REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

40 žemėlapių, kurie paaiškina pasaulį (III)

Kokią Meksikos teritorijos dalį kontroliuoja narkotikų karteliai?

Žemėlapiai gali būti labai galingas įrankis pažinti pasaulį ir suprasti, kaip jis veikia. Tiesa, jie rodo tik tai, ko jų paprašome. Visas jų rinkinys ne tik sudomins, bet ir pagilins jūsų žinias apie pasaulį, nes kiekvienas čia gali rasti ką nors įdomaus, rašo Maxas Fisheris savo Washingtonpost.com bloge.

REKLAMA
REKLAMA

21. Kokią Meksikos teritorijos dalį kontroliuoja narkotikų karteliai?

Žemėlapis parodo, kokią dalį Meksikos teritorijos kontroliuoja narkotikų karteliai. Tai gerai atskleidžia kokią galią įgijo šios grupuotės ir kokia didelė yra kartelių bendrai valdoma ekonomika.

REKLAMA

22. Afrikos imperijos prieš kolonializmo erą

Tai dar nėra pilnas Afrikos imperijų žemėlapis. Jų klestėjimo laikotarpis truko nuo 500 m. pr Kr. iki 1500. Tai parodo, kad subsacharinės Afrikos tautos klestėjo ir prieš europiečių atvykimą. Songhai imperija savo galybės viršūnėje buvo globalus mokymosi ir kultūras centras, besididžiuojantis net ir šiandien garsiomis Timbuktu mečetėmis.

23. Kaip galėjo atrodyti Afrika, jei niekada nebūtų buvusi kolonizuota

Žemėlapis yra sudarytas nagrinėjant politines ir genčių sajungas 1844 – prieš prasidedant Europos peštynėms dėl Afrikos. Žemynas „apverstas“ tam, kad būtų išvengta tradicinio – Europa „ant viršaus“ – matymo.

REKLAMA
REKLAMA

24. Nuostabą kelianti Afrikos kalbų įvairovė

Tai būdas įvertinti Afrikoje esančius skilimus net kai neliečiama Europos primestų kolonijinių sienų tema. Kiekvienas atspalvis žymi atskirą kalbą, o kiekviena spalvą – kalbų grupę. Taip, Afrikoje yra nenusakomai daug kalbų, kurios atspindi kontinento istoriją ir įvairovę.

25. Europa pagal socialinio tinklo „Twitter“ žinutes

Žemėlapis parodo, kur ir kokia kalba Europoje nuo 23 spalio iki 30 lapkričio 2012 metais buvo rašomos „Twitter“ žinutės. Jokios nuostabos, kad daugiausiai gyventojų turinčiose ir turtingiausiose valstybėse buvo rašoma daugiausiai žinučių. Tačiau įdomu tai, kad kalbų vartojimas nesutampa su nacionalinėmis sienomis. Atkreipkite dėmesį, kad tose Lenkijos dalyse, kurios priklausė Vokietijos imperijai, žinutės rašomos vokiečių kalba, o Belgija tarsi išnyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

26. Kaip barbarų invazijos performavo Europą

Europa buvo tarsi iš naujo performuota 4, 5 ir 6 amžiuose. Hunai iš tolimosios Rytų Europos ir Centrinės Azijos įsiveržė į Centrinę Europą ir sunaikino gotų karalystes. Germanų tautos užkariavo didžiąją dalį Ispanijos ir Šiaurės Afrikos. Vestgotai iš pietrytinės Europos apiplėšė Romą 410 metais. Visa tai sunaikino Romos imperijos sistemą ir sudarė sąlygas kontinentui nugrimzti į tamsiuosius viduramžius.

27. Kai vikingai paplito Europoje...

Po kelių šimtų metų atėjo vikingų eilė. Dažnai pamirštame, kaip toli jie buvo nukeliavę. Raudona, oranžinė ir geltona spalvos žymi teritorijas, kurias jie kontroliavo, o žaliai pažymėtos teritorijos dažnai kentėjo nuo jų antpuolių. „Vikingai“, kurie užėmė Siciliją ir pietinę Italiją iš tikrųjų buvo normanai, užkariavę šiaurinę Prancūziją, įsikūrę tose žemėse ir vėliau nuplaukę į Italiją. Iš jų kilo ir Viljamas Užkariautojas.

REKLAMA

28. Antrasis pasaulinis karas Europoje (diena po dienos)

Šis žemėlapis parodo, kokia daugybė istorijų slepiasi šiame laikotarpyje.

29. Žodis „lokys“ Europos kalbose

Šaltasis karas mokė mus suvokti Europą kaip Rytų ir Vakarų priešpriešą. Tačiau šis žemėlapis parodo, kad viskas yra daug sudėtingiau. Dauguma europiečių kalba romanų (oranžine spalva pažymėtos valstybės), germanų (rožinė spalva) arba slavų (žalia spalva) kalbomis, nors ir yra įdomių išimčių.

30. Žmonės, kurie praranda gyvybes bandydami imigruoti į Europą

Šis žemėlapis parodo, kur ir kaip gyvybes praranda žmonės, bandydami patekti į Europą. Spalio mėnesį, kai 300 potencialių imigrantų žuvo netoli Italijos krantų, buvo įvertinta, kokie pavojingi gali būti imigracijos keliai į Europą. Tai rezultatas didžiulių ekonominių skirtumų tarp Europos ir Afrikos.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų