REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (ŠVSB) praėjusiais metais tyrė Šiaulių miesto paauglių gyvensenos ypatumus. Specialistai tikina, kad situacija keičiasi į gerą, tačiau tyrimas atskleidė mažų, bet susirūpinti verčiančių skaičių. Paaugliai ne tik žaidžia kompiuterinius žaidimus, kas dešimtas devintokas yra rūkęs žolės arba turėjęs lytinių santykių.

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (ŠVSB) praėjusiais metais tyrė Šiaulių miesto paauglių gyvensenos ypatumus. Specialistai tikina, kad situacija keičiasi į gerą, tačiau tyrimas atskleidė mažų, bet susirūpinti verčiančių skaičių. Paaugliai ne tik žaidžia kompiuterinius žaidimus, kas dešimtas devintokas yra rūkęs žolės arba turėjęs lytinių santykių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaugliai pajuto krizę?

Tyrime dalyvavo 797 respondentai – penktų, septintų ir devintų klasių mokiniai. Tyrime dalyvavę vaikai atsakinėjo į anketos klausimus. Devintų klasių mokinių anketa šiek tiek skyrėsi nuo penktokų ir septintokų, jų buvo klausiama ir apie narkotikų vartojimą bei lytinius santykius.

REKLAMA

Analogiški mokinių gyvensenos tyrimai Šiauliuose buvo atlikti 2010 ir 2008 metais. ŠVSB vertino, kaip keičiasi jaunosios kartos įpročiai.

„Apklausos rezultatai apima svarbius gyvenimo aspektus – mitybą, santykius su žalingais įpročiais, fizinį aktyvumą, bendrą psichologinę savijautą. Gauta informacija iliustruoja teigiamą tendenciją, jog mokyklinio amžiaus vaikai vis labiau linkę rinktis teisingo ir sveiko gyvenimo būdą. Taip pat galima konstatuoti faktą, kad po truputį daugėja moksleivių, kurie gyvenime jaučiasi laimingesni“, – apie tyrimo rezultatus Etaplius.lt pasakojo ŠVSB Stebėsenos ir programų skyriaus Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Miglė Klimaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė šypsojosi, kad veikiausiai ankstesniais tyrimų metais rezultatai buvo prastesni dėl gyventojus prispaudusio ekonominio sunkmečio.

„Be abejo, tam tikri skaičiai signalizuoja apie vis dar esančias problemas ir verčia ieškoti efektyvių sprendimo priemonių“, – konstatavo M. Klimaitė.

Kas dešimtas nevalgo pusryčių

Tyrimo rezultatai rodo, kad didžiausia dalis mokinių savo sveikatą vertina gerai arba puikiai. Dažniausi kasdien paauglių jaučiami sveikatos sutrikimai buvo: liūdesys, prislėgtumas, irzlumas, bloga nuotaika, nervinė įtampa, susirūpinimas, mokiniai taip pat pažymėjo, kad jiems sunku užmigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vykdyto tyrimo metu buvo įvertinti mokinių mitybos įpročiai. Nustatyta, kad kasdien vaisius ir daržoves valgo daugiau nei trečdalis vaikų. Iškart po šių produktų, tarp kasdien valgomų atsidūrė saldainiai ir šokoladas.

Tyrimą atlikę specialistai pastebi, kad gazuotus gėrimus kasdien geria bei bulvių traškučius valgo ir niekada nevalgo pusryčių kas dešimtas tiriamasis.

Kas antras devintokas yra bandęs rūkyti

Mokinių gyvensenos tyrimo metu nustatyta, kad dešimtadalis penktokų yra bandę rūkyti. Šis statistika išauga vyresnėse klasėse – tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė devintokų yra kada nors rūkę. 7,9 proc. tyrime dalyvavusių berniukų ir 5,5 proc. mergaičių nurodė, kad jie dabar rūko.

REKLAMA

Paauglių buvo klausiama, ar jie dažnai geria alkoholinius gėrimus. Nors didžioji dalis mokinių alkoholinius gėrimus vartoja retai arba visai nevartoja, 1 proc. vaikų nurodė, kad kasdien geria alų, degtinę ir kitus stiprius gėrimus kiekvieną dieną geria 0,9 proc. apklaustųjų. Niekada stipriųjų alkoholinių gėrimų nevartoja 87,1 proc. respondentų.

Daugiausia devintokų teigė pirmą kartą pabandę rūkyti 11 metų. Pirmą kartą alkoholinių gėrimų vartojusių didžiausia dalis pastebėta tarp 14 metų mokinių. Pirmą kartą nuo alkoholio apsvaigę buvo daugiausiai 14–15 metų mokiniai.

REKLAMA

Narkotikai ir seksas – nesvetimi

Devintokų buvo klausiama, ar jie kada nors rūkė kanapes. Atsižvelgiant į lytį, nustatyta, kad 91,1 proc. mergaičių ir 80,4 proc. berniukų niekada nėra rūkę kanapių. Tuo tarpu 3–5 kartus rūkę yra 12,1 proc. berniukų.

Devintokų buvo klausiama, ar jie yra kada nors lytiškai santykiavę. Paaiškėjo, kad lytinių santykių yra turėję 14 proc. berniukų ir 7,3 proc. mergaičių.

Mokinių buvo klausiama, kiek jiems buvo metų, kai pirmą kartą lytiškai santykiavo, didžiausia dalis berniukų buvo 12–15 m. (58,8 proc.), mergaičių 44,4 proc. 12–15 m. bei 16 metų ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečdalis mergaičių kartais pagalvoja apie savižudybę

ŠVSB pažymi, kad Šiaulių miesto mokinių gyvensenos tyrimo duomenimis, daugiau mergaitės nei berniukai galvojo apie savižudybę ar net bandė nusižudyti. Kad kartais apie savižudybę pagalvoja, tvirtino beveik trečdalis mergaičių ir mažiau nei penktadalis berniukų.

Tyrimo duomenimis, apie 7 proc. respondentų teigė, kad yra galvoję apie savižudybę, 1,2 proc. mergaičių ir 0,3 proc. berniukų yra bandę nusižudyti. Daugiausia septintos klasės mokinių kūrė planus kaip tai padaryti, o dažniau bando nusižudyti devintokai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų