REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alė Sima

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų kardiologai pirmi pasaulyje širdies ritmo sutrikimo priežastį pašalino lazerio spindulių pluoštu. Vokietijos kompanija, kurios specialistai sukūrė naują technologinį sprendimą, pirmąją operaciją atlikti patikėjo Kauno klinikų širdies elektrofiziologų komandai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas būdas

Dauguma žino, kad širdies ritmas atkuriamas elektrošoku. Tačiau šis metodas ne visada veiksmingas, o po procedūros ligoniams neretai ritmas vėl sutrinka, mat elektrošokas išderina, „iškrauna“ visas širdies ląsteles vienu metu. Be to, jis padeda tik tada, kai staiga sustoja širdis, tačiau nepadaro nieko, kad sutrikimas nesikartotų.

REKLAMA

Dabar dažniausiai aritmijų židiniai šalinami aukšta temperatūra arba šalčiu, retais atvejais – ultragarsu arba taškinis lazerio spinduliu. Vokiečių kompanijos VIMECON specialistai plaučių venoms izoliuoti pasiūlė naują technologinį sprendimą: sukonstravo šviesolaidinį kateterį, kuriame specialios konstrukcijos skaidulos perduoda energiją ne slenkančiu vieno taško lazerio spinduliu, o spindulių pluoštu. Jis vienu metu nukreipiamas į kateterio gale esančią kilpą. Iš jos ir sklinda lazerio šviesa. Taip paskirstyti energiją labai sunku – tai fizikų aukštasis pilotažas.

REKLAMA
REKLAMA

„Naują metodą išbandyti mums patikėjo jo kūrėjai“, – teigė Kardiologijos klinikos širdies aritmijų sektoriaus vadovas doc. Aras Puodžiukynas. Šiuo būdu aritmija buvo šalinama pirmąkart pasaulyje, todėl kompanijos atstovai kruopščiai rinkosi ligoninę, kurioje operacija bus atlikta. Europos kardiologų draugijos padalinio Europos širdies ritmo asociacijos prezidentas prof. Gerhardas Hindricksas rekomendavo Kauno klinikose dirbančią širdies elektrofiziologų komandą. Ši grupė, vadovaujama doc. A.Puodžiukyno, aritmijų šalinimo kateteriais operacijas atlieka jau daugiau kaip 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lazerio pluoštas buvo ne kartą kruopščiai testuotas laboratorijoje, tačiau kauniečiai procedūros saugumu nusprendė įsitikinti patys. Todėl, prieš atlikdami pirmą operaciją žmogui, naująją technologiją išbandė operuodami kiaulę.

Gimė su liga

Prieširdžių virpėjimas dažnai atsiranda dėl širdies pažeidimo, pavyzdžiui, ilgai negydant padidėjusio arterinio kraujo spaudimo, širdies kameros išsiplečia, išsitampo ir taip pakenktas raumuo pradeda virpėti. Širdies ritmas gali sutrikti ir dėl vožtuvų pakenkimo, nesandarumo, susiaurėjimo. Dėl per didelio krūvio širdies kameros taip pat gali deformuotis, tada pradeda vešėti jungiamasis audinys ir atsiranda prieširdžių virpėjimas.

REKLAMA

Bet būna ligonių, kuriuos ištyrus jokios patologijos nerandama: visos širdies kameros, vožtuvai funkcionuoja normaliai, kraujotaka nesutrikusi. Tada medikai įtaria, kad kalta ne prieširdžių sienelė, bet „parazitiniai“ elektriniai impulsai, kurie salvėmis kyla plaučių venų žiotyse. Dažniausiai tokia patologija būna įgimta. Ir ji išryškėja ne pirmaisiais gyvenimo metais, o gerokai vėliau – 35–40 metais, mat tada žmonių širdis dėl amžiaus ima keistis.

Pirmu kauniečių pacientu tapo vyras, kuriam kardiologai nustatė, kad ritmo sutrikimą sukelia nenormalūs elektriniai impulsai širdyje. Jam vis pasikartodavo prieširdžių virpėjimas, o įprastinis gydymas vaistais nepadėjo.

REKLAMA

Užtruko 3 valandas

Lazerinį kateterį specialistai ligoniui į širdį įkišo pro kirkšnio veną iki pat zonų, kurias reikėjo izoliuoti. Tada buvo paleistas spindulių pluoštas. Procedūrą intrakardiniu echoskopu stebėjo doc. Vytautas Zabiela. Pasak vyrą operavusio dr. Tomo Kazakevičiaus, kruopščiai suplanuota operacija pavyko: ligonio širdis ėmė plakti normaliu ritmu. Operacija atlikta neužmigdžius paciento. Ji tęsėsi tris valandas.

„Po operacijos paciento sveikatos būklę sekėme ne vieną dieną. Jis jautėsi gerai, kol tyrimai patvirtino: viskas gerai, ritmas stabilus“, – sakė A.Puodžiukynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų