REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungai ir Rusijai derantis dėl kiaulienos importo draudimo, nereikėtų veltis į kraštutinumus ir prieiti iki kreipimosi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), teigia Lietuvos Veterinarijos tarnybos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar antradienį Rusijos ir Europos Sąjungos šalių atstovų susitikime Vilniuje gali būti kalbamasi dėl ES iškeltos įdėjos kreiptis į PPO, Jonas Milius teigė, kad reikia susitarti, o ne imtis kraštutinumų.

REKLAMA

„Manau, kad reikia labai diskutuoti. Aš šiandien minėjau, kad tarp ligų politikos nėra ir mes turime tikrai kolegiškai kalbėti apie esamus pavojus, kokie galimi tie pavojai ir manau, kad neturėtume prieiti iki tų kraštutinių dalykų ir susitarti su savo kolegomis, kad būtų tie dalykai įvertinti labai normaliai ir nebūtų kažkokių didelių ribojimų“, - pirmadienį LRT radijui sakė J.Milius.

Jis tikisi, kad su Rusija pavyks susitarti, kad kiaulieną būtų uždrausta įvežti tik iš tų Lietuvos rajonų, kuriuose paskelbta ekstremali situacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai turime susitarti, kad būtų taikomos tokios pačios sąlygos, kaip Baltarusijai. Baltarusija turėjo labiau išplitusį afrikinį kiaulių marą ir jiems, aišku, tik tam tikri rajonai buvo uždrausti. (...) Mes tikrai kiaulių fermose to neturime ir tą situaciją kontroliuojame. Manau, kad ieškosime kelių ir rasime, kad būtų uždrausta tiktai iš tų šešių rajonų“, - teigė Veterinarijos tarnybos vadovas.

Anot jo, su Baltarusijos atstovais bus tariamasi dėl švelnesnių sankcijų lietuviškiems pašarams.

J.Miliaus teigimu, šiuo metu skaičiuojami Lietuvos nuostoliai, kurie bus pateikti Europos Komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje nušautuose šernuose radus maro užkratą, praėjusią savaitę Rusija uždraudė kiaulių ir kiaulienos importą iš visos Europos Sąjungos. EK tai pavadino neproporcinga priemone bei paragino Rusiją pradėti konstruktyvias derybas.

Europos Sąjungos plėtros komisaras Stefanas Fuele (Štefanas Fiulė) pareiškė, kad neradus sprendimo, bendrija kreipsis į PPO dėl prekybos ribojimo. Rusijos veterinarijos tarnybos ("Rosselchoznadzor") vadovas Sergejus Dankvertas pirmadienį pareiškė, kad Rusija taip pat žada kreiptis į PPO.

ES kasmet į Rusiją eksportuoja 500 tūkst. tonų kiaulienos, arba 30 proc. viso mėsos eksporto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų