REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei gydytojas reikalauja kyšio – kreipkis į STT!

Evelina MALIAUSKAITĖ

Korupcija gydymo įstaigose yra gerai žinoma visuomenėje problema. Daugelis žmonių galvoja ar net yra įsitikinę, kad įvairias problemas lengviausia išspręsti pinigais, pažintimis su įtakingais asmenimis. Tačiau visiems: tiek gydytojams, tiek gyventojams derėtų žinoti, kad siūlyti ar reikalauti kyšio už gydymą yra draudžiama įstatymų ir to visuomenėje neturėtų būti.

Nors korupcijos sąvoką apima daug įvairių nelegalių procesų, tačiau šiame straipsnyje akcentuosime būtent kyšininkavimo medicinos įstaigose problemą. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įvairiomis programomis stengiasi kovoti su korupcija gydymo įstaigose, kur kyšininkavimas itin populiarus. Šių dviejų institucijų paraginimu Šilutės ligoninėje ir Pirminės sveikatos priežiūros cente (PSPC) jau kabo plakatai, kuriuose atsispindi šūkis, skatinantis pacientus gydytojams atsidėkoti šypsena, geru žodžiu ar rankos paspaudimu, bet ne kyšiais, o susidūrus su korupcijos atveju kreiptis tiesiogiai į STT, plakato apačioje nurodytu telefonu. PSPC vadovas Liutauras Indriuška tikino, kad kyšių siūlymai menkina ne tik gydytojų, bet ir pačių pacientų orumą. „Neretai pasitaiko atvejų, kai, pavyzdžiui, močiutė atneša gydytojui šokoladą, norėdama atsidėkoti ar paprašyti geresnio gydymo, tačiau gydytojas atsisako ir pasiūlo močiutei pačiai paskanauti šokolado. Tad ji išėjus iš kabineto verkia, kad gydytojas nepriėmė jos dovanos, neva per mažai davė ir jam netiko“, – pasakojo L. Indriuška.

Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus tikino, kad korupcijos problema yra ne tik medicios įstaigose dirbančių gydytojų, bet ir pačių gyventojų atsakomybė. „Kovojant su korupcija reikėtų, kad ir pati visuomenė įsitrauktų į šį procesą. Manau, kad mūsų visuomenėje vis dar yra išlikęs mąstymas nuo sovietinių laikų, kad daug ką galima išspręsti pinigais ar pažintimis. Visada yra liūdna, kai medikai yra kaltinami korupcija. Tačiau žmonės turėtų patys atsikratyti įpročio siūlyti dovanas, pinigus už gydymą ir tuomet gydytojams bus kur kas lengviau dirbti savo darbą“, – sakė D. Steponkus.

REKLAMA
REKLAMA

Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas, chirurgas Vytautas Žvirblis tikino, kad neoficialūs mokėjimai medicinos įstaigose yra vienareikšmiškai blogas dalykas. „Aš niekada nereikalauju iš pacientų jokių kyšių ir tikrai nesu girdėjęs, kad mūsų įstaigoje kuris nors gydytojas tai darytų. Jeigu niekas neduotų, tai niekas ir negautų tų kyšių. Nesu niekada girdėjęs nei vieno atvejo, kad pacientui nebūtų suteiktos gydymo paslaugos, jei jis nedavė gydytojui kyšio. Kad blogiau atliktų paslaugas to irgi negirdėjau, nes kiekvienas specialistas stengiasi padėti kiekvienam žmogui“, – sakė V. Žvirblis.

REKLAMA

Šiuo klausimu teiravomės ir pačių gyventojų nuomonės. Socialiniame tinklapyje „Facebook“ „Šilokarčemos“ paskyroje atlikome apklausą. Prašėme gyventojų pasidalinti nuomone apie korupciją medicinoje ir pasidalinti savo asmenine patirtimi. Nemaža dalis komentavusių tikino, kad didelės įtakos paplitusiam kyšininkavimui medicinoje turėjo ir pačių pacientų elgesys. „Galbūt įvairios kovoje su korupcija priemonės ir paskatins gydytojus nebereikalauti kyšių, bet bėda tame, kad patys žmonės neįsivaizduoja ėjimo pas gydytoją be dovanų“, – rašė Indrė. Modestas tikino, kad dovanas gali įteikti tik už gerai atliktą darbą, nesvarbu, ar gydytojui, ar kažkam kitam. „Tik kai darbas yra atliktas ir nori papildomai atsidėkoti, tada gali nešti dovanas, o ne skatinti dirbti geriau jei ir taip žmogus gaudamas atlyginimą privalo dirbti geriausiai kaip sugeba“, – rašė jis. Aušra tikino, kad tokie plakatai, kuriuose skatinama kovoti su korupcija medicinoje, turėtų atsirasti ir šeimos gydytojų bei privačiuose medicinos centruose.

REKLAMA
REKLAMA

Štai Renata buvo kiek kitokios nuomonės ir tikino, kad tik davus kyšį gydytojai pradeda atsakingai dirbti. „Liaudiškai sakant: netepi – neslysta. Ir nieko čia nepakeisi, įdedi į kišenę, tai pradeda žiūrėti kaip į žmogų“, – rašė ji. Būtent toks požiūris tarp gyventojų turėtų būti užmirštas, mat gydytojai ir taip gauna atlygį už savo darbą, tad žmogus neprivalo jam mokėti „priedų“.

Taigi visi kartu siekime mažinti korupciją ir stenkimės atsikratyti įpročio už viską siūlyti pinigus bei dovanas. Susidūrę su korupcijos apraiškomis galite kreiptis tiesiai į STT karštosios linijos telefonu (8 5) 266 3333 arba el. paštu: [email protected]. Netylėk!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų