REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) dėl ekoteroristinių išpuolių penkeriems metams kalėjimo nuteisus žaliųjų radikalę Rebeka Rubin (Rebecca Rubin), ekspertai įspėja apie analogiškos veiklos grėsmes ir Europai, taip pat Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA

R. Rubin, daugelį metų neva aktyviai gynusi gyvūnų ir gamtos teises, prisipažino įvykdžiusi ne vieną ekoteroristinį išpuolį, kurių metu buvo padeginėjami miškai ir niokojama gamta, praneša "The Associated Press".

REKLAMA

R. Rubin JAV Federaliniam tyrimų biurui (FTB) patvirtino dirbusi ekoteroristinėms organizacijoms "Gyvūnų išlaisvinimo frontas" (Animal Liberation Front) ir "Žemės išlaisvinimo frontas" (Earth Liberation Front).

Tyrėjai apkaltino R. Rubin dalyvavus dvidešimtyje tyčinių nusikaltimų, kurių metu buvo sudegintas slidinėjimo kurortas Kolorado valstijoje, laukinių žirgų užtvaros Oregone bei Šiaurės Kalifornijoje, sukelti gaisrai lentpjūvėse bei miškų urėdijose Oregone. Šių padegimų nuostoliai siekia 40 mln. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Ekoteroristais vadinami asmenys ir organizacijos, kurie, prisidengdami kovos už gyvūnų ir gamtos teises lozungais, vykdo visuomenei pavojingą radikalią veiklą.

Kovos būdai - nuo šokiruojančių viešųjų akcijų, įspėjančių užrašų rašymo, technikos gadinimo, grasinimų susidoroti iki padegimų ir sprogdinimų, kurių metu nukenčia ne tik gyvūnai ir gamta, bet ir žmonės.

Vienas garsiausių JAV teroristų Tedas Kačinskis (Ted Kaczynski), labiau žinomas Unabomberio pravarde, savo veiksmus taip pat pateisino aplinkosauga. Unabomberis aukštiems pareigūnams ir mokslininkams, kurie, jo manymu, skatino gamtos niokojimą, laiškais siuntinėjo bombas. Per 18 metų jo sprogmenys nužudė tris ir sužeidė dar 29 žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Gyvūnų išlaisvinimo fronto" bei kitų panašių organizacijų veikla yra apibūdinta kaip kelianti vidinę teroristinę grėsmę JAV ir Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau FTB ekspertai įspėja, kad ekoterorizmas gresia ir kitoms Europos šalims, taip pat Lietuvai.

Kadangi ekoteroristinės organizacijos yra nelegalios, jos neturi aiškios struktūros. Kiekvienoje šalyje slaptai susibūrę "frontininkai" veikia taip, kaip jiems atrodo efektyviausia. Dažniausiai įkuriamos ir slapta finansuojamos įvairios visuomeninės aplinkosaugininkų organizacijos. Jos savo veiklą pradeda įvairiomis viešomis akcijomis, siekia atkreipti visuomenės dėmesį ir pelnyti pasitikėjimą.

REKLAMA

Lietuvoje pastaruoju metu išgarsėjo organizacija "Už gyvūnų teises", praėjusių metų gruodį įregistruota Joniškyje. Ši organizacija savo veiklą pradėjo Vilniuje surengdama akciją, kurios metu, pasisakant prieš kailių pramonės žiaurumą, plikai nuskusta jauna mergina, taip pat planuojama protestuoti prieš banginių medžioklę.

FTB ekspertai atkreipia dėmesį, kad už ekologiniais idealais paremto terorizmo gali slypėti ir globalūs verslo interesai.

Pavyzdžiui, Lietuvos organizacija "Už gyvūnų teises" jau yra paskelbusi vieną iš pagrindinių savo tikslų - uždrausti žvėrelių kailių fermas visoje Europos Sąjungoje.

Šiuo metu Europos ūkiai pasaulio rinkai tiekia iki 80 proc. žvėrelių kailių. Užimti šią milijardinės vertės rinką labiausiai suinteresuotos Rusija ir Kinija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų