėl buvimo ES. Konstitucinis Teismas taip ir išaiškino šių metų sausio 25 dieną. Sausio 29 dieną Vyriausioji rinkimų komisija svarstė pasiūlymą, kad atsižvelgiant į tą išaiškinimą referendumas turėtų būti stabdomas, nes nebuvo tinkamai pateiktas. Tuo momentu VRK galėjo pasiūlyti sustabdyti šio referendumo eigą ir pasiūlyti per Konstitucijos numatytą laiką surinkti parašus dėl išstojimo iš ES atvirai, o ne paslėptu būdu nutraukiant sutartį. Bet tai nebuvo padaryta ir dabar maišatis tęsiasi“, – vertino V. Landsbergis.

Profesoriaus teigimu, žmonės dar turi suvokti, ką iš tikrųjų atneša šis referendumas.

„Pirmiausiai dar nėra visai aišku, ar referendumas tikrai vyks. Antra, jei jis įvyks, ar tikrai žmonės eis balsuoti žinodami, kad tai yra išstojimas iš ES. Juk kiekvieną dieną svarstomos žinios apie europinių programų patvirtinimą, pinigų skyrimą įvairiems dalykams – ir mes ten kovojam, ir gaunam, ir džiaugiamės ir daug darbų lyg ir vyksta Lietuvoj naudojantis Europos pinigais. Tad ar bus žmonėms išaiškinta, kad mums nieko nereikia, nes mes neleisim latviui nusipirkti ūkio Lietuvoje. Ar tikrai žmonės balsuos už tokį realų patriotizmą? Gal balsuos, ką aš žinau... Psichozių visokių būna. Tada jau pasekmės ir su tomis pasekmėmis ar padaugės euroskeptikų, ar padaugės Pankos skeptikų? Aš manau antrasis atvejis“, – apie potencialų scenarijų kalbėjo Lietuvos Sąjūdžio garbės pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergis taip pat negailėjo aštriausių palyginimų bei vertinimų referendumo rengėjams, jų galimiems planams. Jie jau visai ramiai save vadina tautiniais socialistais. Tai kuo jie skiriasi nuo nacionalsocialistų? [...] Savęs jie taip neįvardija, nes save reikia vadinti gražiai. Tačiau jie propaguoja panašias idėjas, nors ir nenurašytas nuo „Mein Kamph“. Nepamirškime, kaip žmonės pasirašydami ir balsuodami padėjo Hitleriui ateiti į valdžią. Ar jie numatė viską, kas bus? Labai gražiai kalbėjo, puikus oratorius, pranoksta Julių Panką, suprantama, bet šitas irgi moka varyti savo tezes labai užtikrintai. Ir gali minios eit iš paskos ir turėsim. Jau Zigmukas (Zigmas Vaišvila – aut. past.) paskelbė programą – laimim šitą ir pradedam varyti viską iš eilės: Seimą, Konstitucinį Teismą, Aukščiausiąjį Teismą – tauta viską šluoja. O tie, kurie čia buvo susirinkę, jie dainavo – mes tauta. Panka sako – aš tauta. Tauta yra iniciatorius, bet gi jis yra iniciatorius. Tai jam išeina, kad aš esu tauta“, – pareiškė europarlamentaras.

REKLAMA

Pilnas europarlamentaro V. Landsbergio išplatinto pranešimo tekstas.

„Vyriausiajai rinkimų komisijai blaškantis dėl antieuropinio ir antikonstitucinio referendumo, jos vadovui lemtingai balsuojant ne teisinėse pozicijose, piliečiai pradeda susivokti, kas ištiktų Lietuvą „tautinio socializmo“, tai yra nacionalsocialistų laimėjimo atveju. Ne vienas pasisako buvęs suklaidintas, neatsispyręs patriotinėms gražbylystėms prašinėjant parašo, įdėmiai neperskaitęs teksto iki galo, nemąstęs apie Lietuvos pasirinktą narystę Europos Sąjungoje. Taip susivokusius kviečiu veikti – siųsti telegramas VRK arba Seimui su tais pačiais asmens duomenimis ir ankstesniojo parašo atsisakymu. Kas jau pamatė tėvynei rengiamą politinės vienatvės duobę ir nenori tapti demokratijos duobkasiu, atšaukite parašus, ištaisykite savo klaidą“, – rašoma išplatintame pranešime spaudai."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų