REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turiu bendradarbę, kuri iš menkiausio nieko padaro didelę problemą. Nors mūsų kolektyvas nemažas – penkiolika žmonių, visi kasdien patiriame įtampą. Grįžusi namo irgi negaliu pailsėti, nes slaugau anytą, kuri sunkiai serga ir yra labai pikta. Man irgi ėmė skaudėti viską – galvą, nugarą, sąnarius, o kartais ima atrodyti, kad nebepakelsiu šios situacijos. Ar galima kaip nors iš šio rato išsivaduoti?

REKLAMA
REKLAMA

Jolanta Balkienė, Klaipėda

Pataria Streso mažinimo centro psichologijos konsultantė Giedrė Putelytė.

Akivaizdu, kad bendradarbės polinkis padidinti problemos reikšmingumą ir anytos slaugymas kelia jums daug jausmų. Gali būti, kad pykstate, gali kilti noras atsiriboti nuo šių žmonių, darosi gaila savęs. Ir darbe, ir namie patiriate nemažai įtampos, negalite pailsėti, suprantu, kad visa tai sunku ištverti, jaučiatės išsekusi. Iš to, ką rašote apie fizinius negalavimus, darau prielaidą, kad esate linkusi neigiamus jausmus laikyti savyje. Jei neišreiškiate kylančių jausmų, jie kaupiasi ir ilgainiui gali pavirsti įvairiais fiziniais negalavimais. Kol kas labai tikslių tyrimų, kurie atskleistų sąsajas tarp emocijų ir ligų, nėra, tačiau mokslininkai jau seniai daro prielaidas, kad neigiamos emocijos ir stresas gali paskatinti sveikatos sutrikimus. Dėl streso hormonų poveikio širdis plaka tankiau, kyla kraujospūdis. Jei stresas trunka ilgai, gali net išberti odą, pakilti kraujospūdis, prasidėti migreniniai galvos skausmai, imti mausti sąnarius, atsiverti skrandžio opos, sutrikti širdies ritmas ir nusilpti imunitetas.

REKLAMA

Dėl fizinių negalavimų, žinoma, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau labai svarbu pasirūpinti ir savo emocine būsena. Viena išeitis – mėginti keisti situaciją, antroji – rasti būdą, kaip išreikšti susikaupusius jausmus.

Buvo atlikti tyrimai, kaip žmonių savijautą veikia vienas iš emocijų išreiškimo būdų – ekspresyvus rašymas, t. y. savo minčių ir jausmų, susijusių su nemalonia situacija, užrašymas. Tam kasdien būtina skirti bent po 15 minučių. Taigi, kai ligoniai ėmė užrašinėti savo jausmus, astma sergančiųjų būklė pagerėjo jau po dviejų savaičių, padidėjęs kraujospūdis ėmė mažėti po mėnesio, po keturių mėnesių pagerėjo reumatoidiniu artritu sergančiųjų būklė.

Bet emocijas galima išreikšti įvairiai. Vienas iš būdų – apie savo jausmus pasakyti žmogui, kuris tuos jausmus sukelia. Tačiau jei nesate to įpratę daryti, iš pradžių gali būti sunku. Paprastesnis būdas – pasikalbėti apie savo išgyvenimus su artimu žmogumi, kuriuo pasitikite. Taip pat galite pasikalbėti ir su specialistu – psichologu ar psichoterapeutu. Pokalbis gali padėti atrasti kelią, kaip spręsti situaciją, kad neliktų priežasčių tiems jausmams rastis. Galiausiai atraskite laiko poilsiui, dažniau užsiimkite tuo, kas jums malonu ir padeda atgauti prarastą energiją.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų