REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaizdo klipe matomi robotai – statybininkai tarsi atlieka subtilų šokį kartu kurdami struktūrą. Visa tai įdomu todėl, kad jų niekas nevaldo: jie sprendimus priima savarankiškai, bendraudami tik vienas su kitu. Jie netgi neturi jokio struktūros statymo plano, rašo „ScienceMag.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra Harvardo inžinerinių ir taikomųjų mokslų mokyklos projekto dalis. Jame robotai stato struktūras, kurios smarkiai viršija jų pačių matmenis, o statyboje naudojami gana paprasti darbų vykdymo principai.

REKLAMA

Mokslininkai nusprendė, kad pavyzdžiu robotams turėtų tapti termitai. Šie vabzdžiai savo namų statymo metu naudojasi ne kažkokiu konkrečiu planu, o gamtos signalais. Lygiai taip pat ir robotai – jie analizuoja struktūrą ir patys nusprendžia, kaip ją plėtoti toliau.

Iš esmės robotai – statybininkai važinėja po aikštelę, kol nepamato tam tikrų žymų arba krūvos statybinių medžiagų. Robotai nežino, kiek struktūroje turėtų būti sudėtinių dalių (kaladėlių) ir kaip dirba kiti robotai. Jie tiesiog stato, kol neišsikrauna akumuliatorius. Vieno darbininko pasitraukimas visiškai neatsiliepia likusiųjų „gyvųjų“ darbui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų