REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vengrijos vyriausybės sprendimas pasirašyti susitarimą su Rusija dėl dviejų naujų branduolinių reaktorių statybos Pakšo atominėje elektrinėje šaliai atneš daug naudos, sako nepriklausomi Vengrijos atominės energetikos specialistai. Tarp būsimos reaktorių naudos jie įžvelgia ilgalaikio energetinio saugumo užtikrinimą, naujų darbo vietų sukūrimą ir greitesnį ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA

Internetinio puslapio Atomenergiainfo.hu ekspertas Harfas Zsolt teigia, kad nauji rusiški reaktoriai Pakšo atominėje elektrinėje vaidins esminį vaidmenį Vengrijos ekonomikos vystymesi. Jis pabrėžia, kad Vengrija turi daug patirties atominių elektrinių eksploatavime. Pasak H. Zsolto, faktas, kad iki 40 proc. naujųjų reaktorių dalių bus gaminama Vengrijoje, taip pat yra labai svarbus, kadangi jis reiškia, jog Vengrijos pramonė turės unikalią galimybę augti. H. Zsolto skaičiavimu, Vengrijos įmonės gali tikėtis užsakymų, kurių bendra vertė sieks 3-4 mlrd. dolerių, o valstybė surenkamų mokesčių dėka papildomai uždirbs 1 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Atominės energetikos oponentai dažnai sako, kad didelės investicijos į atominę energetiką neatsiperka, tačiau taip nėra. Naujos kartos atominės elektrinės gali gaminti elektrą labai ilgą laiką, o jų priežiūros ir eksploatacijos kaštai yra žemi. Todėl jose pagaminta elektra yra palyginus pigi. Vyriausybė, pasirašydama susitarimą su Rusija, neabejotinai priėmė teisingą sprendimą. Nauji reaktoriai stabilizuos elektros rinkos kainas, užtikrins ilgalaikį energetinį stabilumą valstybėje, o dėl padidėjusios konkurencijos pramonėje paspartės ir ekonomikos augimas”, - sako H. Zsoltas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak daktaro Attilos Aszodi, kuris yra Budapešto technikos universiteto profesorius, „Rosatom” pasiūlymas statyti naujus reaktorius Vengrijoje neabejotinai buvo palankiausias iš visų galimų variantų ne tik dėl ilgalaikės „Rosatom” patirties atominių reaktorių statyboje ir priežiūroje, bet ir dėl pasiūlyto finansavimo plano.

„Rusijos valstybinė korporacija „Rosatom” buvo vienintelė bendrovė, sutikusi suteikti valstybinę paskolą naujųjų reaktorių statybai. Tai Vengrijai labai palanku. Vis dėlto aš turiu pabrėžti, kad norėdama visiškai išnaudoti atsiradusią galimybę, Vengrija privalo įdėti daug pastangų į savo pramonės plėtojimą. Statant ir eksploatuojant naujuosius reaktorius, reikės daug išsilavinusių profesionalų. Studentų skaičius Budapešto technikos universiteto Atominės energetikos fakultete auga, bet vis dar nėra pakankamas”, - sako A. Aszodi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vengrijos atominės energetikos forumo generalinis sekretorius Laszlo Czibolya teigia, kad Forumas pasisako už atominės energetikos plėtrą ir ypač palankiai žvelgia būtent į Rusijos atominę energetiką, kadangi reaktoriai, dabar stovintys Pakše, buvo pagaminti Rusijoje ir Vengrijos inžinieriai yra gerai susipažinę su rusiškomis atominėmis technologijomis bei jų saugumu.

„Per paskutinį Europos Sąjungos atliktą testą Pakšo reaktoriai buvo įvertinti puikiai. Jie neteršia aplinkos ir didina energetinš saugumą. Todėl Vengrijos atominės programos plėtra yra logiškas žingsnis pirmyn. Nauji rusiški reaktoriai yra ypatingai saugūs ir suteikia daug galimybių Vengrijos pramonei ir ekonomikai”, -- sako L. Czibolya.

REKLAMA

Tuo tarpu Vengrijos atominės energetikos draugijos pirmininkas Zoltanas Hozeris pabrėžia, kad Pakšo atominės elektrinės plėtra atveria daug galimybių jauniems žmonėms, kurie artimiausiu metu ieškos darbo. Jis pabrėžia, kad Vengrijos vyriausybė privalo kuo geriau pasiruošti naujų reaktorių statybai ir užtikrinti, kad atominės elektrinės ateitis netaps įrankiu politiniuose Vengrijos vidaus žaidimuose.

2014 m. sausio 14 d. Vengrijos nacionalinio vystymosi ministrė Siuzana Nemet ir Rusijos valstybinės korporacijos „Rosatom” direktorius Sergejus Kirijenka pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl atominės energetikos vystymo taikiems tikslams. Susitarime, pasirašytame po derybų tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Vengrijos premjero Viktoro Orbano, numatoma, kad „Rosatom” Vengrijos Pakšo atominėje elektrinėje pastatys du naujus branduolinius reaktorius, taip padvigubindama elektrinės galingumą, kuris dabar siekia 2 GW.

REKLAMA

Rusija projektui taip pat suteiks 21 metų trukmės tarpvyriausybinę paskolą. Tikimasi, kad pirmas naujosios elektrinės reaktorius elektrą gaminti pradės 2023 m. Rusijos Vengrijai suteikta paskola sieks iki 10 mlrd. eurų (13,7 mlrd. dolerių) ir sudarys 80 proc. projekto vertės.

Pakšo atominė elektrinė pradėjo veikti 1982 m., šiuo metu joje pagaminama daugiau negu 40 proc. Vengrijoje suvartojamos elektros energijos. Sprendimą šioje elektrinėje įrengti dar du reaktorius greta keturių jau veikiančių Vengrijos parlamentas priėmė dar 2009 m.

Ketvirtadienį Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą dėl naujų reaktorių statybos Pakšo atominėje elektrinėje. 256 parlamentarai balsavo „už”, 29 – „prieš”, 2 – susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų