REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karinis jūrų laivynas kartu su Naujosios Zelandijos kariškiais Antrojo pasaulinio karo metais vykdė naujo ginklo, sąlyginai pavadinto „cunamio bomba“, bandymus, liudija N. Zelandijos nacionaliniame archyve aptikti dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA

Visiškai slapta operacija „Project Seal“ buvo vykdoma 1944 - 1945 metais, liudija N. Zelandijos rašytojo ir režisieriaus Rayaus Waru archyve rasti N. Zelandijos kariškių dokumentai, pranešė „Telegraph.co.uk“. Bandymų metu Ramiajame vandenyne šalia Naujosios Kaledonijos ir Oklendo buvo sinchroniškai serijomis sprogdinami dugne padėti sprogmenys. Iš viso buvo atlikta 10 didelės galios sprogimų, kurie įrodė, kad galingais sprogdinimais jūros dugne įmanoma sukelti didesnę nei 10 metrų cunamio bangą, kuri nušluotų nuo žemės paviršiaus nedidelį pakrantės miestą.

REKLAMA

Taip buvo patvirtintas „cunamio bombos“ technologijos pagrįstumas, sakoma pranešime. „Project Seal“ bandymai prasidėjo 1944 m. birželio mėnesį, po to, kai JAV karinio jūrų laivyno karininkas E. A. Gibsonas pastebėjo, jog vykdant laivams kelią užtvėrusių koralų rifų sprogdinimus kai kurių Ramiojo vandenyno salų vandenyse kildavo didelės bangos. Jis pasiūlė idėją sprogdinimais jūros dugne generuoti dirbtinę cunamio bangą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV kariškius toks ginklas domino kaip galima kuriamo branduolinio ginklo alternatyva. „Project Seal“ bandymų metu iš viso N. Zelandijos vandenyse buvo susprogdinta apie 3 700 giluminių bombų, sakoma pranešime.

Pasak R. Waru, sprendžiant iš dokumentų, nors pirminiai „Project Seal“ bandymai buvo sėkmingi, projektas 1945 metais buvo nutrauktas. Tiesa, N. Zelandijos kariuomenė toliau tęsė eksperimentus iki pat 1950 m. ir, iš visko sprendžiant, sėkmingai išplėtojo „cunamio bombos“ technologiją iki praktinio naudojimo ribos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pasak ekspertų, pavieniai sprogdinimai jūros dugne negalėjo pasiekti tokios galios, kad būtų suformuota galinga cunamio banga, tam reikėjo apie 2 milijonų kilogramų sprogmenų, padėtų ant jūros dugno maždaug 6 kilometrų atstumu iki kranto.

„Jei tokia „cunamio bomba“ būtų parodyta viename iš filmų apie Jamesą Bondą, žiūrovai ją palaikytų kino kūrėjų fantazijos vaisiumi, bet toks ginklas iš tikrųjų egzistavo“, – sakė R. Waru.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų