REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankrutavusios Vilniaus taupomosios kasos indėlininkams laukimas prailgo

Oficialūs asmenys ramina: pinigai žmonių sąskaitas gali pasiekti iki vasario 14-osios

Dar sausio 17 d. buvo paskelbta apie kredito unijos Vilniaus taupomosios kasos bankrotą. Tada aiškiai pasakyta, jog indėlininkai santaupas atgaus iki šių metų vasario 14 d. Procesui užtrukus, šį terminą pagal įstatymą dar numatyta pratęsti 10 darbo dienų – iki vasario 28 dienos.

Dar sausio 17 d. buvo paskelbta apie kredito unijos Vilniaus taupomosios kasos bankrotą. Tada aiškiai pasakyta, jog indėlininkai santaupas atgaus iki šių metų vasario 14 d. Procesui užtrukus, šį terminą pagal įstatymą dar numatyta pratęsti 10 darbo dienų – iki vasario 28 dienos.

REKLAMA

Nors numatyti terminai dar nėra viršyti, dalį indėlininkų privertė sunerimti pats faktas, kad nenumaldomai artėjant vasario 14-ajai iš Vilniaus taupomosios kasos fronto ilgą laiką nepasiekė jokia žinia.

„Liko vos trys dienos iki termino, tačiau iki šiol nepranešta, kuris bankas ar kredito unija perims bankrutavusios Vilniaus taupomosios kasos įsipareigojimus. O ką jau kalbėti apie tai, kad dar reikės sutvarkyti tam tikrus formalumus, kad pinigai galiausiai pasiektų indėlininkų sąskaitas“, – svarstė vienas balsas.lt skaitytojų, kuris pats nekantriai laukia, kada atgaus unijoje laikytą indėlį.

Tiesa, verta paminėti, kad po 17 dienų užsitęsusios tylos, vasario 10-ąją buvo paskelbta apie Vilniaus taupomajai kasai paskirtą bankroto administratorių. Tiesa, indėlininkų situaciją šis pranešimas menkai pakeitė. Laukimas užsitęsė.

REKLAMA
REKLAMA

Procesas vyksta sklandžiai

Įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ Veiklos organizavimo skyriaus vadovė Valdonė Ugianskienė pabrėžė, kad teigti, jog susiduriama su kokiais nors trukdžiais yra gerokai per anksti:

REKLAMA

„Reikia sulaukti vasario 14 d. Pagal įstatymą numatytas 20 darbo dienų terminas, per kurį indėlininkams turi būti pervesti pinigai, dar nesibaigė.

Yra dar trys darbo dienos, per kurias gali būti pradėtos mokėti išmokos. Išlieka tikimybė, kad indėlius žmonės atgaus dar šią savaitę. Suprantama, kad reikia neatmesti ir galimybės, jog terminas bus pratęstas 10 darbo dienų.“

Specialistė pridūrė, jog indėlininkams reikėtų nepamiršti, kad teisė į draudimo išmoką išlieka 5 metus. „Jeigu konkretus asmuo yra išvykęs į užsienį arba tiesiog negalės šią ar kitą savaitę atsiimti pinigų, tam yra skirtas penkerių metų laikotarpis. Indėlininkų pinigai per šį laikotarpį tikrai niekur nepradings“, – užtikrino V. Ugianskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skambučių mažėja, bet žmonės vis domisi

„Lietuvos kredito unijos“ komunikacijos specialistė Simona Juočepytė savo ruožtu pridūrė, kad vasario 7 d. Vilniaus apygardos teismas iškėlė kredito unijai ,Vilniaus taupomajai kasai bankroto bylą ir jos administratoriumi paskyrė UAB „Verslo konsultantai“.

„Kai administratorius pradeda atlikti savo funkcijas, kredito unijos organai netenka savo įgaliojimų. Bankroto administratorius valdo kredito įstaigos turtą, ūkinę veiklą, užtikrina jos apsaugą, tikrina kredito unijos sandorius, imasi priemonių bendrauti su paskolų gavėjais, įstatymo numatyta tvarka gali priimti ar atleisti darbuotojus, formuoti kreditorių susirinkimus arba kreditorių komitetą, surinkti ir teikti teismui kreditorių reikalavimus“, 0 pasakojo S. Juočepytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt pašnekovė pridūrė, kad Vilniaus taupomosios kasos klientų skambučių srautas į nemokamą telefono liniją mažėjo kiekvieną dieną: „Pirmomis po įvykio dienomis sulaukta daugiau nei 300 unikalių skambučių, o šiuo metu kiekvieną dieną jų sulaukiame per 50.“

Dažniausiai užduodamas klausimas apie indėlių išmokų grąžinimo tvarką ir terminus. Draudimo išmokos išmokamos per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos. Šis terminas gali būti papildomai pratęstas ne daugiau kaip 10 darbo dienų.

„Taigi, savo draudimo išmoką jūs turėtų gauti iki vasario 14 d., o jeigu būtų pratęstas terminas – iki vasario 28 d. Teisę į draudimo išmoką indėlininkas įgauna draudžiamojo įvykio dieną ir ją turi 5 metus nuo draudžiamojo įvykio dienos“, – pasakojo S. Juočepytė.

Taip pat vienas iš populiarių klausimų yra apie paskolų įmokas. Vilniaus taupomosios kasos paskolų (mokėjimo kortelių kreditų) gavėjai įmokas už paskolas turi mokėti įprasta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų