REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugybę tatuiruočių turinčių žmonių aplinkiniai Lietuvoje nebevarsto kreivais žvilgsniais, o kūno piešiniai retai betrukdo ir ieškant darbo, sako naujienų portalo LRT.lt kalbinti pašnekovai. Ne vieną tatuiruotę turinti Karolina Milerytė teigia, kad, priešingai nei daugelis kalba, noras darytis vis daugiau tatuiruočių nėra „liga“, tai – galimybė ne tik pasipuošti, bet ir įamžinti be galo svarbius įvykius ar žmones. Nors dažnai manoma, kad tatuiruotės yra laikina mada, būdas pasipuikuoti, ne vieną tatuiruotę turinčios Karolina ir Kornelija portalui LRT.lt tvirtina, kad iš tiesų tai yra ilgai brandintas ir gerai apgalvotas būdas įamžinti asmeninius išgyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugeliui žmonių sakau, kad mano tatuiruotės yra tik mados dalykas ir visiškai jokios reikšmės neturi. Bet taip elgiuosi tik tam, kad išvengčiau klausimų. Iš tiesų kiekvienas, kuris didžiąją savo odos dalį aukoja piešiniams, žino, ką jie reiškia. Tai – nebūtinai bendrai priimtos simbolinės reikšmės. Dažniausiai renkamasi pagal asmeninius išgyvenimus“, – teigia Kornelija Dūdaitė.

REKLAMA

Merginos kūną puošia daugybė spalvotų piešinių. Apie kai kuriuos jų Kornelija svajojo nuo paauglystės, tačiau pirmąją tatuiruotę pasidarė būdama 20-ties. „Ilgai ieškojau meistro, kuris darytų būtent man patinkančios stilistikos tatuiruotes. Pats pirmas piešinys – du sukryžiuoti revolveriai ant pilvo, atlikti „dotwork“ technika, kuri būdinga „old school“ stiliaus tatuiruotėms. Prieš darydamasi pirmąją, planų turėjau ne vienai, o bent penkioms tatuiruotėms, todėl vėliau jų atsirado vis daugiau“, – pasakoja Kornelija.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad tatuiruotės yra kur kas daugiau nei mada, teigia ir Karolina. Pirmą tatuiruotę ji pasidarė būdama 19-os metų. Tuomet su draugu norėjo įamžinti savo meilę vienerių draugystės metų proga. Vėliau Karolinos kūną papuošė dar penki piešiniai.

„Pirma mano tatuiruotė reiškia meilę, dar viena yra skirta mano mirusio geriausio draugo atminčiai, kita – dukrytei, kurios netekau. Aišku, turiu ir linksmų tatuiruočių, primenančių gerus, smagius metus. Ne visos jos turi labai gilią prasmę, kai kurios jų tiesiog yra man gražios. Aš jų noriu ir turėsiu daug“, – mintimis dalinasi Karolina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologas: tatuiruotėmis žmonės kuria savąjį „aš“

Psichologo Mariaus Daugelavičiaus teigimu, nusprendęs savo kūną išsitatuiruoti žmogus taip kuria savo asmenybę, pabrėžia savo išskirtinumą arba tikisi, kad tatuiruočių simboliai suteiks jam tų simbolinių savybių.

„Norint atsakyti į klausimą, kodėl žmonės darosi tatuiruotes, reikėtų prisiminti, dėl ko atsirado kūno piešiniai. Tatuiruotės buvo daromos maginiais sumetimais, buvo manoma, kad tai, kas pavaizduojama ant odos, atgyja ir pradeda gyventi. Jei, pavyzdžiui, žmogus išsitatuiruoja ženklą, simbolizuojantį jėgą, stiprybę, kažkiek to ir įgauna. Kažkuria prasme tame galbūt yra tiesos – žmogus labiau susitelkia ties norima įgyti savybe. Manau, tokių įsitikinimų yra išlikę iki šiol“, – svarsto M. Daugelavičius.

REKLAMA

Anot psichologo, kai kurie žmonės darosi tatuiruotes, nes norsi su savimi visuomet nešiotis jam prasmingus simbolius, pavyzdžiui, mylimo žmogaus vardą ar jį simbolizuojantį piešinį.

Tatuiravimosi „liga“ – mitas ar teisybė

Šešias tatuiruotes turinti ir dar ne vieną planuojanti Karolina neigia įsigalėjusį mitą, kad pasidarius pirmąją tatuiruotę atsiranda liguistas potraukis pasidaryti dar bent dešimt.

„Tikrai galiu paneigti mitą, kad tatuiruočių darymas yra liga. Neva pasidarai vieną ir tuomet nori daugiau. Tai ne liga, tai logika: jeigu tu pasidarei pirmąją, tai reiškia, kad tau jau patinka tatuiruotės, tik neaišku, kaip labai. O jei labai patinka, tai ir daraisi daugiau“, – pabrėžia Karolina.

REKLAMA

„Eddy tattoo“ tatuiruočių studijos meistro Tomo Vaitkūno teigimu, noras pasidaryti ne vieną tatuiruotę yra labai paprastai paaiškinamas ir tikrai ne medicininiais „ligos“ terminais: „Jei pirma tatuiruotė yra graži ir kokybiškai, profesionaliai padaryta, žmogus nori ir dar vienos. Tačiau jei darbas bus nekokybiškas, į tatuiruočių meistrą žmogus greičiausiai niekada nebesikreips.“

Aplinkiniai tampa tolerantiškesni

„Kartais pakinta žmogaus gyvenimo būdas, todėl tatuiruotės gali nebeatrodyti tokios reikalingos, kaip anksčiau. Labai retais atvejais dėl tatuiruočių žmogus gali netekti darbo pasiūlymo. Dėl to žmogus gali patirti stresą, nemalonių išgyvenimų, tačiau jie paprastai nėra labai dideli“, – kalba psichologas.Psichologas M. Daugelavičius sako, kad būna taip, jog dėl tatuiruočių žmogus negauna darbo pasiūlymo. Tačiau tai nenutinka labai dažnai, o didelių sukrėtimų žmonės dėl to nepatiria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kaip aplinkiniai reaguoja į kūno piešinius, Kornelija sako, kad jai neteko susidurti su neigiamu požiūriu nei neformalioje aplinkoje, nei darbo pokalbiuose. „Apie tai, kad mano tatuiruotės nepriimtinos, ieškant darbo neteko išgirsti, galbūt todėl, kad paprastai į darbo pokalbius einu jas paslėpusi. Žmonėms kur kas nepriimtinesni yra auskarai veide ar keistos šukuosenos. Tačiau komplimentų dėl savo piešinių sulaukiu nemažai, todėl imu galvoti, kad ir Lietuvoje žmonės mokosi vertinti meną ant odos“, – džiaugiasi Kornelija.

REKLAMA

Tatuiruočių meistro T. Vaitkūno teigimu, lietuviai iš tiesų darosi tolerantiškesni tatuiruočių ir tatuiruotų žmonių atžvilgiu: „Žmonės dažniau išvažiuoja į užsienį, praplečia savo akiratį, pamato, kad kitose šalyse ir jauni, ir pagyvenę žmonės turi pačių įvairiausių kūno piešinių. Todėl lietuvius vis rečiau stebina didelės, spalvingos tatuiruotės bei jų kiekis ant žmogaus kūno.“

Kūno piešiniai – brangus malonumas

Dėl tatuiruočių Karolinos oda „pabrango“ 2 tūkst. litų, Kornelijos – 2,5 tūkst. Tačiau abi yra įsitikinusios, kad jų darysis dar ne vieną, o už kūno piešinius verta sumokėti brangiau, nes didesnė kaina tikrai reiškia geresnę kokybę.

REKLAMA

„Jeigu gražias ir dideles tatuiruotes daro tikrai patikimi meistrai, atsieina brangiai. Turiu daug pažįstamų, kurie patvirtintų – neverta ieškoti kur pigiau, nes dėl atlikimo kokybės vėliau galima labai pasigailėti. Tai yra dalykas visam gyvenimui, todėl patarčiau arba darytis gražiai ir brangiai, arba nesidaryti visai“, – sako Karolina. Paklaustas, nuo ko labiausiai priklauso tatuiruotės kaina, T. Vaitkūnas teigia, kad dydis – svarbus, tačiau tatuiruočių kaina labiausiai priklauso nuo sudėtingumo: „Tatuiruotė gali būti maža, tačiau darbas gali užtrukti ir penkias valandas, bet gali būti ir taip, kad to paties dydžio tatuiruotę galima padaryti per 10 minučių, nes ji nebus sudėtinga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiausia tatuiruotės kaina daugelyje salonų yra 50 litų. Tačiau už tokią kainą ant jūsų kūno bus padaryta dvidešimties centų monetos dydžio tatuiruotė. Už vadinamojo „cigarečių pakelio“ dydžio tatuiruotę teks sumokėti ne mažiau 200 litų. Tiesa, tatuiruočių meistrai nelabai mėgsta skaičiuoti tatuiruočių dydžius ir kainas cigarečių pakeliais, nes galutinę sumą lemia piešinio sudėtingumas, o kainos didmiesčių salonuose yra kiek didesnės.

Didesnes nei vadinamojo „cigarečių pakelio“ dydžio tatuiruotes paprastai tenka daryti per keletą ar net keliolika seansų. Vienas seansas vidutiniškai trunka 2-3val., jo kaina skirtinguose salonuose yra 120-500 litų už darbo valandą. Tatuiruotei ant visos nugaros prireikia 6-10 seansų, visai rankai („rankovei“) – 6-7.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų