REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrius Vitkauskas, Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Kol teismas nagrinėjo, ar kelis kartus pavadinimą keitusi Darbo partija pernai pagrįstai gavo beveik 2 mln. litų valstybės dotaciją, ši vėl pakeitė juridinio asmens statusą. Tačiau teismas bylą atnaujino ir nusprendė, kad nagrinėjime privalės dalyvauti nauja su Krikščionių partija neseniai susijungusi Darbo partija, kuri bus ir savo pirmtakės teisių bei pareigų perėmėja.

REKLAMA
REKLAMA

Viktoro Uspaskicho įkurtai Darbo partijai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) maždaug 1,8 mln. litų skyrė pernai rugsėjį, kai ši jau nebeegzistavo. Komisija nutarė, kad milijoninę valstybės paramą turi gauti balandį iškepta jos teisių perėmėja Darbo partija-leiboristai.

REKLAMA

Tuo pasipiktinusi opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į teismą, kad šis atsakytų, ar gali naujai suformuota partija paveldėti tik savo pirmtakės turtą ir teisę į dotaciją, o atsakomybės už padarytus nusikaltimus nelieka.

Skundo ėmęsis teismas susidūrė su kliūtimi – Darbo partija dar kartą reorganizuota. Lapkritį ji susijungė su Krikščionių partija. Todėl teismas nusprendė skundą nagrinėti iš naujo: į administracinę bylą įtraukti naująjį politinį darinį ir jį pripažinti savo pirmtakės teisių ir pareigų perėmėju.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai primena, kad Darbo partijos sukčiavimo ir apgaulingos buhalterijos byloje nuteisti tik jos vadovai, reorganizuotai partijai byla nutraukta, todėl teismai turi laikytis bendros pozicijos.

„Jei paaiškės, kad Darbo partija gali gauti dotaciją, tai mes dėl tokio sprendimo neprieštarausim. Bet tokiu atveju kitame teismo procese, kuriame nagrinėjama Darbo partijos atsakomybė už korupcinius nusikaltimus, byla turės būti atnaujinta ir Darbo partija turės būti teisiama kaip juridinis asmuo“, – LRT televizijos naujienų tarnybai sakė TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, teismo dėl dotacijos sprendimas bus svarbus ne tik konservatoriams-krikdemams, bet ir prokurorams, kėlusiems kaltinimus Darbo partijai „juodosios buhalterijos“ byloje.

„Teismas jau yra pasisakęs, kad negali perimti baudžiamosios atsakomybės – lygiai taip pat, kaip paveldėtojas, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys. – Tarkim, jūs paveldėtumėte iš vieno ar kito asmens turtą. Jūs turtą paveldite, tačiau jo baudžiamosios atsakomybės jūs nepaveldite“.

Dėl reorganizacijos, po kurios formaliai įsteigtas naujas juridinis asmuo, partijos atžvilgiu nutraukta ir „juodosios buhalterijos“ byla, nors partijos vadovai buvo nuteisti dėl sukčiavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų