REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

74-erių australas Jamesas Harrisonas – tikras herojus. Per pastaruosius 54 savo gyvenimo metus jis išgelbėjo gyvybę apie 2 milijonams naujagimių, rašo odditycentral.com.

74-erių australas Jamesas Harrisonas – tikras herojus. Per pastaruosius 54 savo gyvenimo metus jis išgelbėjo gyvybę apie 2 milijonams naujagimių, rašo odditycentral.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriškis turi ypatingą kraują, kurio plazmos sudėtyje yra antikūnų, gydančių naujagimius nuo sunkios anemijos formos – Rhesus ligos.

REKLAMA

Jamesas kas keletą savaičių duoda kraujo nuo tada, kai jam suėjo 18 metų. Tad per visą šį laiką tai jis darė jau daugiau nei 1000 kartų. Net per atostogas jis nepraeis pro donorystės centrą nedavęs ten kraujo. Didžiausia paskata donorystei buvo vyriškio patirta krūtinės operacija, kai jam buvo 14 metų. Tuomet jam buvo perpilta 13 litrų kraujo. „Tris mėnesius aš praleidau ligoninėje. Kitų donorų kraujas išgelbėjo man gyvybę, taigi pažadėjau tapti kraujo donoru, kai tik man sueis 18, ir laikausi savo duoto žodžio iki šiol“, – pasakoja vyriškis.

REKLAMA
REKLAMA

Vos tik jam tapus donoru, vyriškio kraujyje buvo aptiktas itin retas antikūnas. Tūkstančiai kūdikių kiekvienais metais Australijoje mirdavo nuo Rh ligos, kai kuriems naujagimiams visam gyvenimui būdavo pažeidžiami smegenys. Jameso kraujas tapo tikra vertybe, tad jo gyvybė buvo apdrausta 1 milijonu Australijos dolerių.

Donoru jis tapo dar 1966-aisiais. Kai tik buvo išsiaiškintos ypatingos Jameso kraujo savybės, atlikta daugybė tyrimų bandant sukurti vakciną, padėsiančią kovoti su Rh liga. Vakcina skiriama visoms besilaukiančioms moterims, kurių kraujo Rh neigiama. Rh liga – tai skirtingos motinos ir jos negimusio kūdikio kraujo grupės: vieno – Rh teigiamas, kito – Rh neigiamas. Jameso kraujo plazma gali gydyti šią ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joy Barnes – viena iš moterų, kuriai prieš 23 metus Jameso kraujas padėjo susilaukti kūdikio. Moteris du kartus patyrė persileidimą ir tik sulaukusi reikalingo gydymo Jameso kraujo plazma ji galėjo pagimdyti sveiką kūdikį. Jameso dukrai Tracey taip prireikė tokio gydymo. Ji be galo didžiuojasi savo tėvo poelgiu – jis net po žmonos, su kuria santuokoje išgyveno 56-erius metus, mirties nenustojo duoti kraujo, prabėgus savaitei po laidotuvių jis vėl pasirodė ligoninėje.

„Buvo liūdna, bet gyvenimas tęsiasi ir mes toliau turime daryti tai, ką darėme iki šiol. Kiekvieną dieną reikia vis daugiau ir daugiau kraujo, tad jei kiekvienas donoras atsivestų bent po vieną draugą duoti kraujo, tokio trūkumo nebebūtų. Valanda tavo laiko kažkam gali reikšti visą gyvenimą“, – teigia Jamesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų