REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus senamiestyje esančioje kavinėje „Ponių laimė“ apsilankęs portalo balsas.lt skaitytojas užfiksavo vieną jo dėmesį atkreipusią prekės etiketę. Šioje kavinėje parduodami sausainiai su šokoladu, kurių pavadinimas„Negro“.

Vilniaus senamiestyje esančioje kavinėje „Ponių laimė“ apsilankęs portalo balsas.lt skaitytojas užfiksavo vieną jo dėmesį atkreipusią prekės etiketę. Šioje kavinėje parduodami sausainiai su šokoladu, kurių pavadinimas„Negro“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats asmeniškai tokiose etiketėse nematau nieko blogo, šis žaismingas pavadinimas sukėlė šypsnį, ir viskas. Gal tam ir buvo parinktas.

REKLAMA

Kita vertus, šiek tiek nemalonu, kad bus žmonių, kurie čia įžvelgs nejautrumą, nesupratingumą ar pasišaipymą iš juodaodžių, kuris Lietuvoje, deja, vis dar egzistuoja“, – rašė balsas.lt skaitytojas Marius.

Dėl šio užrašo balsas.lt susisiekė su kavinės „Ponių laimė“ direktoriumi Romualdu Zakarevičiumi. Verslininkas pabrėžė, kad nieko blogo tame nematantis:

„Kas yra geriau susipažinęs su ispanų kalba, tas žino, kad pavadinimas „negro“ reiškia „juoda“. Minėtų sausainių receptą jau naudojame apie 10 metų. Ši produkcija yra sėkmingai parduodama ir klientų gerai vertinama.“

REKLAMA
REKLAMA

Beje, pasižvalgius po interneto platybes galima surasti ir daugiau panašių pavyzdžių. Tiesa, ne visi jie pasiekia prekybos taškus, todėl mažiau krinta į akis. Pavyzdžiui, viename receptų puslapyje yra siūloma išsikepti tortą pavadinimu „Negro pilvas“.

Rekomenduojama nevartoti

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba jau anksčiau yra gavusi paklausimą dėl žodžių „negriukas“ ar „negras“ vartojimo leistinumo ir etiškumo.

Paklausime nurodoma, kad parduotuvėje buvo pardavinėjami keksai pavadinimu „Negriukas“. Prie paklausimo buvo pridėta nuotrauka, kurioje matyti, kad keksai „negriukas“, buvo pardavinėjami kaip „geros kainos“ prekė (0,89 lt), o prekės etiketėje yra „Rimi“ parduotuvės ženklas. Prekybos tinklo vadovams buvo pateikta rekomendacija atsisakyti žodžio „negras“ vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus teisių stebėjimo instituto tyrimų vadovė Jolanta Samuolytė paaiškino, kad žodis „negras“ yra kilęs iš ispanų kalbos, o ispaniškai „negro“ reiškia „juodas“. Ispanai esą neatsitiktinai pirmieji taip pavadino juodaodžius, nes jie buvo pradininkai vėliau plačiai paplitusios juodaodžių vergų prekybos.

„Žinant visą istorinį kontekstą, žodis „negras“ pirmiausia sukelia asociacijas su vergija, juodaodžių pažeminimu ir išnaudojimu. Todėl nekeista, kad pačius juodaodžius šis žodžio vartojimas žeidžia, žemina jų orumą, nes tarsi primena, kad jie nėra žmonės, o vergų palikuonys“, – pridūrė J. Samuolytė.

REKLAMA

Anot specialistės, įvertinus šio žodžio istorinį kontekstą bei žeminantį pobūdį, laisvoje, demokratinėje, žmogaus teises gerbiančioje valstybėje, turėtų būti rekomenduojama šio žodžio nevartoti, stengtis pakeisti jį neutraliu atitikmeniu „juodaodis“.

Laikoma įžeidimu

Balsas.lt primena, kad daugelyje demokratinių valstybių žodis „negras“ nėra vartojamas, o, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur juodaodžių gyvena ypač daug, žodžio „negras“ vartojimas (angl. Niger) yra laikomas didžiausiu asmens pažeminimu ir įžeidimu.

REKLAMA

Pastebėtina, kad Lygių galimybių įstatymas draudžia tiesioginę ir netiesioginę diskriminaciją, priekabiavimą, nurodymą diskriminuoti lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu.

Tiesioginė diskriminacija Lygių galimybių įstatyme apibrėžiama kaip elgesys su asmeniu, kai lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu jam taikomos mažiau palankios sąlygos, negu panašiomis aplinkybėmis yra, buvo ar būtų taikomos kitam asmeniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų