REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo neįprastų kasdienio šeimos gyvenimo aspektų iki stulbinančių švenčių – skirtingose pasaulio šalyse užgimę kūdikiai sutinkami ir auginami taip pat labai skirtingai.

Nuo neįprastų kasdienio šeimos gyvenimo aspektų iki stulbinančių švenčių – skirtingose pasaulio šalyse užgimę kūdikiai sutinkami ir auginami taip pat labai skirtingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svetainė Oddee.com sudarė 12-os autentiškiausių ir originaliausių tradicijų sąrašą:

1. Japonija: virkštelė medinėje dėžutėje

Kai kūdikiui pirmą kartą kerpami plaukai, kai kurie tėvai prisiminimui išsaugo savo mažylio sruogą. Kiti pasilieka išaugtus pirmuosius batukus. Na o Japonijoje moterys įprastai brangina... naujagimio virkštelę. Japonijos ligoninėse virkštelės yra supakuojamos specialiose medinėse dėžutėse ir įteikiamos mamoms prieš išvykstant namo. Tokioje dėžutėje kartais dar būna įdedama maža lėlytė, vaizduojanti miegantį kūdikį, vilkintį kimono. Kimono gali būti atsegtas, o virkštelė įdėta į jo vidų. Tikima, kad tokiu būdu išsaugant virkštelę užtikrinamas artimas motinos ir vaiko ryšys.

REKLAMA

2. Danija ir Švedija: miegas stingdančiame šaltyje

Ar norėtumėte miegoti lauke, kai ten spaudžia stingdantis šaltis, o termometro stulpelis rodo minusinę temperatūrą? O štai dauguma skandinavų dėl savo vaikų miego tokiomis sąlygomis nė neabejoja. Jiems tai – įprastas dalykas, nes manoma, kad šaltas oras padeda kūdikiams greičiau užmigti ir geriau valgyti. Danų ir švedų mažyliai dienos metu miega lauke – balkone ar vežimėlyje tiesiog ant šaligatvio, kol jų mamos ir tėvai maloniai leidžia laiką parduotuvėse arba kavinėse. Be to, ir dauguma lopšelių Švedijoje popiečio miegui vaikus išgabena lauk. Miego lauke teorija teigia, kad šviežio oro gaunantys vaikai – nesvarbu, vasarą ar viduržiemį – įgyja stipresnį imunitetą ir ne taip greitai peršąla. Na o buvimas visą dieną kambaryje su kitais 30 vaikų, tėvų įsitikinimo, jų sveikatai neduoda visai nieko gero. Migdyti vaikus lauke rekomenduoja ir Nacionalinė Danijos sveikatos taryba, o kai kurios kompanijas netgi gamina specialius įrenginius, kurie įspėja tėvus pabudus kūdikiui ir tuomet jie gali eiti į lauką jo pasiimti.

REKLAMA
REKLAMA

3. Suomija: valstybinis kraitelis kiekvienam kūdikiui

Yra posakis, kad „kiekvienas kūdikis gimsta su duonos kepalu rankoje“. Na o Suomijoje vaikai gimsta su dėžėmis!

Jau 75 metus kiekviena besilaukianti moteris Suomijoje iš valstybės gauna dėžę su rinkiniu naujagimiui: pirmaisiais drabužėliais, patalais ir žaislais. Ši dėžė gali pasitarnauti netgi kaip pirmoji lovelė. Jaunos mamos gali pasirinkti – gauti dėžę ar nustatytą piniginę išmoką, kuri šiuo metu yra 140 eurų (beveik 500 litų), bet 95 proc. renkasi dėžę, nes jos vertė žymiai didesnė. Iš pradžių toks valstybinis kraitelis buvo sugalvotas kaip parama nedideles pajamas gaunančioms šeimoms, tačiau nuo 1949 jį gauti gali visi. Nuo tada tai tapo tarsi tapimo tėvais dalimi ir ženklu, kad nesvarbu, kokia mažylio kilmė ar šeimos socialinė padėtis – visi suomių kūdikiai gauna vienodą gyvenimo pradžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Egiptas: pirmieji sukrėtimai

Šiuolaikiniame Egipte išgyvenimas neatskiriamai susijęs su skaičiumi 7. Būtent septintąją dieną po gimimo pasauliui paskelbiama jo apie egzistavimą ir surengiama vardynų ceremonija, vadinama „Sebooh“.

Pagal tradiciją, baltai aprengtą kūdikį mama paguldo į didelį rėtį ir švelniai papurto – tikima, kad tai padės jam prisitaikyti prie ateityje laukiančių gyvenimo sukrėtimų. Po to kūdikis ant pakloto paguldomas ant grindų, o išilgai jo krūtinės padedamas peilis, turintis nubaidyti piktas dvasias. Tuomet svečiai aplink jį sudeda grūdus, auksą ir kitas dovanas, simboliškai linkinčias mažyliui turtingo ir laimingo gyvenimo. Tuomet motina septynis kartus peržengia per kūdikį, vėlgi – siekiant atbaidyti piktas dvasias, o vardynų svečiai gieda tradicines giesmes, kuriomis linkima, kad vaikas visada būtų geras ir paklustų savo motinai.

REKLAMA

Tuomet prasideda eisena su žvakėmis ir smilkalais, kurios priekyje eina motina. Dainuodami vaikai ir suaugusieji svečiai seka iš paskos, prašydami palaimos tiems namams ir jų gyventojams.

Per „Sebooh“ vardas kūdikiui gali būti išrenkamas panaudojant kelias žvakes. Kiekvienai jų priskiriamas skirtingas vardas ir jos uždegamos dar ceremonijos pradžioje. Ta, kuri degs ilgiausiai, ir nulems vaiko vardą.

5. Armėnija: likimo burtai

Kai armėnų šeimoje gimusiam kūdikiui išdygsta pirmasis dantukas, tėvai rengia šventę, vadinamą „Agra Hadig“. Mažylis padedamas ant grindų ar stalo, kur jau būna išrikiuoti simboliniai daiktai, tokie kaip liniuotė, stetoskopas, mentelė, knyga ir kt. Tuomet tėvai drąsina mažylį, kad jis pasirinktų kurį nors daiktą.

REKLAMA

Tai, ką vaikas pasirenka ir pradeda žaisti, simbolizuoja jo/jos ateitį. Tarkime, jei vaikas pasirinko liniuotę, jis bus architektas ar inžinierius. Žinoma, kaip bus iš tikrųjų, parodo tik laikas...

6. Kinija: raudoni kiaušiniai dovanų

Kinų šeimos, kai jų kūdikis sulaukia vieno mėnesio amžiaus, rengia Pilnaties ceremoniją, kad atšvęstų pirmąją mažylio gyvenimo pilnatį. Tai – pirmas svarbus įvykis gimusio vaiko gyvenime.

30-osios kūdikio gyvenimo dienos rytą giminės ir draugai susirenka, kad perduotų mažyliui savo palaiminimus ir dovanas. Vaiko tėvai savo artimiesiems taip pat atsilygina dovanomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtinguose Kinijos regionuose skiriasi ir dovanos, tačiau raudoni kiaušiniai – pati populiariausia dovana. Kinų kultūroje kiaušinis simbolizuoja gyvenimą ir jo pokyčius. Apvali jo forma asocijuojasi su harmoningu ir laimingu gyvenimu, o raudona spalva reiškia džiaugsmą.

Seneliai savo mažajam anūkui taip pat dažnai dovanoja aukso ar sidabro, taip siekdami išreikšti savo stiprią meilę. Žinoma, tėvai gauna ir šiuolaikiškų dovanų, tokių kaip kūdikio drabužėliai, žaislai, knygos ir dovanų čekiai, bet itin dažnas ir laiko patvirtintas variantas – pinigai, supakuoti į raudoną popierių.

Antrąją straipsnio dalį skaitykite rytoj.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų