REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne daugeliui iš mūsų žiemos metu kyla minčių pakelti akis į dangų ir stebėti dūmus, rūkstančius iš kaminų. Tačiau Regionų aplinkos apsaugos departamentų darbuotojai vykdydami akciją „Kaminukas“ neretai būtent taip fiksuoja „negražius“ dūmus, nes šildymo sezono metu gyventojams intensyviai kūrenant krosnis ir kieto kuro katilus, ore pastebimas smulkiųjų kietųjų dalelių pagausėjimas, kuris padidina oro užterštumą. Tokių dalelių koncentracija, esant ypač šaltiems orams, padidėja net kelis kartus.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus regiono aplinkos apsaugos regiono departamentas prieš kelis metus pradėjo šią akciją. Palaipsniui prie jos jungėsi ir kitų regionų departamentai, o šią žiemą akcija paskelbta visuotine“, - teigia Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės departamento Kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Audrius Želvys. Šiuo metu visoje Lietuvoje rengiama akcija prasidėjo praeitų metų gruodžio mėnesį, o jos pabaiga planuojama kovą. Pasak A. Želvio, šią žiemą „Kaminukas“ intensyviai rūksta – naujausiais duomenimis, Lietuvoje jau atlikti 244 reidai, jų metu patikrinti 833 objektai ir nustatyti 108 pažeidimai. Užfiksuoti 84 oro taršos deginant atliekas atvejai, 22 atliekų tvarkymo reikalavimų nesilaikymo atvejai ir 2 kitokio pobūdžio pažeidimai. Iš viso skirta 9610 litų baudų ir pateikti 8 privalomieji nurodymai. Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos baudos piliečiams nuo 100 iki 200 litų ir pareigūnams– nuo 200 iki 400 litų.

REKLAMA

Kiek reidų ir kokiu intensyvumu jie organizuojami nusprendžia regionų aplinkos apsaugos departamentai, tačiau akcijoje dalyvaujantiems departamentams nurodomos kryptys, į kurias reikia sutelkti savo dėmesį. „Pirmiausia stengiamės išaiškinti pažeidėjus, kurie degina arba gali deginti įvairius produktus, nepriskirtus kurui. Dažniausiai tai būna atliekos: baldų gamybos atliekos, naudoti tepalai ir tepaluoti skudurai. Tokį „kurą“ neretai naudoja garažų kooperatyvai, autoservisai ir kitos įmonės, kurios turi krosnis ir gali kažką deginti. Tačiau stebėti reikia tiek sodų bendrijas, tiek individualių namų kvartalus, kad nedegintų užterštų medienos ir buitinių atliekų arba nelegalaus kuro“, - aiškina A. Želvys.

REKLAMA
REKLAMA

Pamatę įtartinus dūmus ar užuodę nemalonius kvapus gyventojai gali pranešti savo regiono aplinkos apsaugos departamentui. „Darbuotojai gavę pranešimą darbo metu, į jį iš karto reaguoja ir važiuoja tikrinti, nes tokiu atveju nėra prasmės laukti artimiausio reido“, - tikina A. Želvys. Tačiau ne visada patikrinimai vyksta pasiskundus gyventojams. Regionų aplinkos apsaugos departamentų darbuotojai į įmones vyksta vadovaudamiesi savo kontroliuojamų objektų sąrašais arba organizuoja reidus kartu su savivaldybių atstovais, policijos pareigūnais, dažniausiai anksti ryte ar vakarop apvažiuoja aktualius, rizikingus rajonus stebėdami taršos šaltinius ir pamatę „negražų“ dūmelį iš karto patikrina teršiantį objektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Regionų aplinkos apsaugos departamentai fiksuoja ir perduoda Aplinkos apsaugos agentūrai visą reidų metu surinktą informaciją: patikrinimo datą, vietą, objektą, pažeidimą, baudos dydį. Žymimi ir tie patikrinimai, kurių metu pažeidimų nebuvo nustatyta. „Šiuo metu duomenys renkami, tad pasibaigus akcijai ir apibendrinus duomenis bus galima viešai paskelbti rezultatus“,- teigė A. Želvys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų