REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš pat ryto, kuomet dar tik saulė ropščiasi į dangų, pėsčiomis pajudame į Pafoso miesto centrą, kur mūsų laukia autobusas į Nikosiją. Bilietas studentui į Kipro sostinę kainuoja vos 3,5 euro. Kipriečiai pasižymi punktualumu – atvažiuoja ir išvažiuoja minučių tikslumu, tad jau per dvi valandas esame vietoje. Vienas iš didžiausių šios kelionės pliusų yra tai, jog turime kelis draugus Nikosijoje, pas kuriuos ir apsistojome dvi naktis, kelioniumanija.lt. Nusimetę kuprines nuo pečių patraukėme pasižvalgyti po miestą. Prie kairiapusio eismo Kipre pripratome dar būdami Pafose. Tai britų palikimas, tačiau Lefkosijoje, kaip Nikosiją vadina turkai, daug kas primena pietiečių gyvenimo būdą – mašinos statomos ant šaligatvių, eismas kiek chaotiškas, o patraukus į turkų okupuotą miesto dalį šis įspūdis tik dar labiau sustiprėja.

REKLAMA
REKLAMA

Turkų okupuota? Taip, Nikosija yra vienintelė padalinta sostinė pasaulyje. Po 1974 metų vykusios Turkijos invazijos į salą miestas žaliąja linija buvo padalintas į dvi dalis, tačiau įdomiausia, jog kipriečiai turkų pusę vadina „okupuota teritorija“, o turkai – „Šiaurės Kipru“ (North Cyprus).

REKLAMA

Peržengę žaliąją liniją gauname laikiną vizą – antspaudą pase. Prieš mūsų akis vaizdas kardinaliai pasikeičia. Atrodo, jog per kelias akimirkas pabėgome iš Europos. Ant kiekvieno kampo įsikūrusios prestižinių drabužių ženklų parduotuvės. Tokios kaip „Adidas“, „Lacoste“, „Armani Jeans“, „Nike“ ir kt. Tiesa, visi šie daikčiukai kainuoja vos keletą eurų, tačiau, kad ir kaip būtų juokinga, visi prekeiviai tikina, kad tai originalai.

REKLAMA
REKLAMA

Turkijos pusėje viskas yra daug pigiau, jeigu perki turkiškomis liromis, o ne eurais. Vieno euro kursas yra apie 3,05 liros, tačiau dauguma prekeivių, atsiskaitant eurais, pritaiko sau palankų kursą.

Mūsų draugai lietuviai mums parodė vietinę užeigą, kurią rasti paprastam turistui būtų kiek sunkoka. Čia nėra jokių iškabų, tik virtuvė ir stalai. Užsisakėme tradicišką turkišką patiekalą lahmadžuną (turk. lahmacun). Vienas toks kainuoja vos 2 liras (apie 2,25 lito). Kažkas panašaus į picą, bet be sūrio, patiekiama su citrinų sultimis. Kipriečiai yra labai ramūs ir mandagūs žmonės. Savo laisvalaikį vyresnio amžiaus žmonės išnaudoja žaisdami stalo žaidimus su savo bičiuliais.  Kokia kelionė be pramogų? Būdami studentais negalėjome nepasinaudoti šia proga – mūsų dvi draugės Vilija ir Justina, studijuojančios Nikosijoje pagal ERASMUS programą, pakvietė mus į vakarėlį naktiniame klube. Įėjimas kainavo net 15 eurų, tačiau viduje galėjome vaišintis kokiais tik nori gėrimais visiškai nemokamai („open bar“). Taip paryčiais ir užbaigėme antrąją kelionės dieną.

Per antrą dieną išleidome 23,15 euro, todėl per likusias turėsime šiek tiek susiveržti diržus. Juk suplanuotas dienos biudžetas - 12 EUR! Laukite tęsinio...  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų