REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paauglys tapo atsitiktine šaulio auka

Lina Dranseikaitė

Panevėžio apygardos prokurorai pagaliau baigė visą Lietuvą sukrėtusios bylos, kai praėjusių metų rugpjūtį Biržuose iš kovinio ginklo buvo nušautas septyniolikametis, o jo dvejais metais jaunesnis draugas sužeistas, tyrimą. Šaltakraujišku nužudymu kaltinamam 37-erių Dainiui Miliukui gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba net iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Ramūnas Pačebutas, nors visuomenėje sklandė įvairios to lemtingo vakaro įvykio versijos, pareigūnai išsiaiškino, kad septyniolikametis ir jo draugas tapo atsitiktinėmis D. Miliuko aukomis.

REKLAMA

Tą vakarą paaugliai ėjo namo, kai prie jų stabtelėjo automobilis, kuriame sėdėjo D. Miliukas ir dar du asmenys – jo žmona ir uošvis. Biržietis, iššokęs iš automobilio, liepė paaugliams gultis ant žemės, tačiau, šiems nepaklusus ir pradėjus bėgti, vyras iš legaliai laikyto kovinio ginklo pradėjo šaudyti. Į nubėgančius jaunuolius D. Miliukas paleido visą apkabą šovinių: viena kulka kliudė penkiolikmečiui lūpą, o septyniolikmečiui buvo peršauta šlaunis ir nugara. Vaikinas dar spėjo nuo įvykio vietos nubėgti apie trisdešimt metrų ir pasislėpti po daugiabučio balkonu, tačiau nuo vidinio kraujavimo mirė per mažiau nei dvidešimt minučių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo padaryta be jokios dingsties, jokio konflikto tarp jaunuolių ir D. Miliuko nebuvo. Iš kovinio ginklo į jaunuolius buvo paleista visa apkaba šovinių tiesiog iš chuliganiškų paskatų“, – teigė R. Pačebutas. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininko Ramūno Sarapo teigimu, jauni biržiečiai tiesiog atsidūrė netinkamu laiku netinkamoje vietoje. Kai į neblaivaus žmogaus rankas patenka kovinis ginklas, pasekmės gali būti itin skaudžios.

„Jauno žmogaus nebėra tik todėl, kad įtariamasis, būdamas apsvaigęs ir negalėdamas tinkamai įvertinti aplinkos, pradėjo šaudyti iš legaliai išduoto ginklo. Alkoholio vartojimas ir ginklo nešiojimas – nei gyvenimiškai, nei įstatymiškai nesuderinami dalykai“, – teigė R. Sarapas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrado mama

Paleidęs į jaunuolius visą apkabą šovinių, D. Miliukas kartu su uošviu ir žmona grįžo į namus. Penkiolikmetis, spėjęs pasislėpti daugiabučio laiptinėje ir niekaip nesugebėjęs prisiskambinti draugui, apie incidentą pranešė savo tėvams ir septyniolikmečio motinai. Tą vakarą vaikino ieškojo ir artimieji, ir policija. Kadangi tamsiuoju paros metu Biržų gatvės neapšviestos, paieškas teko atidėti iki ryto. Paryčiais savo vyriausiąjį sūnų netoli tos vietos, kur įvyko incidentas, po daugiabučio balkonu rado mama.

REKLAMA

„Pareigūnai aktyviai ieškojo jaunuolio visame mikrorajone, bet taip atsitiko, kad pro tą vietą niekas nepraėjo arba tiesiog nepastebėjo. Paieškas apsunkino ir tai, kad buvo vasaros metas, žalumynai pakankamai suaugę, tad kažką įžiūrėti galima tik priėjus prie tos vietos“, – kalbėjo R. Sarapas.

Apie tai, kad D. Miliukas mirtinai sužeidė žmogų, jis pats sužinojo tik po dviejų dienų, kai per įvairias žiniasklaidos priemones buvo išplatintas jo portretas. Įtariamasis pats prisistatė Vilniaus, kur tuo metu gyveno su žmona ir sūneliu, pareigūnams. D. Miliukas atnešė ir savigynai įsigytą ginklą „Makarov“, iš kurio buvo iššautos mirtį atnešusios kulkos.

REKLAMA

Biržų pareigūnai sulaikė ir D. Miliuko uošvį, tačiau vėliau jis buvo paleistas ir byloje figūruoja tik kaip liudininkas.

Pareigūnai spėja, kad D. Miliukas ir kartu su juo buvę artimieji galėjo ir nesuprasti, kuo baigėsi „nekaltas“ pasišvaistymas pistoletu, mat abu jaunuoliai pabėgo. Tačiau suaugęs vyras turėjo suprasti, kokios galimos pasekmės.

Paradoksalu, tačiau ir nužudytas septyniolikmetis, ir jo nužudymu kaltinamas D. Miliukas buvo perspektyvūs sportininkai. Septyniolikmetis buvo tapęs Lietuvos šaudymo jaunių ir jaunimo čempionu, o D. Miliukas – daugkartinis dziudo čempionas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į krikštynas – su ginklu

Nors D. Miliukas jau kurį laiką su šeima gyveno Vilniuje, tačiau biržiečiams buvo puikiai žinomas. Kuo vertėsi jaunas vyras, niekas nežinojo, tačiau gyveno daug geriau nei statistinis biržietis. Vaizdingoje Biržų vietoje buvo pasistatęs didelį namą, tačiau jame pagyveno gana trumpai – neva už skolas pardavė namą ir išvyko į sostinę. Tačiau kalbama, kad jis iš Biržų buvo išvytas. Vyras buvo siejamas su prieš daug metų Biržuose veikusia nusikalstama grupuote, tačiau teistas nebuvo.

„Tai buvo 1996–1999 m. Šiuo metu apie jo galimas kriminalines veikas jokios informacijos neturėjome“, – teigė R. Sarapas.

REKLAMA

Vilniuje su žmona ir sūneliu gyvenęs vyras į Biržus užsukdavo labai retai. O jeigu ir atvažiuodavo, dažniausiai likdavo tėvų ar uošvių namuose. Artimieji pastebėjo, kad D. Miliukas kažko baiminosi, įtarė, kad yra sekamas, jį gali užpulti. Nuogąstavimai nebuvo iš piršto laužti – 2012 m. D. Miliukui viešint tėvų namuose kažkas naktį apšaudė garažo vartus.

Lemtingąjį savaitgalį D. Miliukas į Biržus su šeima grįžo tik todėl, kad žmonos draugė buvo juos pakvietusi į vaiko krikštynas. Tačiau į jas savo žmoną vyras išleido vieną. Tik antrąją dieną buvo įkalbėtas šventę pratęsti vienoje Biržų kavinių. Į puotą vyras pasiėmė ir kovinį ginklą. Šventei pasibaigus, Miliukų atvažiavo pasiimti žmonos tėvas. Pakeliui į namus D. Miliukas ir paleido mirtinus šūvius į jaunuolius.

Ikiteisminis tyrimas artimiausiu metu bus perduotas Panevėžio apygardos teismui. Už šį nusikaltimą D. Miliukui gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų ar net iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų