REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės bendruomenės pozicija dėl situacijos Ukrainoje turi būti ryškesnė ir konkretesnė, o šios šalies valdžiai, nerodančiai tinkamų pastangų sureguliuoti situaciją, galimos tam tikros sankcijos, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tarptautinės bendruomenės pozicija dėl situacijos Ukrainoje turi būti ryškesnė ir konkretesnė, o šios šalies valdžiai, nerodančiai tinkamų pastangų sureguliuoti situaciją, galimos tam tikros sankcijos, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų pozicija turi būti aiškesnė, ryškesnė ir konkretesnė ir žmonės, kurie atsako už situaciją šalyje, Ukrainoje, tie ir nuo kurių sprendimų priklauso tolimesnių įvykių eiga - ar ši konfrontacija tęsis, ar šiek tiek ji atslūgs, tie žmonės turi suprati, kad jų asmeninė atsakomybė yra svarbi ir gali būti tikrai tam tikros pasekmės", - BNS sakė L.Linkevičius, dalyvavęs sekmadienį darbą baigiančioje 50-ojoje Miuncheo saugumo konferencijoje, kurioje Ukrainai buvo skiriama ypatingai daug dėmesio.

REKLAMA

L.Linkevičius abejoja, ar tos sankcijos būtų nukreiptos prieš valstybę, greičiau - prieš konkrečius asmenis.

"Manau mes labai rimtai svarstysime tam tikrų sankcijų klausimą konkrečiai ne prieš šalį, bet prieš tokius atstovus Vyriausybės, nuo kurių veiksmų situacija ne gerėja, o tikrai dar net ir blogėja", - pridūrė ministras.

L.Linkevičius taip pat pabrėžė, kad dėl sankcijų Ukrainos valdžios atstovams kol kas nevyksta jokie pasitarimai.

REKLAMA
REKLAMA

"Dar anksti kalbėti, nes apie tokias priemones dar nėra tartasi. Ar bus priimtas toks sprendimas ir kada, priklausys nuo bendros situacijos Ukrainoje. Pirmiausia priklausys nuo to. JAV jau yra priėmusi sprendimą dėl sankcijų. Kitos šalys apie tai galvoja. Visi variantai yra tikrai ant darbo stalo ir jie yra nagrinėjami ir viskas priklauso nuo situacijos", - teigė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, galėtų būti taikomos ir judėjimo suvaržymo ir ekonominės sankcijos: "Klasikiniu požiūriu sankcijos yra susiję su laisvu judėjimu - kad nebūtų galimas įvažiavimas, ir ekonominės - kai suvaržomi tam tikri verslo ryšiai, galima pažvelgti į sąskaitas banke", - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienos Lietuvos sankcijos nebūtų efektingos. "Jeigu kalbame apie vizas... Yra Šangeno viza, jeigu kažkas išdavė, ji galioja visoje Šengeno teritorijoje. Jeigu anuliuojama, netenka galios visoje teritorijoje. Čia toks kolektyvinis veiksmas", - teigė L.Linkevičius.

Ministras pranešė Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjęs ne su vienu Ukrainos opozicijos lyderiu. Jis informavo, kad įvyko kai kurių Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrų, užsienio reikalų įgaliotinės Ketrinos Ešton (Catherine Ashton) susitikumas su Ukrainos opozicijos atstovais. Aptarta susidariusi padėtis šioje šalyje.

REKLAMA

"Jei patys (Ukrainos opozicija - BNS) teigia, kad yra atlaisvinę visus valstybinius pastatus, kurie yra Kijeve, taip pat savanoriškai užleidžia pastatus, kuriuos opozicija buvo perėmusi savo žinion provincijoje", - teigė L.Linkevičius.

Tačiau, pasako jo nerimą kelią tai, kad opozicijos duomenimis dar yra dingusių virš 20 Maidano žmonių.

Ministras pranešė turįs informacijos, kad neseniai atsiradęs dingęs Ukrainos opozicijos aktyvistas Dmitrijus Bulatovas, kuris teigia buvęs pagrobtas ir kankinamas, norėtų gydytis Lietuvoje: "Girdėjome tokių nuomonių, kad jis pageidautų vykti į Lietuvą".

L.Linkevičius neatmeta galimybės, kad daug diskusijų dėl Ukrainos problemų vyks vasario 10 dieną Briuselyje rengiamoje Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų taryboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų