REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piligrimų kelias – auksu grįstas?

Ką prižiūrės valstybės ir Katalikų Bažnyčios atstovų kuriama Jono Pauliaus II piligrimų kelio priežiūros komisija?

Trečiadienį Vyriausybėje posėdžiavusi mišri dvišalė mišri komisija, koordinuojanti tarptautinių sutarčių su Šventuoju Sostu nuostatų įgyvendinimą, aptarė Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo eigą.

Komisija, kurios nariai yra valstybės institucijų ir Katalikų Bažnyčios atstovai, aptarė tolimesnius Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo bei jo objektų tvarkybos, išsaugojimo ir pritaikymo darbus. „Sutarta kviesti šalies savivaldybes aktyviai įsitraukti toliau kuriant piligrimų kelią. Taip pat nuspręsta sudaryti Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų išsaugojimo ir pritaikymo piligrimų ir turizmo reikmėms 2014-2022 m. priežiūros komisiją“, – praneša Vyriausybės spaudos tarnyba.

Pranešime taip pat primenama, kad Lietuva yra ratifikavusi keturias tarptautines sutartis su Šventuoju Sostu: dėl santykių tarp Katalikų Bažnyčios ir valstybės teisinių aspektų; dėl kariuomenėje tarnaujančių katalikų sielovados; dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje; dėl kvalifikacijų, susijusių su aukštuoju mokslu, pripažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime nė žodžiu neužsiminta apie tai, ar šiam projektui ketinama skirti pinigų, bet galima spėti, kad Bažnyčios sąskaita netrukus pasipildys vienu kitu milijonu litų. Nepaisant to, kad biudžete vis dar niekaip nerandama pinigų atkurti sunkmečiu gerokai apkramtytoms varganoms pensijoms, ir nepaisant to, kad Katalikų Bažnyčia pagal Konstituciją nelaikoma valstybine religija, nes tokios Lietuvoje paprasčiausiai nėra.

REKLAMA

Nes taip jau būta. Nes Katalikų Bažnyčia pagal tą pačią Lietuvos sutartį su Vatikanu, kuri įsigaliojo 2000 m. rugsėjo 16 d., turi išskirtines sąlygas. Ne gaila, nes nei jas iš jų atims, nei kitam suteiks. Bet...

Maža to, kad pagal šią sutartį bažnyčios pajamos negali būti apmokestinamos – ji atleista nuo pajamų mokesčio, nemoka nekilnojamojo turto mokesčio. Remiantis šia sutartimi ir pritariant tai pačiai dvišalei mišriai komisijai, bažnyčiai ir per krizę, kai pjaustydama atlyginimus net bibliotekininkus ir muziejininkus valdžia ragino susiveržti diržus ant vis garsiau urzgiančių pilvų, būtent Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo bei jo objektų tvarkymo, išsaugojimo ir pritaikymo darbams byrėjo nemenkos sumos.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. gegužės 18 d. vyriausybė posėdyje katalikų kulto pastatams nusprendė skirti 4 mln. 363 tūkst. litų. Tiesa, ne vien Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimui, bet ir įvairių bažnyčių ir vienuolynų remontui. Už 851 tūkst. Lt buvo planuojama baigti tvarkyti Žemaičių Kalvarijos bazilikos bokštus, 600 tūkst. Lt skirta Vilniaus Šv. Teresės bažnyčios, Aušros Vartų koplyčios ir galerijos remontui ir restauravimo darbams atlikti. Dar 576 tūkst. litų bus skirta archeologiniams tyrimams ir kitiems darbams Kryžių kalno teritorijoje.

Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimui ir jo objektų pritaikymui (paveldotvarka) piligrimų ir turizmo reikmėms 2009–2011 m. skirta 2 mln. 637tūkst. Iš Privatizavimo fondo 2007–2011 m. Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimui per Kultūros paveldo departamentą skirta dar 13 mln. 837 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuometis kultūros ministras Arūnas Gelūnas 2011 m. teigė, kad sukurti, sutvarkyti ir pritaikyti turizmo reikmėms Jono Pauliaus II piligrimų kelią esanti ne tik parama Bažnyčiai, bet ir valstybės politikos dalis. Beje, kitiems paveldotvarkos projektams vien 2010 m. skirta 5 mln. 799 tūkst. Lt, daugiau kaip 5 mln. lt ir 2011 m.

Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje (paveldotvarka) įgyvendinimui 2005-2011 m. skirta daugiau kaip 37 mln. Lt.

Bet tai toli gražu ne viskas. Bažnyčias paremia ir miestų bei rajonų savivaldybės. Pavyzdžiui, į skolas klimpstantis Vilnius tais metais poilsiui, kultūrai ir religijai skyrė 19,6 mln. litų. Kaunas dar daugiau – 27,25 mln. Lt.

REKLAMA

Štai čia galima būtų dėti tašką. Arba skaičiuoti toliau. Arba paklausti: ar tikrai iš krizės sunkiai kopianti Lietuva, kuri vis dar nesugrąžino į prieškrizinį lygį biudžetininkų algų, kuri vis dar neranda pinigų policininkams ir pensininkams, tokia turtinga, o nuo mokesčių atleista Bažnyčia, sulaukianti ne tik aukų, bet ir gaunanti nemenkas pajamas už paslaugas (nors tai ir nėra apibrėžta, bet kaip bežiūrėsi, krikštas, vestuvės ir net laidotuvės – paslauga) – tokia vargšė?

O gal būsima Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų išsaugojimo ir pritaikymo piligrimų ir turizmo reikmėms 2014-2022 m. priežiūros komisija viską suskaičiuos? Neduok dieve, paaiškės, kad Piligrimų kelias jau seniai auksu grįstas...  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų