REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos mokslininkai pespėjo rūkančius ar jau susirgusius plaučių vėžiu, kad vitaminų vartojimas gali paspartinti auglių formavimąsi. Geteborgo universitete atlikti tyrimai su bandomaisiais gyvūnais atskleidė, kad atm tikri antioksidantai verčia vėžinius auglius augti sparčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Science Translational Medicine“.

Pranešama, kad vėžiu sergančioms laboratorinėms pelėms buvo duodamas vitaminas E ir vaistas aceltilcisteinas, kurie, kaip paaiškėjo, paspartino auglių didėjimą ir sutrumpino pelių gyvenimo trukmę lyginant su kontrolinės grupės atstovėmis, kurios negaudavo tokių maisto papildų.

REKLAMA

Pasak tyrimo vadovo Martino Bergo, antioksidantai tris kartus padidino vėžinių auglių skaičių ir sustiprino jų agresyvumą. Jei antioksidantų buvo duodama mažai, augliai padidėdavo nedaug, tačiau didelės dozės žymiai paspartindavo jų augimą.

Šioje laboratorijoje atlikti tyrimai su žmogaus plaučio vėžio ląstelėmis taip pat parodė, kad antioksidantai privertė jas daugintis greičiau, nei tai vyksta natūraliai, o tai leidžia manyti, kad šios medžiagos panašiai veikia ir vėžiu sergančius pacientus. Nors šiam efektui patvirtinti būtini papildomi tyrimai, M. Bergo perspėjo rūkančius, sergančius plaučių vėžiu ar lėtine obstrukcine plaučių liga atsargiai vartototi vitaminų turinčius maisto papildus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs galite gyventi net neįtardami, kad turite nediagnozuotą auglį plaučiuose, o vartodami papildomus antioksidantus galite paspartinti vėžio plėtimąsi“, - sakė mokslininkas.

Onkologų teigimu, kol kas nėra konkrečiai nustatyta, kurie vitaminai gali padėti išvengti vėžio pavojaus, jeigu išvis pasižymi tokiu poveikiu, o kurie, priešingai, skatina auglių didėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų