REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universiteto (KTU) alumnų asociacijos atlikto tyrimo duomenimis, KTU absolventų uždarbis yra 1,5 didesnis nei bendras Lietuvos atlyginimų vidurkis. Daugiau nei trečdalio Universiteto alumnų pareigos nuolat kyla.

REKLAMA
REKLAMA

UAB „Alliance for Recruitment“ personalo paieškos ir atrankos įmonės Lietuvoje partneris bei vystymo direktorius Andrius Francas teigia, kad svarbiausias kriterijus vertinant absolventų uždarbį turėtų būti toks pat, koks yra Didžiojoje Britanijoje – skaičiuojama, kiek tam tikrą specialybę tam tikroje aukštojoje mokykloje įgijęs žmogus sumoka mokesčių. „Žinoma, nereikia rikiuoti visų į bendrą eilę – menininkus derėtų lyginti su menininkais, informatikus – su informatikais, tačiau tai – puikus rodiklis. Didžiojoje Britanijoje tikrinama, kiek uždirba universiteto absolventai po metų, po penkerių, ir vėliau“, – teigia personalo atrankos specialistas.

REKLAMA

Ekspertas džiaugiasi, kad KTU alumnų asociacijos atlikta apklausa bent iš dalies siekia užpildyti šią nišą. „Atlyginimo rodiklis yra labai svarbus ir universitetams planuojant studijų programas, ir valstybei siekiant numatyti, kokių reikia specialistų. Pavyzdžiui, galime manyti, kad šalyje trūksta chemijos srities specialistų, juos ruošti. Tačiau atlikti rinkos tyrimai gali parodyti priešingą situaciją, kad iš tikrųjų pagal specialybę jų dirba labai mažas procentas“, – svarsto A. Francas.

REKLAMA
REKLAMA

KTU alumnų asociacijos internetinėje apklausoje dalyvavo beveik 1 000 respondentų, Universitetą baigusių 1974–2013 metais. Beveik pusė apklaustųjų dirba pagal specialybę – 59 proc. privačiose, ir 25 proc. – viešojo sektoriaus įmonėse. 2010–2012 m. baigusių absolventų pajamos per mėnesį yra vidutiniškai 3 000 Lt, o 36 proc. visų apklaustųjų KTU absolventų nuolat keliami pareigose. 83 proc. apklaustųjų savo karjeros tikslų siekia Lietuvoje.

„Tai, kad 2011-aisiais studijas baigęs žmogus šiandien vidutiniškai uždirba 3040 Lt, rodo, kad KTU absolventai, turintys 2 metų patirtį uždirba 1,5 karto daugiau nei Lietuvos vidurkis. Ypač džiugina tai, kad didžioji dauguma dalyvavusiųjų apklausoje Universiteto absolventų savo ateitį sieja su Lietuva. Tai labai svarbu, kai kalbama apie investicijų grąžą iš aukštojo mokslo per Lietuvoje sumokamus mokesčius,“ – apklausos rezultatus komentuoja A. Francas. Kitas, optimistiškai esamus Universiteto studentus nuteiksiantis faktas yra tai, kad 35 proc. alumnų darbą susirado dar studijuodami. „Mes kartais juokaujame, kad bakalauro studijas baigęs IT specialistas jau turi 2–3 metų darbo patirtį“, – šypsosi A. Francas. Tačiau personalo atrankos įmonei vadovaujantis žmogiškųjų išteklių ekspertas perspėja, kad universitetams derėtų pasidomėti vakarietiško modelio studijomis, kurios trunka trejus metus ir daugiau dėmesio skirti kokybiškam jų turiniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų