REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas šeštadienį paragino Didžiąją Britaniją atsakyti į 15 britų karo laivyno pareigūnų išlaisvinimą geros valios ženklu ir leido suprasti, kad palankiai įvertintų geranoriškumą JAV pajėgų Irake laikomų iraniečių ir jo branduolinės programos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes padarėme savo darbą ir parodėme geros valios ženklą. Dabar atėjo eilė Britanijos vyriausybei veikti pozityviai", - interviu laikraščiui "Financial Times" sakė Irano ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Rasoulas Movahedianas (Rasulas Movahedianas).

REKLAMA

JAV pajėgos anksčiau Irake yra sulaikiusios nemažai iraniečių, tarp jų ir diplomatų, o penki iš jų kalinami dar ir šiandien. Vašingtonas kaltina Teheraną padedant sukilėliams kovoti prieš Irake veikiančias JAV pajėgas. Iranas tokius kaltinimus atmeta.

R.Movahedianas sakė, kad britų išlaisvinimas nebuvo siejamas su jokiu kitu atveju, tačiau pridūrė: "Jeigu (britai) nori padėti ir pasinaudoti savo turima įtaka, mes tik pasveikinsime tai <...> Mes pasveikinsime apskritai visus žingsnius, kurie galėtų sušvelninti įtampą regione".

REKLAMA
REKLAMA

Kol buvo sprendžiama beveik dvi savaites užsitęsusi krizė dėl Teherano sulaikytų britų, kurie buvo paleisti ketvirtadienį, kai kurie laikraščiai rašė, jog mainais už 15 britų jūreivių Iranas reikalavo išlaisvinti penkis iraniečius.

R.Movahedianas sakė, kad tai "abipusė užduotis" Iranui ir didžiosioms pasaulio valstybėms "skinti vaisius", kurie sunoko Teheranui nusprendus paleisti britus.

Jis sakė, kad pasveikintų penkių nuolatinių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių - JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos ir Kinijos sprendimą pripažinti Irano teisę sodrinti uraną pagal jo branduolinę programą, skirtą taikiems tikslams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai svarbiausias dalykas Iranui ir, manau, kad tai padėtų naują pagrindą mūsų santykiams su Vakarų valstybėmis ateityje", - sakė jis.

"Mes džiaugiamės kartu su Britanijos žmonėmis (dėl 15 jūreivių išlaisvinimo) ir esame įsitikinę, jog dabar tinkamas laikas Britanijos vyriausybei pademonstruoti savo pasiryžimą pradėti konstruktyvų dialogą su Iranu", - pridūrė jis.

Vakarų valstybės mano, kad Iranas turi slaptų ketinimų pasigaminti branduolinių ginklų. Tačiau Teheranas tvirtina, kad jo branduolinė programa reikalinga tik energijai gaminti.

REKLAMA

Britanija teigia, jog nebuvo leistasi į jokius sandėrius su Iranu sprendžiant konfliktą, kuris prasidėjo dėl 15 britų jūreivių ir jūrų pėstininkų sulaikymo.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) trečiadienį sakė nusprendęs dovanoti penkiolikai sulaikytų jūreivių ir juos paleisti, nors Britanijai ir "nepakako drąsos" prisipažinti, kad jie įsibrovė į Irano teritorinius vandenis.

Konfliktas, kuris prasidėjo kovo 23 dieną Šat al Arabo vandens kelyje tarp Irano ir Irako iraniečiams sulaikius 15 britų jūrininkų, sukėlė įtampą tarptautinėje arenoje ir sukrėtė finansų rinkas.

Pagrindiniu ginčo objektu tapo klausimas, kur britų jūreiviai buvo jų sulaikymo metu. Britanija tvirtina, kad jie vykdė įprastą JT misiją Irako vandenyse. Teheranas teigia, kad jūreiviai įsibrovė į Irano teritorinius vandenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų