REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senovės romėnai, graikai ir egiptiečiai laivus dažnai šventindavo, atlikdavo apeigas, aukodavo dievams. Graikai tą dieną, kai laivas būdavo nuleidžiamas į vandenį, gerdavo vyną dievų garbei ir laistydavo laivą, imituodami šventinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Laivų šventinimas ir net krikštijimas išliko iki modernių krikščioniškų laikų. Maltoje XVII a. į naują laivą pirmiausia įlipdavo du vienuoliai, kurie melsdavosi ir šlakstydavo švęstą vandenį ant laivo. Tik po tokios ceremonijos laivas būdavo pripažintas tinkamu plaukioti. Ypač daug dėmesio būdavo skiriama karo laivams.

REKLAMA

1610 m. Velso princas šventino laivą „Karališkasis princas“. Denyje stovėjo didžiulė brangi taurė (jos paprastai būdavo gaminamos iš tauriojo metalo – aukso arba sidabro). Princas iš taurės gurkštelėjo gurkšnį vyno, o likusį išliejo ant laivo denio. Vėliau taurę jis išmetė iš laivo į žiūrovų minią. Vienas laimingasis galėjo ją pasilikti sau.

Baigiantis XVII a., taurė buvo pakeista vyno buteliu, kurį ceremonijos dalyviai sudaužydavo į laivo priekį. Ši nauja tradicija buvo racionali, nes tuo metu Anglijos laivynas labai augo, o į minią mėtyti taures tapo per brangu. Vėliau vynas buvo pakeistas šampanu, nes XIX a. jis tapo aristokratišku gėrimu, be to, labiau tiko laivams krikštyti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai įdomu:

* Japonijoje vietoj šampano butelio naudojamas sidabrinis kirvis, kuriuo nukertamos laivą prilaikančios virvės. Vėliau kirvis atitenka laivo savininkui.

* Jei šampano butelis nesudūžta ceremonijos metu, tai yra laikoma nelaimės ženklu. 2007 m. Kornvalio kunigaikštienės nesėkmingai paleistas šampano butelis nesudužo. Po kelių savaičių apie 80 laivo keleivių sunegalavo. Tai buvo praminta „Kamilos prakeiksmu“.

* Žmonės prisigalvojo nemažai būdų, kad butelis sudužtų. Vieni suraižo jį stiklo rėžtuku, kiti ieško butelio su defektu, treti perka didesnį, nes tokie paprastai turi bent vieną mažą defektą. Ieškoma ir šampano su kuo daugiau burbuliukų, kad viduje susidarytų kuo didesnis slėgis.

* Sklando mitas, kad šampano butelis, paleistas į „Titaniko“ korpusą, nesudužo, tačiau iš tiesų jokia ceremonija nebuvo atliekama, kai legendinis laivas buvo pirmą kartą nuleidžiamas į vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų