REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serialas „Barakas“: pašėlęs ir aistringas studentų gyvenimas, galintis nuvesti į pražūtį

Serialo kūrėjai: visos situacijos – iš realaus studentų gyvenimo

„Ne veltui sakoma, kad jeigu negyvenai barake, reiškia nepajutai tikro studentiško gyvenimo skonio“, - teigia viena iš tik ką internete pasirodžiusio serialo „Barakas“ kūrybinės grupės narių Greta Aukštakytė.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt siūlo pamatyti bei įvertinti pirmąją serialo „Barakas“ seriją.

G. Aukštakytė atsakė į balsas.lt apie tai, kaip vyko visas kūrybos procesas, su kokiais sunkumais teko susidurti ir kas ją labiausiai nustebino, kai teko įsigilinti į gyvenimo barake užkulisius.

REKLAMA

- Kaip kilo mintis kurti tokį serialą?balsas.lt pasiteiravo G. Aukštakytės.

- Serialo „Barakas“ pirmoji serija yra vienos grupės studentų semestro darbas. Viskas prasidėjo nuo to, kad gavome užduotį sukurti filmą arba serialą. Esame Vilniaus dizaino kolegijos Kūrybinių industrijų dizaino II kurso studentai.

- Kokiai auditorijai skirtas serialas „Barakas“?

- Šis serialas skirtas studentams, bendraamžiams. Norime paliesti jaunam žmogui aktualias temas, problemas. Pirmoji serija yra įvadas į serialą. Ketiname nesustoti, nes esame įkvėpti to, ką pavyko sukurti. Suprantama, kad norėdami tęsti kūrybos procesą turėsime rasti rėmėjų. Pirmoji serija buvo kuriama su itin menkais ištekliais. Esame studentai, todėl ieškojome pačių pigiausių finansinių resursų.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar kuriantys ir vaidinantys žmonės patys gyveno barake?

- Susiklostė paradoksali situacija. Iš mūsų kūrybinės grupės tik vienas žmogus gyveno barake. Tačiau idėjų sėmėmės iš barakuose gyvenančių studentų. Atlikome apklausas, daug bendravome su jais. Jie papasakojo daug neįtikėtinų istorijų, kurių dalis turėtų atsirasti kitose serijose. Nusprendėme, kad mūsų serialas turi remtis tikrais įvykiais. Autentiškumas – vienas svarbiausių dalykų.

Seriale vaidino paprasti studentai, tikrai ne profesionalai aktoriai. Vienintelis profesionalas buvo mokytojo vaidmenį atlikęs aktorius Darius Gumauskas. Jo patirtis ir patarimai mūsų komandai buvo itin vertingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokį įspūdį paliko studentų atsakymai apie gyvenimo barake kasdienybę?

- Susidarė įspūdis, kad jaunas žmogus, kuris gyvena bendrabutyje – dažnai jaučiasi tarsi įkalintas. Studentai yra suvaržyti. Nors jauni žmonės yra itin išradingi. Įdomiausia buvo klausytis visokiausių neįtikėtinų istorijų apie tai, kokios išdaigos buvo krečiamos gyvenant barake.

- Ar sutinkate, kad filmuke atskleidžiama tamsioji gyvenimo barake pusė?

- Pirmoji serialo serija turėjo sudominti, „užkabinti“ žiūrovą. Viso serialo pagrindinė idėja – atskleisti žmogaus vertybių pasikeitimą. Kartais taip nutinka, kad gėris virsta blogiu. Po tam tikrų įvykių kartais žmogus priima ne itin teisingus sprendimus. Jaunam žmogui itin lengva paslysti.

REKLAMA

- Didžiąją pirmos serijos dalį užima vaizdai iš vakarėlio. Ar tai reiškia, kad studentų šėlionės užima didžiąją gyvenimo barake dalį?

- Vakarėlis yra akcentuojamas, nes būtent jo metu įvyksta tam tikra lūžis. Viskas prasideda nekaltai. Jauni žmonės linksminasi. Vartojamas alkoholis, rūkoma. Bet vakarėlyje atsiduria ir dėstytojas. Tai netikėtas akcentas. Minėtas dėstytojas pradeda bendrauti su viena studente, su kuria vėliau pasimyli.

Norėjome parodyti, kad per studentiškus vakarėlius įvyksta pačių netikėčiausių dalykų. Sutikite, ne kartą yra tekę girdėti istorijų apie per daug artimus dėstytojo ir studentės santykius. Šis epizodas taip pat yra paimtas iš realaus gyvenimo.

REKLAMA

- Kodėl merginos vakarėlyje yra pusnuogės?

- Filmuodami bendrabutyje atidžiai stebėjome studentų elgesį. Matėme, kaip elgiasi jauni žmonės. Jie vaikšto apsigobę chalatais, apsijuosę rankšluosčiais. Pusnuogių merginų motyvas atskleidžia studentų bendravimo laisvumą. Tikrai nesiekėme, kad tas atrodytų vulgariai. Manau, kad pavyko to išvengti.

- Kaip šį serialą, pirmąją seriją, įvertino vyresniosios kartos atstovai?

- Jeigu kas nors sakytų, kad „jų laikais taip nebūdavo“, tai manyčiau, jog jie meluotų. Visi buvo jauni. Visi kvailiojo. Iš tėvų ir pažįstamų sulaukėme įvairių komentarų. Pirmas įspūdis, kad norėjome pavaizduoti tik alkoholio vartojimą ir paleistuvystes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet įsigilinę jie suprato, kad norėjome parodyti, jog jaunas žmogus gali lengvai paslysti. Daugelis jų yra atvykę iš mažų miestelių ar toliau esančių miestų. Galbūt pirmą kartą jie atsidūrė toli nuo tėvų, nuo saugios namų aplinkos.

- Kada galėtume tikėtis pamatyti antrąją seriją?

- Šiuo metu ieškome žmonių, kurie padėtų surinkti biudžetą. Kuriant pirmąją seriją daug kas sutiko padėti nemokamai. Bet verslas yra verslas ir nemokamai daug prašyti negali. Nuo rėmėjų paieškos priklausys, kad galėsime parodyti antrąją serialo dalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų