REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos naujasis interneto įstatymas kelia „didelį susirūpinimą“ dėl vyriausybės kontrolės ir informacijos pasiekiamumo visuomenei, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisija, Ankaros parlamentui priėmus naująjį įstatymą.

Turkijos naujasis interneto įstatymas kelia „didelį susirūpinimą“ dėl vyriausybės kontrolės ir informacijos pasiekiamumo visuomenei, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisija, Ankaros parlamentui priėmus naująjį įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis įstatymas čia kelia didelį susirūpiną“, – sakė Komisijos atstovas Peteris Stano ir pridūrė, jog, kadangi Turkija yra narystės ES siekianti šalis, jį „reikia peržiūrėti, kad atitiktų europietiškus standartus“.

REKLAMA

Turkijos įstatymų leidėjai trečiadienio vėlai vakare priėmė naujus interneto suvaržymus numatantį teisės aktą, kurį daugelis kritikuoja kaip naują premjero Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) puolimą prieš žodžio laisvę, teisę į informaciją ir tiriamąją žurnalistiką.

Po kelias valandas trukusių debatų parlamentas, kuriame R.T.Erdogano valdančioji Teisės ir plėtros partija (AKP) kontroliuoja 319 iš 550 vietų, pritarė prieštaringai vertinama įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis teisės aktas, kurį opozicijos deputatai vadina cenzūra, išplečia jau anksčiau buvusius griežtus interneto suvaržymus, įvestus pagal prieštaringai vertinamą 2007 metų įstatymą.

Gruodį paskelbtoje interneto milžinės „Google“ ataskaitoje Turkija kartu su Kinija buvo įvardytos kaip griežčiausią pasaulyje interneto cenzūrą vykdančios šalys.

Naujajame dokumente vyriausybinė Telekomunikacijų ir ryšių valdyba (TIB) įgaliojama blokuoti tinklalapius be teismo leidimo, jeigu ji nustatytų, kad jų turinys pažeidžia privatumą arba yra „įžeidžiamas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stambule veikiančio privataus Bilgio universiteto teisės profesorius Yamanas Akdenizas (Jamanas Akdenizas) sakė, kad TIB suteikti įgaliojimai yra „orveliški“.

Ši valdyba taip pat turės teisę be teismo orderio reikalauti, kad interneto paslaugų teikėjai pateiktų duomenis apie vartotojų veiklą internete ir duomenų srautą, taip pat bus įpareigoti saugoti atitinkamus duomenis dvejus metus, Y.Akdenizas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak profesoriaus, tokios priemonės „atitolins Turkiją nuo Europos Sąjungos interneto politikos srityje ir galbūt keliais laipteliais priartins prie Kinijos“, kurio komunistinė vyriausybė griežtai cenzūruoja internetą.

REKLAMA

Debatų pradžioje opozicijos deputatas Hasanas Orenas (Chasanas Erenas) kritikavo dar griežčiau, prilygindamas R.T.Erdoganą nacistinės Vokietijos lyderiui Adolfui Hitleriui.

„Kai jūs atėjote į valdžią, kalbėjote apie demokratijos stiprinimą Turkijoje. Dabar mėginate įvesti fašizmą, – pareiškė H.Orenas. – Atminkite, kad Adolfas Hitleris naudojo tuos pačius metodus, kai iškilo į valdžią.“

Naujosios pataisos išplečia esamas drakoniškas priemones, numatytas 2007 metais priimtame įstatyme.

Pagal galiojančius įstatymus kai kurie tinklalapiai, taip pat ir tinklaraščiai, sukurti naudojantis sistema „Wordpress“,bei vaizdo įrašų portalai „DailyMotion“ ir „Vimeo“ buvo laikinai blokuojami teismo sprendimu, o vaizdo įrašų portalas „YouTube“ buvo nepasiekiamas dvejus metus iki 2010-ųjų

REKLAMA

Šalyje taip pat blokuojamos kai kurios alternatyvios naujienų svetainės, o kai kuriems asmenims, tarp jų pasaulyje garsiam pianistui Fazilui Sai (Fazilui Sajui) teismai skyrė baudas, įkalinimą arba lygtines bausmes už žinutes, esą įžeidžiančias religines vertybes.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų