REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis inicijavo pasitarimą, skirtą įvairioms programoms sveikatos apsaugos srityje ir jų finansavimo 2014 m. galimybėms pristatyti. Su Pacientų forumo, vyriausiais respublikos ir kraštų specialistais, Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų atstovais aptartos sveikatą skatinančios veiklos valdymo perspektyvos.

REKLAMA
REKLAMA

„Pakviečiau kartu sveikatos sistemos organizatorius, vadybininkus, administratorius ir sveikatos paslaugų gavėjų atstovus, vedamas vienintelio tikslo: suplanuoti bendrus ligų prevencijos ir sveikatos puoselėjimo darbus, atsižvelgiant į turimas finansines galimybes, – teigė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. – 16-ka sveikatos programų yra finansuojama iš PSDF biudžeto, kitos iš valstybės ir savivaldybių biudžeto. Su sveikata susijusios programos yra įgyvendinamos ir kitose ministerijose – Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Susisiekimo, Aplinkos. Pinigų sveikatos veiklai valstybėje yra, nors jų kiekis yra fiksuotas. Problema kita – šios veiklos efektyvus koordinavimas, pacientų organizacijų aktyvesnis įtraukimas į Lietuvos sveikatinimo procesą, atsakomybės didinimas ir kontrolė“. Pasak ministro, artimiausiame Valstybinės sveikatos reikalų komisijos prie LR Vyriausybės posėdyje planuojama aptarti sveikos Lietuvos – kurią kurti privalo visa valstybė kartu – idėjas.

REKLAMA

Remiantis Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 16-ai sveikatos programų ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms 2013 m. buvo skirta daugiau nei 213 mln. Lt. Šiais metais iš daugiau kaip 4,4 mlrd. litų sudarančio PSDF biudžeto lėšų šiems tikslams planuojama skirti daugiau nei 219 mln. Lt. „Tai didžiausias per paskutiniuosius 6-ius metus sveikatos programoms skirtų lėšų kiekis, – akcentavo V. P. Andriukaitis. – Tačiau, tenka pripažinti, kad bendroje sveikatos apsaugos lėšų jūroje, tai yra tik lašas. Todėl turime imtis įvairių priemonių, kurios padės nedidelėmis sąnaudomis pasiekti reikšmingesnių rezultatų: į programų koordinavimo komitetus įtraukti Pacientų forumo atstovus, daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui ir moksliškai nepagrįstos skiepijimų, prevencijos antireklamos paneigimui, didinti žmonių atsakomybę už savo sveikatą, kovoti su skaudžiais sveikatos sistemos iššūkiais – eilėmis gydymo įstaigose, korupcija ir panašiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp PSDF biudžeto lėšomis finansuojamų sveikatos programų yra įvairių onkologinių susirgimų prevencijos programos, dantų protezavimo paslaugų, vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programos, tuberkuliozės ir kitų užkrečiamųjų ligų prevencijos programos, kraujo donorystės skatinimo, priklausomybės ligų gydymo ir kt. Numatytos lėšos Europos Parlamento ir Tarybos reglamentų įgyvendinimui.

Ministerijos atstovai pristatė valstybės biudžeto lėšomis (iš Sveikatos apsaugos ministerijos asignavimų) finansuojamas sveikatos ir su sveikata susijusias programas, jų rengimo, finansavimo, įgyvendinimo ir kontrolės dinamiką per praėjusius 5 metus, pagrindinių pasiektų programų įgyvendinimo rezultatus. 2014 m. bus įgyvendinamos: Valstybinė tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programa (190 tūkst. Lt), Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos lėtinėmis ligomis sergančių, negalinčių savimi pasirūpinti žmonių nuolatinės priežiūros 2013–2015 metų programa (378 tūkst. Lt), Sveikatos priežiūros paslaugų teikimo našlaičiams ir tėvų globos netekusiems vaikams programa (2030 tūkst. Lt), VšĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninės specialaus stebėjimo priežiūros skyriuose gydomų pacientų apsaugos ir priežiūros finansavimo programa (1100 tūkst. Lt). Didžiausio susidomėjimo susilaukė NVO, dalyvaujančių sveikatos stiprinimo veikloje, skatinimo programa (200 tūkst. Lt). Šiemet ji skirta Vaikų sveikatos metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų