REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos opozicijos lyderis antradienį susitiko su Rusijos diplomatijos vadovu, siekdamas įtikinti Maskvą spausti Damaską, kad jis sutiktų su raginimu sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę pilietinio karo krečiamoje šalyje.

Sirijos opozicijos lyderis antradienį susitiko su Rusijos diplomatijos vadovu, siekdamas įtikinti Maskvą spausti Damaską, kad jis sutiktų su raginimu sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę pilietinio karo krečiamoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirijos nacionalinės koalicijos vadovo Ahmado Jarbos (Ahmado Džarbos) susitikimas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu įvyko po konkrečių rezultatų nedavusios dešimties dienų taikos konferencijos Ženevoje. Ji baigėsi praėjusį penktadienį, nesulaukus tvirto Damasko pažado dalyvauti tolesniame derybų etape, kurį planuojama pradėti vasario 10-ąją.

REKLAMA

Vadinamąją 2-ąją Ženevos taikos konferenciją palaiko tiek Vašingtonas, remiantis Sirijos opoziciją, tiek Damasko režimo sąjungininkė Maskva. Abi pasaulio galybės uoliai stengėsi, kad abi konflikto pusės pirmąkart susėstų prie bendro derybų stalo.

Tačiau Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir opozicijos delegacijos nepasiekė jokios pažangos tariantis dėl lokalių paliaubų ir humanitarinės pagalbos koridorių įkūrimo kai kuriuose labiausiai nuniokotuose šalies miestuose, tokiuose kaip Homsas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas A.Jarbos padėjėjas sakė, kad įvairias opozicijos frakcijas vienijanti Nacionalinė koalicija ypač susirūpinusi, kad Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas (Validas Mualemas) vengė bet kokių diskusijų apie pereinamojo laikotarpio vyriausybę, kuri galėtų atverti kelią B.al Assado pašalinimui iš valdžios.

Opozicijos vadovas anksčiau citavo S.Lavrovo žodžius, jog Kremliaus pozicija dėl B.al Assado vaidmens nėra „iškalta akmenyje“.

Tačiau viešai Maskva reiškė palaikymą savo tradiciniam sąjungininkui Artimuosiuose Rytuose ir sakė, jog B.al Assado pasitraukimas iš valdžios neturėtų būti keliamas kaip išankstinė sąlyga politiniams pokyčiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija taip pat tvirtino, kad derybose dėmesys pirmiausiai turėtų būti sutelktas į kovą su sparčiu islamo ekstremistų grupuočių stiprėjimu Sirijoje. Šią nuostatą palaiko B.al Assadas, bet opozicija ją vertina įtariai.

Rusija ir Sirijos opoziciją palaikančios Vakarų bei arabų šalys nesutaria ne vien dėl būsimo B.al Assado vaidmens, bet ir dėl derybų komandų sudėties.

S.Lavrovas ne kartą aiškino, kad į derybas turėtų būti įtrauktas Iranas, tačiau šią sąlygą sukilėliai atmeta dėl Teherano glaudžių ryšių su B.al Assado režimu.

REKLAMA

Tuo tarpu vienas Rusijos diplomatinis šaltinis Maskvoje leidžiamam dienraščiui „Kommersant“ sakė, kad Vašingtonas pasiūlė kompromisą, kuris leistų Iranui kartu su Saudo Arabija ir Turkija, aršiomis B.al Assado priešininkėmis, prisidėti prie atskirų derybų, kurios vyktų tuo pačiu metu, kaip ir diskusijos Ženevoje.

„Kommersant“ rašo, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) šį pasiūlymą pateikė S.Lavrovui per jų susitikimą praeitą savaitgalį Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

Sirija ketina likviduoti visą cheminių ginklų arsenalą iki kovo 1 dienos

Sirija planuoja šį mėnesį išsiųsti iš šalies didelę nuodingųjų medžiagų siuntą ir užbaigti cheminio arsenalo likvidavimą iki kovo 1 dienos, antradienį pranešė Rusijos užsienio reikalų viceministras Genadijus Gatilovas.

REKLAMA

„Kaip tik vakar sirai paskelbė, kad didelės cheminių medžiagų siuntos išvežimas planuojamas vasarį. Jie pasiruošę užbaigti šį procesą iki kovo 1 dienos“, – G.Gatilovo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Sirijos cheminių ginklų atsargos likviduojamos pagal JAV ir Rusijos sudarytą susitarimą, tačiau šis procesas smarkiai vėluoja, todėl visų nuodingųjų medžiagų nepavyks išvežti iki šią savaitę numatyto galutinio termino, sakoma praeitą savaitę paskelbtame naujienų agentūros „Reuters“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vašingtono pareigūnai kaltina Damaską vilkinant šį procesą, o JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) praeitą penktadienį paprašė Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo paspausti prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybę veikti sparčiai.

Rusija, kuri yra įtakingiausia Damasko vyriausybės rėmėja per jau beveik trejus metus Siriją krečiantį pilietinį karą, pareiškė, kad Vakarų susirūpinimas yra perdėtas, ir atmetė kaltinimus, kad cheminių ginklų išvežimas sąmoningai vilkinamas. Maskva nurodė, kad ši operacija vėluoja dėl saugumo ir logistikos problemų.

„Kalbant apie laiką, iš esmės viskas vyksta gerai“, – sakė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų