REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jauniems žmonėms turi būti sudarytos sąlygos realizuoti savo sugebėjimus, sukurta aplinka, kurioje jie jaustųsi saugiai, galėtų neformaliai bendrauti, burtis ir atsiskleisti. Tokią išvadą padarė kone pusšimtis Marijampolėje gyvenančių jaunuolių, susirinkusių į projekto „My voice matters: A European Young Citizens‘ Initiative“ atidarymo renginį. Projekto tikslas – pasinaudojant demokratijos instrumentu – Europos piliečių iniciatyva įtraukti jaunus žmones į jiems aktualių klausimų sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Renginyje įkvepiančią kalbą pasakė Nepriklausomybės akto signataras, buvęs ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža. Jis jaunus žmones paragino domėtis ir naudotis demokratijos instrumentais, bet kartu ir vertinti juos atsakingai. „Prisiminkite, kad Adolfas Hitleris buvo išrinktas demokratiniuose rinkimuose“, – priminė A. Kumža bei pridūrė, kad Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas minios t.y. daugumo valia. Anot ambasadoriaus, demokratija, kaip valdymo sistema gali būti ir labai pavojinga, todėl reikia mokintis atskirti joje veikiančių žmonių siekius, ryšius ir visuomet ieškoti priežasčių.

REKLAMA

Antroje susitikimo dalyje, vieną iš geriausiai atpažįstamų demokratijos mechanizmų – rinkimus, praktinėje užduotyje išbandė renginio dalyviai. Jie balsų dauguma įvardino svarbiausias jaunimo problemas: jaunimo nedarbą, jaunų žmonių nedalyvavimą rinkimuose, jaunuoliams trūkstamos atviros erdvės, kur jie galėtų save realizuoti egzistavimą.

„Praktinėje užduotyje norėjome, kad patys jauni žmonės atskleistų ir aptartų ne tik regione, bet ir visoje Europoje jauniems žmonėms iškylančias problemas, pristatytų, kur jie mato daugiausiai potencialo ir galimybių. Tik aptartos ir suvoktos mintys, patirtis leis jaunuoliams suprasti, diskutuoti jiems aktualiais klausimais regione ir visoje ES, paskatins jaunus žmones aktyviai dalyvauti demokratiniame gyvenime. Labai svarbu įgalinti jaunus žmones veikti, toks ir yra vienas iš projektų tikslų“, – sakė ARVI įmonių grupės personalo projektų koordinatorė Vaida Kelerytė, organizavusi renginio praktines veiklas.

REKLAMA
REKLAMA

Viešosios įstaigos „Sveikatingumo idėjos“ direktorius Andrius Jasinskis džiaugėsi komanda, kuri iki pirmojo renginio jau parengė internetinę svetainę www.myvoicematters.eu , organizavo susitikimus su partneriais iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos, rengė projekto veiklų planą, pranešimus spaudai, filmavo video reportažus. „Žinau, kad ilgai trunkantis projektas prisidės prie jaunimo situacijos gerinimo, ne vienoje šalyje, tačiau pats svarbiausias pokytis bus organizacinėje komandoje, kuri įsitrauks aktyviausiai ir organizuos projekto eigą. Tie žmonės įgis daugiausiai kompetencijų“, – sakė A. Jasinskis, pridūręs, kad visuomet komandoje laukiama, norintys tobulėti asmenys.

Viso projekto metu jauni žmonės galės lavinti savo viešo kalbėjimo įgūdžius, stiprinti laiko planavimo, renginių organizavimo įgūdžius, dalyvauti susitikimuose su garsiais žmonėmis bei bendrauti su tarptautiniais partneriais iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos. Darbas su jaunais žmonėmis projekte bus organizuojamas patrauklių veiklų pagalba: simuliacijomis, žaidimais, debatais, diskusijomis, darbo grupėse ir pačių projekto dalyvių pasiūlytais metodais. Pagrindinis iniciatyvos “My voice matters” tikslas yra įgalinti jaunus žmones naudotis savo pilietinėmis teisėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų