REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gėjų lyga sveikina prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą nevykti į olimpines žaidynes Sočyje ir kartu pabrėžia besitikinti, kad šalies vadovė nuosekliai imsis žmogaus teisių gynimo ir Lietuvoje.

Lietuvos gėjų lyga sveikina prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą nevykti į olimpines žaidynes Sočyje ir kartu pabrėžia besitikinti, kad šalies vadovė nuosekliai imsis žmogaus teisių gynimo ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentės D.Grybauskaitės politinis žingsnis atsisakant vykti į olimpines žaidynes Rusijoje žadina viltį, jog šalies vadovė liks nuosekli žmogaus teisių atstovavimo bei gynimo srityje. Tikimasi, kad prezidentė imsis reikiamų žingsnių panaikinti tuos įstatymo punktus bei nepriimti įstatymų, kuriais remiantis būtų skatinama diskriminacija ir keliamas pavojus įvairių žmonių grupių saugumui bei užkertamas kelias lygioms galimybėms“, - teigiama Lietuvos gėjų lygos penktadienį paskelbtame pranešime.

REKLAMA

Jo autoriai primena, kad remdamiesi žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje motyvais į Sočį taip pat atsisakė vykti Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų vadovai.

Rusijoje neseniai pradėjo galioti įstatymas, numatantis nuobaudas asmenims, propaguojantiems ir reklamuojantiems netradicinę seksualinę orientaciją.

„Šis 2013 metų liepą įsigalėjęs įstatymas piktina tiek Rusijos, tiek viso pasaulio žmogaus teisių gynėjus – jis vertinamas kaip atvirai homofobiškas ir diskriminuojantis. Kartu su šio įstatymo priėmimu didėjant pavojui LGBT asmenų saugumui Rusijoje, tarptautinė bendruomenė ieško priemonių išreikšti nepritarimą bei susirūpinimą esama padėtimi, ir olimpinių žaidynių boikotavimas tapo viena iš jų“, - teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, kaip teigia Lietuvos gėjų lyga, nuo 2010 metų kovo 1 dienos galioja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, „savo dvasia niekuo nesiskirianti nuo Rusijoje žmogaus teises pažeidžiančių vadinamųjų „homoseksualumo propagandos“ ribojimų“.

„Naujausioje minėto įstatymo redakcijoje nurodoma, jog informacija, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata, yra laikoma darančia neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi. Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija Amnesty International šį punktą įvertino kaip homofobišką ir diskriminacinį, o įvykiai Rusijoje tik patvirtina, kad susiklosčius atitinkamai padėčiai toks įstatymas galėtų būti panaudotas pateisinti smurtui prieš LGBT asmenis", - pažymi Gėjų lyga.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusių metų gruodį pranešė, kad į Sočį nevyks. Ji nurodė "nematanti politinės galimybės vykti į Sočio žaidynes".

Į olimpiadą nusprendė vykti premjeras Algirdas Butkevičius, kuris sakė tai darąs gerbdamas Lietuvos sportininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų