REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Mokslininkai Seanas Curranas ir Shanshanas Pangas identifikavo grupę genų, leidžiančių organizmui prisitaikyti prie skirtingų dietų ir įrodė, kad be jų net menkas dietos pakeitimas sukelia priešlaikinį senėjimą ir mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Atradus genetinį organizmo mitybos poreikių pagrindą aiškėja, kad skirtingi individai yra genetiškai linkę į skirtingas dietas, o nustatyti, kuri dieta žmogui tinkamiausia bus galima per paprasčiausią kraujo tyrimą.

REKLAMA

Tyrimai atskleidė, kad vieno geno mutacijos gali pakeisti organizmo gebėjimą panaudoti speciallią dietą. Žmoguje mažiausi genų skirtumai lemia, kaip gerai tie genai funkcionuoja. Tai galėtų paaiškinti, kodėl vienam žmogui dieta yra veiksminga, o kitam – ne.

Mokslininkai S. Curranas ir S. Pangas keletą dešimtmečių tyrė vieno milimetro ilgio kirminą Caenorhabditis elegans. Ilgamečiai tyrimai atskleidė, kad minėto C. elegans genai yra tokie patys kaip ir žmogaus, o trumpa gyvenimo trukmė leido mokslininkams ištirti juose senėjimo procesą.

REKLAMA
REKLAMA

S. Curranas ir Pangas atskleidė, kad genas alh-6 uždelsdavo senėjimo procesą priklausomai nuo maisto, kuriuo kirminas buvo maitinamas taip apsaugodamas jį nuo dietos sukeltų mitochondrinių defectų.

„Šis genas puikiai išsilaikė visą vystymosi periodą nuo vienaląsčių organizmų iki žinduolių ir tai, ką mes sužinojome tirdami C. elegans, galima pritaikyti tinkamos dietos žmonėms paieškose,“ – teigia S. Curranas.

Tolimesni darbai bus telkiami į bandymus išsiaiškinti, kas lemia dietos efektyvumą ir ar tie faktoriai paaiškina, kodėl specialios dietos ne kiekvienam yra efektyvios. Tai bus pradžia asmeninių dietų kūrimui, paremtam individualiu genų rinkiniu.

 

Parengta pagal tgdaily.com

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų