REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Volkovaitė

Šiauliuose sąskaitoms už gatvių valymą augti nereikia nei sniego pusnių, nei rimtesnių gamtos išdaigų. Sąskaitos už gatvių valymą siekia tiek, kad Savivaldybė pastaruoju metu sunkiai išgali jas apmokėti. Patiems miesto valdžios atstovams neatrodo keista, kad už kai kurias gatvių valytojų paslaugas mokama kelissyk brangiau nei didesniuose miestuose.

REKLAMA
REKLAMA

Druskos barsto kiek nori?

Nors gruodžio mėnesį vyravo neįprastai šilti šiam metų laikui orai – vidutinė mėnesio oro temperatūra tesiekė 0,2–4,2 °C (hidrometeorologų duomenimis, 4–5 °C aukštesnė nei standartinė klimato norma), snigo vos septynis kartus per mėnesį, o iškritęs kritulių kiekis neprilygo ankstesnėms žiemoms, vien už gatvių važiuojamosios dalies barstymą Šiaulių miesto savivaldybė gatves prižiūrinčiai bendrovei „Specializuotas transportas“ sumokėjo beveik 150 tūkst. Lt.

REKLAMA

„2013 m. gruodį gatvės buvo barstytos dešimt kartų, vieną kartą barstyti viadukai ir tris kartus kelios miesto apledijusios gatvių sankirtos. Į nuolat žiemą valomų, barstomų gatvių sąrašus yra įtraukta 116 gatvių ir/ar jų atkarpų“, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vyr. specialistė Henrita Giedraitienė.

Kiek druskos ir smėlio mišinio buvo išbarstyta, Savivaldybei nežinoma – tokios informacijos gatvių prižiūrėtojai pateikti neprivalo. Patys bendrovės atstovai tokios informacijos savaitraščiui „Šiauliai plius“ raštu taip pat nepateikė. Motyvuota tuo, kad prašoma informacija yra konfidenciali bendrovės ūkinės veiklos paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos skiriasi trigubai

Aiškėja, kad sąskaitos už gatvių barstymą druska išauga iki šešiaženklių sumų ir dėl įkainių, kurie trigubai viršija kai kurių kitų savivaldybių įkainius. Vidutinis gatvių barstymo smėlio ir druskos tirpalu įkainis – 110,39 Lt už 10 tūkst. kv. metrų. Klaipėdoje jis siekia 33,53 Lt už 10 tūkst. kv. metrų.

Šiaulių miesto savivaldybės atstovai išlaidų gatvėms barstyti skirtumą su kitais miestais bando paaiškinti oro sąlygų skirtumais. „Meteorologinės oro sąlygos minėtuose miestuose skiriasi tiek oro temperatūra, tiek kritulių kiekiu, tad lyginti šiuose miestuose atliekamų paslaugų piniginės išraiškos apimčių nebūtų galima“, – mano H. Giedraitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaligatvių ir takų valymas rankomis gruodžio mėnesį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, išaugo nuo 36 iki 80 tūkst. Lt. Dar beveik 15 tūkst. Lt Savivaldybei atsieina šiukšlių dėžių priežiūra. Per mėnesį už vienos šiukšlių dėžės (urnelės) priežiūrą mokama 27,83 Lt. Kitur jų priežiūra yra įskaičiuota į šaligatvių, takų, požeminių perėjų, laiptų, aikščių įkainius.

Visos gatvių valytojų suteiktos paslaugos siekė beveik 267 tūkst. Lt. Lapkričio mėnesį ši suma buvo perpus menkesnė.

Delspinigiai siekė penkiaženklę sumą

Pastaruoju metu Savivaldybės atstovams sunkiai sekėsi laiku atsiskaityti už gatvių valymą ir kitas minėtos bendrovės paslaugas, tad pastarajai teko kreiptis į teismą dėl skolos išieškojimo. Savivaldybei nepavyko išvengti delspinigių. Vien už metinę jų sumą būtų buvę galima vienai varguolių šeimai nupirkti butą.

Anot Savivaldybės atstovų, 2013 m. iš Savivaldybės priteisti delspinigiai bendrovei „Specializuotas transportas“ siekė 64 168 Lt. Kitoms bendrovėms išmokėti delspinigiai nesiekė nė 300 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų