REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemigos kankiniai – prieš naktinį klubą

Bene vienintelis Panevėžyje klubas, sugebantis į Aukštaitijos sostinę prisikviesti kultinių atlikėjų, organizuojantis stalo futbolo čempionatus ir netgi rengiantis poezijos vakarus, gali būti uždarytas. Tik ne dėl to, kad jam trūktų klientų ar būtų krislas policijos akyse. Pelnęs tokį pasitikėjimą, kad jame net numatyti kultūros sostinės renginiai, naktinis klubas tapo didžiausiu kliuviniu gatvės bendruomenei.

REKLAMA
REKLAMA

Senamiesčio g. trečius metus veikiantis ir jau pelnęs tokį pasitikėjimą, kad jame net numatyti Panevėžio kultūros sostinės renginiai, naktinis klubas „Tauros loftas“ tapo didžiausiu kliuviniu gatvės bendruomenei. U.Mikaliūno nuotr.

REKLAMA

 

Reikalauja kaimo ramybės

Vienintelis Panevėžyje klubas, sugebantis į Aukštaitijos sostinę dar prisikviesti tokius kultinius atlikėjus kaip grupę „Antis“, Aliną Orlovą, „Saulės kliošą“, „Biplan“, „G&G Sindikatą“, suteikiantis sceną vietos kūrėjus, organizuojantis stalo futbolo čempionatus ir netgi rengiantis poezijos vakarus, gali būti uždarytas. Tik ne dėl to, kad jam trūktų klientų ar būtų krislas policijos akyse. Senamiesčio g. trečius metus veikiantis ir jau pelnęs tokį pasitikėjimą, kad jame net numatyti kultūros sostinės renginiai, naktinis laisvalaikio klubas „Tauros loftas“ tapo didžiausiu kliuviniu gatvės bendruomenei.

REKLAMA
REKLAMA

Vienoje vaizdingiausių miesto vietų ant Nevėžio kranto įsikūrę gyventojai kaimynus apskundė policijai, Savivaldybei, seimūnams, Seimo kontrolieriui. Maždaug septyniasdešimt Senamiesčio g. gyventojų, daugiausia senjorai, skundžiasi iš klubo sklindančiu triukšmu, nors pats miesto meras, Helovino naktį nuvykęs patikrinti tariamų triukšmadarių, muzikos lauke neišgirdo.

Nuo rimtų pretenzijų klubui pripažįsta susilaikantys net policijos pareigūnai, priversti važinėti į dažniausiai nepasitvirtinančius iškvietimus.

Kone miesto centre gyvenantieji, bet kaimo ramybės trokštantieji dabar Savivaldybės reikalauja uždrausti klubui naktimis prekiauti alkoholiu. Klubo savininkas Žilvinas Nemeikšis pripažįsta, kad tai reikštų „Tauros lofto“ sunaikinimą. Verslininkas neslepia jau seniai kalbinamas analogišką klubą atidaryti Vilniuje. Kelių dešimčių gyventojų atakuojamą „Tauros loftą“ stojo ginti tūkstančiai panevėžiečių, išgąsdinti, kad ir taip labiau kaimą nei miestą primenanti Aukštaitijos sostinė gali netekti kultūringo naktinio klubo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Užvertė skundais

Panevėžio tarybai artimiausiame posėdyje teks rinktis tarp populizmo ir blaivaus proto. Savivaldybės administracija politikams siūlo „Tauros loftui“ uždrausti prekiauti alkoholiu nuo 22 iki 8 val.

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus specialistės Kristinos Šlivinskienės teigimu, Savivaldybei skundai dėl bendrovei „Albaris“ priklausančiame „Tauros lofte“ grojančios muzikos plaukia nuo 2011-ųjų spalio. Per trejus metus Savivaldybė iš Senamiesčio g. gyventojus vienijančios bendruomenės „Senamiestietis“ yra gavusi aštuonis skundus ir tris policijos siūlymus apriboti kavinei alkoholinių gėrimų pardavimo laiką.

REKLAMA

„Senamiestietis“ dėl naktinio klubo skundėsi merui, praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, Seimo kontrolierių. Savivaldybės komisija dėl „Tauros loftu“ nepatenkintų gyventojų skundų surengusi jau septynis posėdžius.

Daug kartų Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Šiaulių skyriaus specialistai važiavo į Panevėžį tirti triukšmo lygio. Kartais būdavo užfiksuojamas didesnis nei leistinas triukšmo lygis, kartais leistinos ribos nebūdavo viršijamos. Verslininkai įrengė garso izoliaciją, sudėjo langus trigubais stiklais.

REKLAMA

Tačiau Senamiesčio g. gyventojams negana. Jie vėl surinko keliasdešimt parašų, reikalaujančių naktiniam klubui uždrausti prekiauti alkoholiu.

 

Parašus raito iš solidarumo

„Senamiestiečio“ bendruomenės pirmininkė Marija Pariaščiakienė pripažįsta, jog „Tauros loftas“ gyventi trukdo toli gražu ne visiems prieš jį pasirašiusiems. Dėl ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį naktimis dirbančio klubo, pasak M. Pariaščiakienės, ramybės neturi tik arčiausiai gyvenantieji, tai yra maždaug 20 žmonių. Kiti parašus prieš klubą raito, anot pirmininkės, iš solidarumo. Pati M. Pariaščiakienė, minanti įvairių institucijų slenksčius, gyvena miesto centre, Elektros g.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visur galioja taisyklė, kad po 22 val. triukšmauti nebegalima. O Senamiesčio g. atvirkščiai. Pastato sienos per plonos, netinkamos klubui, labai arti gyvenamieji namai. O kai triukšmą tyrė, surašė labai neteisingas išvadas, kad iki artimiausio namo miegamojo beveik 100 metrų. Iš tikrųjų ten daug mažiau. Dažnai tie patikrinimai neatitinka tikrovės – rašo, kad triukšmas neviršija leistinų normų, nors yra kitaip“, – piktinosi M. Pariaščiakienė.

Anot jos, gyventojai nėra prieš klube vykstančius koncertus, bet senjorai norėtų, kad jaunimas linksmintųsi blaivus.

REKLAMA

„Suvažiuoja iš viso miesto po 22 val. nusibaigti. Tada ir mušasi lauke, šlapintis eina ant gyventojų tvorų arba net sienų. Kai klubas baigia darbą, suvažiuoja taksi – durelės trankosi, automobiliai ūžia. Nebeįmanoma čia gyventi“, – už kaimynus guodėsi senjora.

Jos teigimu, priešais klubą gyvenančiai šeimai vaiko teisių apsaugos specialistai pagrasino bauda neva už tai, kad jų sūnus moksleivis į mokyklą atėjo neišsimiegojęs.

„Tauros loftą“ pirmininkė kaltina netgi prisidėjus prie dviejų gatvės gyventojų mirčių. Esą anapus jie nukeliavo dėl triukšmo.

REKLAMA

Kai kurie Senamiesčio g. gyventojai dėl klubo kaimynystės, pasak M. Pariaščiakienės, netgi svarsto išsikraustyti. Ji tikina, kad ir tai ne išeitis, nes esą namams vienoje vaizdingiausių Panevėžio vietų neatsiranda pirkėjų.

Gyventojai verslininkams neva siūlo kompromisą.

„Tegul klube būna graži muzika, bet po 22 val. – jokio alkoholio, kad čia nesulėktų iš viso miesto gerti. Aš savo vaikus mokiau linksmintis be alkoholio. Ir dabar jaunimą reikia taip auklėti“, – įsitikinusi pirmininkė.

Ji mano, kad tokios sankcijos naktiniam klubui nėra per griežtos.

„O kodėl jis turėtų būti uždarytas?“ – stebisi M. Pariaščiakienė.

 

Pasmerktų myriop

„Tauros loftą“ valdančios bendrovės „Albaris“ savininkas Žilvinas Nemeikšis neslepia: prekybos alkoholiu laiko apribojimas naktiniam klubui reikštų ne ką kitą, o mirties nuosprendį. Klubas duris atveria 19 val., tačiau žmonės rinktis pradeda tik apie 21 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei nuo 22 val. nebegalėtume prekiauti alkoholiu, nebegalėtume dirbti – nebebus iš ko rengti gyvos muzikos koncertų, nebeįpirktume atlikėjų. Ir kaip jūs įsivaizduojate klubą, kur žmonės net vyno taurės negalės išgerti?“ – „Sekundei“ teigė Ž. Nemeikšis.

Buvusios skalbyklos, vėliau siuvyklos patalpose įrengtame klube yra apie 100 sėdimų vietų. Daugiausia čia susirenka maždaug 150 žmonių.

„Jei kviestume tradicinius populiarius atlikėjus, lankytojų būtų tiršta. Bet mes norime ugdyti panevėžiečių skonį. Kviečiame solidžius atlikėjus, kuriančius tikrai gerą muziką“, – sako verslininkas.

REKLAMA

„Tauros loftas“ išskirtinis ir tuo, kad jame ne tik yra biliardo stalas, bet ir rengiamos stalo futbolo varžybos, degustuojamas vietinėje darykloje verdamas 14-os rūšių silpnas alus.

 

Su kaimynais susišnekėti neįmanoma

Gyventojai skundais „Tauros loftą“ užvertė nuo pat jo atidarymo – 2011-aisiais Lietuvoje vykusio Europos vyrų krepšinio čempionato. Verslininkai iš pradžių dar bandė ieškoti kompromiso.

„Bendruomenei galėtume leisti naudotis sale, tegul čia savo renginius, vakarones daro. Pakviestume net jiems patinkamų atlikėjų. Bet negalime normaliai bendrauti – bandome šnekėtis, iš karto puola draskyti akių ir rėkti“, – tokiu kaimynų požiūriu stebisi Ž. Nemeikšis.

REKLAMA

Pernai vieną naktį į klubą įsiveržę du Senamiesčio g. gyventojai puolė spardyti muzikos instrumentus, nutraukė koncertą, necenzūriniais žodžiais išplūdo personalą ir lankytojus. Baro darbuotojai buvo priversti iškviesti policiją. Abiem „tvarkdariams“ už chuliganišką išpuolį Panevėžio apylinkės teismas skyrė administracines nuobaudas.

Verslininkai du kartus patys buvo užsakę triukšmo lygio matavimus. Leistina norma nė karto nebuvo viršyta. Klubo savininkas sutinka, kad lapkričio pabaigoje, kai higienos specialistus buvo iškvietę gyventojai, triukšmas buvo didesnis nei įprastai – tąnakt klube koncertavo savo profesionalią aparatūrą atsivežusi legendinė grupė „Antis“. Tačiau net ir tada naktinis klubas neperžengė teisės aktuose nustatytų ribų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Policija gaišta be reikalo

„Tauros loftas“ Panevėžyje garsėja ne vien Lietuvoje pripažintų atlikėjų gyvos muzikos koncertais, bet ir itin griežta tvarka. Į jį neįleidžiami neblaivūs, netvarkingai atrodantys asmenys, nepilnamečiai. Į klubą ne visada gali patekti netgi jaunesni nei 21-erių – sulaukusieji 18-os įleidžiami tik į vykstančius koncertus. Bet aplinkiniams gyventojams verslininkai vis tiek neįtinka.

„Gal žmonės čia, ant upės kranto, nori gyventi kaip sanatorijoje, kaimo sodyboje, betgi čia miestas, kone pats centras“, – stebisi Ž. Nemeikšis.

Jam nesuprantamos vietinių pastangos nuolatos kviesti policijos pareigūnus. Dažniausiai patruliai gaišta laiką ir važiuoja be reikalo – pažeidimų nerandama.

Panevėžio policijos komisariato laikinai einanti Viešosios policijos skyriaus viršininko pareigas Aida Ilgutienė pripažįsta, kad Savivaldybei pareigūnai siūlė „Tauros loftui“ apriboti prekybos alkoholiu laiką ne todėl, jog klubas keltų didelių problemų, o tik dėl to, kad to prašo Senamiesčio g. gyventojai.

Patys pareigūnai klubui pretenzijų neturi. Pasak A. Ilgutienės, pernai iš 11-os gautų iškvietimų į jį pasitvirtino tik keturi. Tačiau ir tie patys užfiksuoti ne pačiame klube, o gatvėje – gyventojų iškviesti policininkai terado neleistinoje vietoje pastatytus automobilius.

REKLAMA

„Daugiausia iškvietimų nepasitvirtina, bet gyventojai vis tiek mums skundžia ir skundžia. Tegul Savivaldybė sprendžia, ką toliau daryti“, – teigė A. Ilgutienė.

Ji sutinka, kad apribojus prekybos alkoholiu laiką „Tauros loftui“ teliktų užsidaryti. Ar tai būtų geriausia išeitis, pareigūnė savo nuomonę panoro pasilikti sau.

 

Merą išvertė iš lovos

Skundai dėl „Tauros lofto“ Helovino naktį iš lovos išvertė net miesto merą Vitalijų Satkevičių.

Meras pasakoja apie 2 val. sulaukęs nepažįstamo žmogaus skambučio, esą negalintis miegoti dėl triukšmo naktiniame klube. Miesto vadovas pasiūlė kviesti policiją, tačiau nusprendė ir pats nuvažiuoti pabarti triukšmadarių.

Jam atvykus klubo prieigose jau stovėjo policijos ekipažas. V. Satkevičius susirūpino, kad klubas iš tiesų sukėlė problemų kaimynams, tačiau pareigūnai merą greitai nuramino: iškviesta policija galėjo nubausti tik ne vietoje pastatyto automobilio vairuotoją. Jokio triukšmo lauke neišgirdo nei policija, nei meras.

„Nuėjau į vidų pats pažiūrėti, ar ten kas vyksta. Grojo muzika, žmonių buvo gal apie šimtą, apsirengę kaip tinkama Helovinui. Pats įsitikinau, kad tie skundai ne dėl triukšmo rašomi, o kažkieno pavydo. Jei tokiu principu visiems taikytume sankcijas, nieko mieste nebeliktų“, – išvadą padarė meras.

REKLAMA

 

Balsavimas muša rekordus

V. Satkevičius sako jau apsisprendęs, kaip balsuos dėl prekybos alkoholiu laiko apribojimo naktiniam klubui.

Jame nebuvusiems Tarybos nariams apsispręsti turėtų padėti panevėžiečių nuomonė. Vien per ketvirtadienio vakarą už tai, kad „Tauros loftas“ nebūtų baudžiamas ir pasmerkiamas myriop, pasirašė 121 jo lankytojas.

Šiuos parašus Ž. Nemeikšis ketina perduoti politikams prieš lemtingąjį Tarybos posėdį.

Maža to, ir patį verslininką, ir merą, ir valdininkus apstulbino rekordinis šiuo klausimu balsavusiųjų Savivaldybės internetinėje svetainėje www.panevežys.lt skaičius. Siūlymą „Tauros loftui“ uždrausti prekiauti alkoholiu nuo 22 val. palaiko 191 internautas. O prieš sankcijas naktiniam klubui pasisakė stulbinamai daug svetainės lankytojų – 3558.

„Viena iš didžiausių priežasčių grįžti į Panevėžį, po mamos, yra būtent „Tauros loftas“. Jau ne vienerius metus lankausi sostinės baruose ir klubuose ir niekur, pabrėžiu, niekur, dar neteko matyti taip pagarbiai, atsakingai ir produktyviai dirbančios apsaugos. Ten visada jaučiuosi saugi“, – Savivaldybės svetainėje komentarą paliko Goda.

REKLAMA

„Čia kaip iš giedro dangaus. Jei uždarytų, kur reikėtų eiti pavakaroti savaitgalį? Labai keistai atrodo, kai normalią vietą Panevėžy bando sužlugdyti“, – rašo Laura.

„Panevėžys Lietuvos kultūros sostinė, tai ta proga uždarykime visus barus, kavines, kad negalėtų žmonės linksmintis. Ir taip tam jaunimui nebėra kur nueit Panevėžyje“, – pritaria dar vienas internautas.

V. Satkevičius pripažįsta nepamenantis kito klausimo, sukėlusio mieste tokį milžinišką ažiotažą.

„Esu apstulbintas balsuojančiųjų aktyvumu. Paprastai Taryboje svarstomais klausimais Savivaldybės svetainėje pasisako vos keli lankytojai“, – nustebęs meras.

 

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų