REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijoje didelę įtaką turinti Katalikų Bažnyčia pirmą kartą bylinėsis su ieškinį jai pateikusia kunigo pedofilo auka, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių grupė.

REKLAMA
REKLAMA

25-erių metų vyras, kuris įvardinamas kaip Marcinas K. ir kuris vaikystėje buvo tvirkinamas, iš Bažnyčios reikalauja 47 tūkst. 500 eurų kompensacijos, sakė šią precedento neturinčią bylą šalyje pradėjusio Helsinkio fondo atstovas Adamas Bondaras žurnalistams Varšuvoje.

REKLAMA

Nors už šį nusikaltimą kunigui 2012 metais buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo byla, vyskupija atsisakė prisiimti finansinę atsakomybę.

„Ši civilinė byla yra pirmoji prieš (Lenkijos) Katalikų Bažnyčią“, – sakė A.Bodnaras ir pridūrė, kad iš viso šalyje už pedofiliją nuteista daugiau nei tuzinas kunigų.

„Tačiau niekada nebuvo ieškinio, kurį nukentėjusioji šalis keltų ne tik nusikaltėliui, bet ir bažnyčiai kaip institucijai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškinį Marcinas K pateikė tuomet, kai Bažnyčia atsisakė patenkinti jo pirmą prašymą, pateiktą praėjusių metų spalį, atlyginti patirtą žalą.

Bažnyčia tvirtino, kad teisiškai nėra atsakinga už vieno iš savo kunigų elgesį, nes šis, pasak jos, veikė „nepriklausomai“ savo parapijoje.

Byla pradėta pasigirstant vis daugiau kaltinimų pedofilija kunigams, nors Lenkija yra laikoma viena religingiausių Europos šalių.

Praėjusių metų pabaigoje Lenkijos Bažnyčios lyderiai buvo priversti paskelbti precedento neturintį atsiprašymą dėl dvasininkų pedofilų, kai prokurorai abipus Atlanto vandenyno pradėjo tirti dvi vaikų išnaudojimo bylas, susijusias su įtakingais kunigais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

65 metų lenkas arkivyskupas Jozefas Wesolowskis (Juzefas Vesolovskis), kuris apie penkerius metus dirbo popiežiaus pasiuntiniu Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge, sulaukė tyrėjų dėmesio dėl įtariamų lytinių santykių su paaugliais berniukais.

Šios Karibų jūros salos pareigūnai taip pat pradėjo tyrimą dėl 36 metų kunigo lenko Wojciecho Gilo (Vuicecho Gilo), kuris, kaip įtariama, išprievartavo kelis berniukus, kai dirbo Dominikoje.

Nepaisant atsiprašymo, Lenkijos Bažnyčios lyderiai perspėjo, kad nemokės finansinių kompensacijų tokių nusikaltimų aukoms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų