REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Justina DIKŠAITĖ Profesionali pilvo šokių mokytoja Elena AGERAVIČIENĖ Lietuvoje gyvena 18 metų. Savarankiškai išmoko lietuvių kalbos, priėmė Lietuvos pilietybę.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakodama apie savo užsiėmimą, ji šypsosi: „Pilvo šokius atradau tik Šiauliuose. Nuo tada jie tapo mano gyvenimo dalimi“.

REKLAMA

Atviliojo meilė

Kislovodske (Kaukazas) gimusi ir Luganske (Ukraina) augusi Elena į Lietuvą atvyko prieš 18 metų. Į Šiaulius aukštą, išraiškingų veido bruožų kaukazietę atviliojo meilė lietuviui.

„Pati išmokau lietuviškai. Labai to norėjau. Priėmiau ir Lietuvos pilietybę“, – laisvai lietuviškai pasakojo Elena.

Šiauliuose moteris dar kartą įgijo aukštąjį išsilavinimą. „Ilgai dirbau dizainere. Tačiau nuolatinis darbas prie kompiuterio susilpnino regėjimą“, – pasakoja.

REKLAMA
REKLAMA

Elena lankė aerobiką, jogą, užsiėmė fitnesu. Kartą apsilankė pilvo šokių pamokoje. „Tik pradėjusi šokti pajutau, kad šis užsiėmimas skirtas man“.

Tada Elena metė dizainerės darbą, Maskvoje išmoko klasikinio šokio pagrindų, tapo tarptautinio lygio pilvo šokio meistre.

Dabar Elena savo šokių studijoje „Arabella“ pilvo šokių ir Lotynų Amerikos šokių pagrindų moko šiaulietes ir radviliškietes.

„Jeigu dirbdamas darbą netobulėji, laikui bėgant jis ima tave varginti. O šokiai – nesibaigia. Juos galima kurti ir pildyti. Mokydama šokių, visapusiškai ugdausi pati ir matau, kaip tobulėja kiti. Tai teikia didžiulį malonumą“, – šypsojosi šokių meistrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pelnė daug titulų

Ir Elena, ir jos vadovaujamos šokėjos dalyvauja konkursuose, užima prizines vietas. 2010 metais IV nacionaliniame rytietiškų šokių konkurse Kaune instruktorių solo pasirodyme Elena iškovojo 1 vietą. 2011 metais Druskininkuose vykusiame Rytietiškų šokių konkurse profesionalų solo pasirodyme ji buvo antra. Tais pačiais metais Rygoje (Latvija) vykusiame Baltijos rytietiškų šokių festivalyje ji pelnė 2 vietą. 2012 metais V nacionaliniame rytietiškų šokių konkurse Kaune „Arabellos“ šokėjos tapo nugalėtojomis. Tais pačiais metais Rytietiško tango konkurse „Oazė 2012“ šiaulietės pelnė pirmąją vietą.

REKLAMA

2013 metais Lietuvos sporto šokių federacijos festivalyje „Šokiai visiems“ Elena tapo instruktorių šou nominacijos nugalėtoja. Pernai vasarą ji organizavo šokių fiestą ir su šokėjomis iš kitų miestų šiauliečius mokė šokių ant vieno prekybos centro stogo terasos.

Pilvo šokiai moteriai tinka

„Lietuvoje daugiausia pilvo šokiai yra arabų kilmės, jie labiausiai priimtini ir lengviau suprantami moterims – nėra vulgarūs, bet jausmingi, kupini moteriškumo“, – sakė Elena. Ji yra egiptietiško šokio gerbėja.

„Pilvo šokio pavadinimą sugalvojo amerikiečiai, Egipte pamatę šokančias moteris ir įsidėmėję jų judančius pilvus (angl. belly dance). Lietuviai tik išsivertė pavadinimą. Arabiškai pilvo šokiai vadinami „rakšarki“ – rytietiškas šokis“, – pasakojo instruktorė.

REKLAMA

Elena įsitikinusi, kad tikra pilvo šokių meistrė privalo žinoti šio šokio atsiradimo istoriją, judesių prasmę. Scenos šokis – tik galutinis produktas.

Pasaulyje didžiausio populiarumo sulaukia egiptietiško stiliaus šokis, tačiau tikri egiptiečių šokėjų apdarai buvo kur kas uždaresni ir kuklesni, nei mato dabartinis žiūrovas. Atviro dviejų dalių kostiumų mada atkeliavo iš Holivudo (JAV) XX amžiaus viduryje. „Tolimųjų Rytų šokiai nėra tokie patrauklūs išlepintam žiūrovui – moterys šoka vilkėdamos ilgus drabužius, paprastai tai yra jų folkoriniai šokiai“, – sakė Elena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istoriškai pilvo šokiai turėjo sakralinę prasmę ir buvo gimdymui besiruošiančių moterų apeigos dalis. Todėl moters organizmui pilvo šokiai yra itin naudingi. Šokant stangrinami vidiniai pilvo raumenys, gimda. Pilvo šokis verčia juos tapti elastingais, padeda stuburo slanksteliams ilgai išlikti judriems, kūnui – pasitempusiam. Yra atvejų, kada kai kurių pilvo šokių pratimais sprendžiamos ir nevaisingumo problemos – šokant pilvo šokius greičiau cirkuliuoja kraujas, atsinaujina gimdos funkcija.

„Šokama ant galvos nešant ir specialią gaubtą žvakidę su degančiomis žvakėmis. Tai – vadinamasis „šamadanas“ – šiuolaikinio egiptiečių folkloro dalis, kurią naudoja per vestuves. Žvakės simbolizuoja jaunųjų bendrą gyvenimą lydinčią šviesą“, – pabrėžė šokėja.

REKLAMA

Pilvus krutina ir vyrai

Musulmonų ir arabų šalyse įprasta, kad šoka vyrai. Jie fiziškai stipresni, todėl šokis įgyja vyrišką dvasią. Elena pasakoja, kad pasaulyje yra daug profesionalių pilvo šokėjų vyrų, iš kurių ir mokosi moterys. Arčiausiai Lietuvos – Rygoje gyvena tik vienas pilvo šokėjas. Kitas neseniai pilvo šokių mokėsi Radviliškyje. „Vienas sportuojantis vyriškis norėjo visapusiškai mankštintis. Nežinodamas, kaip reaguos aplinkiniai, apie savo sumanymą niekam nesisakė“, – pasakojo Elena.

Šokėja prisimena, kad merginos jį priėmė įvairiai: vienos šyptelėjo, kitos drąsino, trečios gėdijosi, tačiau daugumai buvo linksma, kad pilvą judina ir vaikinas.

REKLAMA

Pasigenda aktyvumo

Elena sako, kad apsigyvenusi Šiauliuose, Lietuvą priėmė visa širdimi, lyg nujausdama, kad Lietuva taps dar viena gimtine.

Po Lietuvą keliaujanti ir pilvo šokių mokanti Elena pastebėjo, kad šiaulietės yra pasyvesnės. „Kartais pasyvus poilsis reikalingas, bet gyvenimo rutina atbukina žmogų. Štai, pavyzdžiui, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje pilvo šokiais užsiimančių moterų gyvenimo būdas yra kur kas aktyvesnis – jos eina į būrelius, užsiėmimus, sportuoja, praleidžia laisvalaikį gamtoje, nesėdi namuose. Ir tik tada, jei kažkur išėjo, kažko naujo išmoko, pabuvo gryname ore sako, kad gerai praleido laiką“, – palygino šokėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Elenos, vis dar gaji nuomonė, kad pilvo šokiai yra kažkas nepadoraus, tik priemonė palinksminti vyrus. Tai – klaidinga nuomonė.

Šokis jaunina

Šokių meistrė sakė, kad dalis moterų pilvo šokius renkasi vedamos smalsumo, dalis nori patobulinti kūno linijas, išmokti šokti ir tik nedaugelis ateina iš pašaukimo. Tokios moterys nebijo eksperimentuoti, dalyvauti bendroje kolektyvo veikloje, iš naujo išmoksta jausti savo kūną, kvėpuoti pilvu.

„Pilvo šokiai nėra vien darbas kūnui, tai ir darbas smegenims. Turi nuolat mąstyti, kaip kvėpuoji, kaip judi. Turi iš naujo save performuoti. Sugebėti skirtingai judėti atskiromis kūno dalimis vienu metu, suderinus tai su tinkamu kvėpavimu – ir yra pats sunkiausias momentas, – teigė šokėja. – Todėl iš smalsumo šokančios moterys ilgai neužsibūna – pavargsta ar nusivilia, kad iš karto nepavyksta visko išmokti.“

Šokių meistrė neabejoja, kad šokis jaunina, pažadina moterį, leidžia jai sužydėti, atsiverti, iš naujo pamilti save tokią, kokia yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų