REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta JANKUVIENĖ

Šiauliams pavyko pritildyti traukinių švilpukus, o triukšmui pažaboti miesto viešosiose vietose atnaujintos triukšmo prevencijos taisyklės. Naujoves „Šiaulių kraštui“ komentuoja Vitalija Pelenienė, Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėja. Ji sako, jog ne tik triukšmui turime būti nepakantūs, bet ir vienas kitam jautresni.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatomos tyliosios zonos

– Kodėl taisyklės pakeistos?

– Triukšmo valdymo įstatymas buvo pakeistas, ir visos savivaldybės turėjo prisitaikyti prie pakeitimų.

REKLAMA

Pagal įstatymą turi būti nustatytos tyliosios viešosios zonos, tyliosios gamtos zonos, triukšmo prevencijos zonos. Prevencijos zonos – tai tos, kuriose triukšmas viršija ribinius dydžius, ir reikia nustatyti jo mažinimo priemones. Pavyzdžiui, kai daugiabučiai yra prie magistralinių gatvių.

Tyliosios viešosios zonos – prie ligoninių, mokyklų, lopšelių-darželių. Tyliosios gamtos zonos reiškia, jog ne pati gamta turi būti tyli. Svarstome nustatyti valandas, kada čia turi būti tylu, nes poilsiaudami gamtoje esame pakankamai triukšmingi.

REKLAMA
REKLAMA

Iki kovo 1 dienos turime parengti veiksmų programas 5 metams, kaip valdyti ir mažinti triukšmą tyliosiose zonose, jas nustatyti pagal triukšmo žemėlapį.

Mokykloms, prekybininkams, reklamai

– Kokios naujovės įvedamos?

– Mokyklose turės būti įrengtos patalpos pailsėti nuo triukšmo.

Naujovė – ir mobiliosios garsinės reklamos apribojimas. Ji negali viršyti 80 decibelų ir negalima jos garsinti per mažamečių vaikų pietų miegą nuo 13 iki 15 valandos, o vėliau – nuo 20 valandos iki 8 valandos.

Automobiliuose muzika gali skambėti ne garsesnė kaip 50 decibelų – toks garsas prilygsta pokalbio garsui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauja yra tai, kad viešosiose vietose nuo 22 valandos iki 7 valandos draudžiama atlikti triukšmą keliančius prekių pristatymus ar krovos darbus prekybos įstaigose, kurios įsikūrusios arčiau nei per 100 metrų nuo gyvenamųjų namų. Tyliai gali prekes krauti, bet būk malonus – atidėk triukšmingus darbus.

Kas statybos darbus nori pradėti šalia gyvenamųjų namų ar mokyklų, lopšelių-darželių, turės juos derinti prieš 30 dienų su mūsų skyriumi.

Triukšmingų darbų neįmanoma išvengti, bet jie turi būti atliekami kuo mažiau trikdant aplinkinius.

REKLAMA

Daugiabučiai gali turėti savo taisykles

– Daugiabučiuose kaimynus dažnai supykdo buto remontas. Kaip sprendžiama ši problema?

– Iš tiesų esame ir triukšmingi, ir nejautrūs. Negalima remonto pradėti, kilimo išnešti purtyti ar žolę pjauti, kai visi dar miega, o ypač savaitgaliais.

Gyvenamojoje aplinkoje naudoti triukšmą keliančius buitinius rankinius prietaisus, įrankius leidžiama darbo dienomis nuo 8 iki 21 valandos, poilsio ir švenčių dienomis nuo 10 iki 20 valandos.

Fiziniai asmenys turi ne vėliau kaip prieš 3 dienas iki darbų mums pranešti apie remontą, kad suderintume jo trukmę.

REKLAMA

O geriausiai būtų, kad derintų su kaimynais, sutartų, kokiomis valandomis dirbs. Nors yra nustatytos bendros valandos tokiems darbams, svarbiausia, kad duotų kaimynams nuo triukšmo pailsėti. Net renginiai negali vykti ilgiau kaip 4 valandas.

Nauja yra tai, kad daugiabučių bendrijos ar administruojami namai gali pasitvirtinti savo vidaus taisykles triukšmui suvaldyti. Jos bus laikomos Savivaldybės taisyklių dalimi. Jeigu bus pažeidžiamos, taip pat bausime.

Nenumatomi ribiniai triukšmo dydžiai žmogaus kalbai, šuns lojimui ar buitinių prietaisų triukšmui. Bet yra nuostata dėl viešosios rimties trikdymo. O pagal ją viešosiose vietose visą parą draudžiama garsiai šūkauti, šunis lodyti ar leisti muzikos aparatus, o patalpose – vakaro ir nakties metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fejerverkų ribojimai

– Kokie yra fejerverkų ribojimai?

– Draudžiama pirotechnikos priemones naudoti nuo 22 ir 10 valandos ryto ir ne arčiau kaip 75 metrai nuo gydymo, švietimo, šarvojimo įstaigų. Švenčių, valstybinėmis dienomis valandas nustato Savivaldybė – bus bendras leidimas.

Individualiose valdose fejerverkų šaudymus reikia suderinti su kaimynais.

Savivaldybei – daugiau galių

– Ar sugebėsite kontroliuoti, kaip laikomasi taisyklių?

– Su žmonių pagalba taisyklės gali būti įgyvendintos. Jeigu žmonės padeda, reaguoja į triukšmadarius, tai ir kontrolė yra efektyvesnė.

REKLAMA

Pavyzdžiui, be žmonių siekio nebūtume galėję suvaldyti traukinių triukšmo. Kreipdamiesi į bendrovę „Lietuvos geležinkeliai“ turėjome turėti argumentų, dėl ko prašome sumažinti traukinių švilpukų ir kauklių triukšmą.

Savivaldybė pagal įstatymą dabar turi teisę laikinai apriboti stacionarių triukšmo šaltinių veiklą. O suderinusi su Susisiekimo, Sveikatos apsaugos ministerijomis apriboti net transporto priemonių eismą. Tai ir taisyklėse įrašėme.

Baudos triukšmadariams

Bauda piliečiams už taisyklių nesilaikymą – nuo 300 iki 1000 litų. Tik jeigu pirmą kartą prasižengiama, minimali bauda yra 150 litų.

Už viešosios rimties trikdymą – įspėjimas ar baudą iki 300 litų. Jeigu antrą kartą pažeidžiama – bauda nuo 300 iki 1000 litų.

Jeigu viešąją rimtį sutrikdo nepilnamečiai (14–16 metų), tėvams ir globėjams skiriama bauda iki 300 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų