REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiaulių miesto savivaldybėje šiandien rengiamasi įtikinti gyventojus, jog miesto centras ir mokyklų kaimynystė – tinkama vieta atviriems pataisos namams. Gyventojai ir mokyklų vadovai tam nepritaria. Pasirašė kreipimąsi į valdžios institucijas. „Eisime į revoliuciją, jeigu projektui bus pritarta“, – sako žymus fotomenininkas Algirdas Musneckis.

 Šiaulių miesto savivaldybėje šiandien rengiamasi įtikinti gyventojus, jog miesto centras ir mokyklų kaimynystė – tinkama vieta atviriems pataisos namams. Gyventojai ir mokyklų vadovai tam nepritaria. Pasirašė kreipimąsi į valdžios institucijas. „Eisime į revoliuciją, jeigu projektui bus pritarta“, – sako žymus fotomenininkas Algirdas Musneckis.

REKLAMA

Norvegai diktuoja?

Kalėjimų departamentas keturiuose šalies miestuose ketina įkurti naujas atviro tipo pataisos įstaigas – vadinamuosius „Pusiaukelės namus“ nuteistiesiems. Tarp jų – Šiaulių centre.

Iš kelių Savivaldybės pasiūlytų tuščių pastatų Kalėjimų departamentas išsirinko A. Mickevičiaus gatvės 6 pastatą. Šalia – gyvenamieji namai, dvi mokyklos – Centro pradinė ir Didždvario gimnazija. Už kelių žingsnių – pėsčiųjų bulvaras, naktinis klubas.

Projektas finansuojamas Norvegijos karalystės finansinio mechanizmo lėšomis.

Prieš kelias savaites žiniasklaidą meras Justinas Sartauskas tikino, jog norvegai kelia sąlygą įkurdinti įstaigą miesto centre, kad būtų „gyvenamojoje aplinkoje“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pusiaukelės namai“ steigiami pusę bausmės atlikusiems nuteistiesiems, kurie „nekelia didelio pavojaus visuomenei“. Apsigyventų 20 nuteistųjų: dirbtų, mokytųsi, vakare grįžtų į pataisos namus. Savivaldybė ieškotų jiems darbo.

REKLAMA

Bet prieš kelias dienas meras prisipažino, jog visų projekto subtilybių nežino: „Atvažiuos trečiadienį Kalėjimų departamento atstovai – paaiškins“.

Gyventojų argumentai

A. Mickevičiaus gatvės 2 namo butų savininkų bendrija inicijavo kreipimąsi į valdžios institucijas. Raštas adresuojamas Teisingumo ministerijai, Kalėjimų departamentui, Švietimo ir mokslo ministerijai, Šiaulių miesto savivaldybės tarybai ir merui J. Sartauskui.

Gyventojai abejoja, kad projektui keliama sąlyga pataisos namus įsteigti miesto centre.

Jų žiniomis, pagrindinė projekto sąlyga yra ta, kad „Pusiaukelės namai“ turėtų būti netoli pataisos namų: Šiaulių atveju, netoli Tardymo izoliatoriaus. Bet jame nekalinami nuteistieji.

REKLAMA
REKLAMA

Primenama, jog Teisingumo ministerija skelbia, kad pagal kompleksinę įkalinimo įstaigų pertvarką iki 2017 metų iš miestų centrų numatoma iškeldinti laisvės atėmimo įstaigas. Šiauliuose – taip pat. Vadinasi, atviri pataisos namai bus visiškai nutolę nuo Tardymo izoliatoriaus.

Kaip iš viso Šiauliai atsirado šiame projekte?

2013 metų vasarą Kalėjimų departamentas garsinęs, jog projektą vykdys Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje. Dabar vietoj Kauno ir Panevėžio atsirado Šiauliai ir Marijampolė.

Gyventojai neatmeta galimybės kreiptis ir į Norvegijos fondą, ir į teismą, jeigu jų nuomonė bus ignoruojama.

Rizika patiems nuteistiesiems?

„Apmaudu, kad apie mus liečiančius sprendimus sužinome ne iš Savivaldybės, o iš žiniasklaidos, – sako A. Mickevičiaus gatvės gyventoja Laima Peleckienė. – Norvegijoje joks projektas be gyventojų pritarimo negali būti įgyvendinamas. Suprantame, jog tikslas humaniškas, bet pasirinkta vieta verčia abejoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Mickevičiaus gatvės gyventojai patys kone kas naktį kenčia dėl iki 4–6 ryto veikiančio naktinio klubo kaimynytės, jo lankytojų keliamo triukšmo, o neretai ir muštynių.

„Ar nuteistieji bus saugūs tokioje vietoje? Ar neįsivels į konfliktus? – klausia gyventojų atstovė. – Ar nebus pagundos patiems užsukti į klubą, nes pagal projekto aprašymą jiems bus taikomas minimalus laisvės apribojimas? Tai ar nestatomas butelis prieš tą, kuris žada mesti gerti?“

Jos teigimu, norvegai šios programos pristatyme pripažįsta, kad apie 5 procentai bausmės iki galo uždaroje įstaigoje neatlikusių asmenų linkę nusikalsti.

Kas ką auklės?

„Tuos nuteistuosius auklės pradinukai ir gimnazistai, – ironizuoja šioje gatvėje gyvenantis žymus fotomenininkas Algirdas Musneckis. – Nepritariu tokiam projektui – eisime į revoliuciją, jeigu valdžia pritars.“

REKLAMA

Jis netiki, kad tokia kaimynystė bus „saugi“. Turi skaudžios patirties. Netoli savo namų yra nukentėjęs nuo užpuolikų, buvo sunkiai sužeistas.

Aplinkinių namų gyventojai vienareikšmiai „Šiaulių kraštui“ teigė – nuteistųjų kaimynystė blogins jų gyvenimo sąlygas.

„Tas pastatas net doro sklypo neturi, jokios aikštelės automobiliams statyti, įėjimas į pastatą iš įvažiavimo į mūsų kiemus, vaikai į mokyklas pro čia vaikšto, – aiškino gyventojai. – Kokia bus apsauga, priežiūra, kontrolė?“

Mokinius geriau įkurdintų

Vakar ir Didždvario gimnazijos bendruomenės vadovai pasirašė kreipimąsi į miesto valdžią.

„Visiškai pritariu gyventojų nuomonei, – sakė „Šiaulių kraštui“ gimnazijos direktorius Vitolis Balsevičius. – Nesuprantamas sprendimas kurti pataisos namus prie mokyklų. Ką reiškia, jog bus nuteistieji, kurie nekelia „didelio pavojaus“? Ne peiliu bakstelės?“

REKLAMA

Direktorius pabrėžia, jog A. Mickevičiaus gatvė ir taip yra probleminė. Jo paties sūnus čia yra nukentėjęs.

V. Balsevičius kelia idėją kitaip šį tuščią pastatą panaudoti.

„Galėtų perduoti gimnazijai, – sako jis. – Įkurtume bendrabutį mokiniams, kurie atvyksta iš kitų miestų ir šalių pas mus mokytis pagal tarptautinio bakalaureato programą.“

Centro pradinės direktorius Edmundas Valuckas teigia, jog stinga informacijos apie projektą, bet negalėtų jam pritarti. Jo nuomone, ne tuo keliu einama bandant nuteistiesiems padėti.

„Tą likusią pusiaukelę įveikti, atsikratyti praeities jiems geriausia būtų ne kažkur svetimoje bendruomenėje, o tarp artimųjų, – sako E. Valuckas. – Tegu uždeda jiems kontroliuojančias apyrankes ir sugrąžina į šeimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų