REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkija moka už Lietuvos lenkų principus

Į Lietuvos lenkų sąjungos sąskaitą pervesta 30 tūkst. zlotų

Lietuvos lenkams pervesta 30 tūkst. zlotų (apie 25 tūkst. litų), patvirtino Lietuvoje viešintis Lenkijos Seimo narys, partijos „Įstatymas ir teisingumas“ atstovas Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščiakas).

„Įstatymo ir teisingumo“ frakcija nutarė pervesti į Lietuvos lenkų sąjungos sąskaitą, solidarumo fondui, 30 tūkst. zlotų sumą", – ketvirtadienį žurnalistams sakė Šalčininkų J.Sniadeckio gimnazijoje apsilankęs politikas.

Į šią sąskaitą pervedami pinigai padengti 43 tūkst. litų baudai, kuri Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skirta už nenukabintas lenteles lenkų kalba.

„Manome, jog reikia remti visus, kurie pasisako už tai, kad visų mažumų teisės kiekvienoje demokratinėje ir laisvoje valstybėje būtų gerbiamos. Lenkijoje taip yra, už Lietuvos sienos, pavyzdžiui, Punske, vietovardžiai, mokyklų pavadinimai yra dvikalbiai. Tai yra Europos Sąjungos standartas, kurio laikomasi Lenkijoje. Manome, kad jo turi būti laikomasi ir Lietuvoje", – sakė M.Blaszczakas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra parama už teismo sprendimų nevykdymą. Tai solidarumo fondas tiems, kurių teisės nėra gerbiamos“, – pridūrė M.Blaszczakas, klausiamas, ar Lenkijos parama neskatins Lietuvos lenkų nevykdyti teismo sprendimo.

REKLAMA

„Teismo sprendimus, žinoma, reikia vykdyti. Tik klausimas dėl mūsų civilizacijos ir mūsų bendrijos pamatų. Nes ir Lenkija, ir Lietuva yra Europos Sąjungoje. ES yra tokios taisyklės, kad kiekviena mažuma turi teisę naudoti savo kalbą",– pabrėžė Lenkijos atstovas.

Vertindamas situaciją dėl baudos Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui, partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vicepirmininkas, parlamento komisijos ryšiams su lenkų išeiviais vadovas Adamas Lipinskis pažymėjo, kad Lenkijoje tokia situacija būtų neįmanoma.

„Aš neįsivaizduoju tokios situacijos Lenkijoje, kad Lenkijos pilietis būtų nubaustas už tai, kad privačioje valdoje užkabintų užrašą ne lenkų kalba, tai tiesiog neįmanoma", – ketvirtadienį Seime po susitikimo su Lietuvos parlamentarais žurnalistams sakė Lenkijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius B.Daškevičius, kuriam teismas yra skyręs daugiau kaip 43 tūkst. litų baudą už sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdymą, pasirūpinti lentelėmis sako pavedęs seniūnams, o baudai, kurią turi sumokėti iki ketvirtadienio vakaro, teigė neturintis pinigų.

B.Daškevičius BNS ketvirtadienį sakė manantis, kad visų lentelių nepavyks nukabinti, o baudai pinigų jis sakė kol kas neturintis. Apie Lenkijos paramą anksčiau ketvirtadienį žurnalistams jis sakė nežinantis, o klausiamas, kiek lėšų buvo surinkta renkant pinigus Lietuvoje, paminėjo, kad sąskaitoje gali būti apie 30 tūkst. litų. Ketvirtadienį į Lietuvą aiškintis tautinių mažumų situacijos atvyko Lenkijos parlamentinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vicepirmininkas A.Lipinskis bei šiai partijai priklausantis Seimo narys M.Blaszczakas. Atvažiuoti į Lietuvą planavo ir šios partijos pirmininkas, buvęs Lenkijos premjeras Jaroslawas Aleksanderis Kaczynskis (Jaroslavas Aleksandras Kačinskis), bet vizito išvakarėse susirgo. Į Lietuvos parlamentą kaimyninės šalies politikus pakvietė Seimo vicepirmininkas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) narys Jaroslavas Narkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai gruodžio 23 dieną Vilniaus apygardos teismas sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdančiam Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui skyrė po 100 litų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų