REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Prieš valdžią Ukrainoje tūkstančiai protestuotojų susirenka ne tik Kijeve, „Euromaidane“. Ne tokios gausios akcijos rengiamos ir kituose miestuose. Čerkasuose milicija lig šiol laiko apie 40 suimtų protestuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Čerkasuose, kur gyvena ketvirtis milijono ukrainiečių, į pirmąsias protesto akcijas rinkosi daugiausiai jaunimas – Bogdano Chmelnickio nacionalinio universiteto studentai bei miesto inteligentija. Vėliau mitingai įsisiūbavo ir dabar į juos susirenka po kelis tūkstančius protestuotojų.

REKLAMA

Į miesto aikštę Čerkasų gyventojai renkasi dukart per savaitę: trečiadieniais ir šeštadieniais. Nors srities administracinis teismas esą dėl plintančios infekcijos mitingus čia uždraudęs.

„Liaudis nuo tokios vergystės pavargo. Aš pati bedarbė, dirbau trijose gamyklose, o ten etatus vis mažino. Dabar į „Maidaną“ vaikštau. V. Janukovyčius pagaliau turėtų suprasti, kad jis mums nereikalingas“, – tikina Čerkasų gyventoja Nina.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 23-iosios naktį milicija ir specialiųjų pajėgų būrys „Berkut“ Čerkasuose sulaikė 107 asmenis, po Kijevo – tai vienos didžiausių represijų Ukrainoje. Vakar teismas 56 asmenims bausmes sušvelnino, jiems skirtas namų areštas. Už grotų likę dar 17 euromaidaniečių.

„Mus daužė „Berkut“ pareigūnai iš prorusiško Lugansko miesto .Valė miesto centrą, nekreipdami į nieką dėmesio. Mušė jaunus žmones, kurie neturėjo nieko bendro su protestais. Su srities gubernatoriumi daug kartų derėjomės, kad pirmiausiai paleistų nekaltus žmones. Pas mus įdomi padėtis, neužimtas nė vienas pastatas, o žmonių uždarė daugiau nei šimtą. Srities valdžia sako, esą kai atlaisvins pastatus kituose miestuose, tada išleisim ir jūsų aktyvistus. Tai teroras“, – tvirtina Čerkasų „Euromaidano“ komendantas Vitalijus Iliašenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per mitingus būna daug sportiškai apsirengusių vaikinų, jie vadinami tituškomis. Iš kitų sričių už pinigus dažniausiai atvežti vaikinai renkasi prie milicijos, jie provokatoriai. Esą jie sportininkai, tačiau mūsų miestas nėra didelis, mes sportininkus pažįstame“, – aiškina Čerkasų „Euromaidano“ aktyvistas Vitalijus Kosiakas.

Dalis protestuotojų iš Čerkasų pasikeisdami vyksta į Kijevo „Euromaidaną“. Kiti, neturintys galimybių, protestuotojus sostinėje remia pinigais, maistu, kaip, beje, ir verslininkai, ketvirtadienį palaikę visuotinį streiką ir valandai pristabdę darbus gamyklose.

Tuo metu Čerkasų srities gubernatorius nusiteikęs kategoriškai, ir jau penktadienį pagrasino nubausti visus verslininkus, dalyvavusius streike.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų