REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arnas Mazėtis, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Maidane jau 71 dieną budintiems žmonėms padedantys savanoriai medikai sako, kad sužeistieji bijo gultis į valstybines ligonines, nes iš ten jie gali tiesiog dingti. Vaistus ir kitas medicinos priemones Maidanui veža gyventojai iš visos šalies.

REKLAMA
REKLAMA

Naktimis oro temperatūrai Kijeve nukrentant iki dvidešimt ir daugiau laipsnių, į budinčius savanorius medikus žmonės kreipiasi dėl įvairių nušalimų, infekcijų. Pastarieji sako, kad kol kas vaistų netrūksta, nes juos veža gyventojai iš visos Ukrainos. Lauko ligoninėse sužeistuosius operuoja ir vienas medikas iš Lietuvos, tačiau dėl saugumo jis nesutinka atskleisti savo tapatybės.

REKLAMA

„Dabar medikamentų pakanka. Žmonės mums padeda iš visų Ukrainos regionų – Donetskas, Charkova, Lvovas – praktiškai kiekvienas regionas. Mums duoda vaistus, šiltus drabužius, žodžiu, viską, ko reikia“, – pasakoja savanoris.

Savanorių medikų teigimu, nors sąlygos lauke atšiaurios, žmonės net spaudžiant trisdešimties laipsnių šalčiui nesitraukia.

„Pirmiausia, nušalimai, antroje vietoje – kvėpavimo takų uždegimai, nudegimai, traumos – patys matote, kokios pas mus sąlygos. Visa tai neigiamai veikia sveikatą, bet mūsų kolektyvas turi labai gera humoro jausmą – mus vienija čia vienas tikslas ir, tikime, kad jį pasieksime“, – mano savanoris medikas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Maidane dirbančių savanorių, sužeisti protestuotojai bijo gultis į valstybines ligonines, nes būta atvejų, kai iš ten dingo be žinios.

„Į ligonine žmonės gulasi su traumomis, nudegimais, nušalimais, pjautinėmis žaizdomis, o tokius sužeidimus pamatę milicininkai, tuos žmones išsiveda į nuovadas ir jie dingsta“, – atskleidžia savanorė medikė.

Medicininę ir psichologinę pagalbą teikia ne tik savanoriai medikai, bet ir felčerė, dirbanti valstybinėje ligoninėje.

„Aš dirbu kraujo perpylimo stotyje. Pati daviau kraujo, už tai gavau tris laisvas dienas ir atvažiavau čia. Čia dar būnu savaitgaliais“, – teigia felčerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viename iš užimtų pastatų įkurtą lauko ligoninę saugantys vyrai sako, kad čia neseniai apsilankė milicininkai, norėjo apklausti kelis sužeistuosius, tačiau pas juos protestuotojai pareigūnų neįleido. „Jie veržiasi įžūliai. Mes nežinome, kokiu tikslu, bet surašo įvykusio incidento liudininkus ir turi visus duomenis, todėl gali išsikvieti į nuovadą, tačiau apskritai jėgos struktūrų mes čia neįsileidžiame“, – sako savanoris.

Ukrainos gyventojai protestuotojus aprūpina ne tik vaistais ar kitomis medicinos priemonėmis, jie aukoja ir pinigų, maisto, drabužių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų