REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas - amatas, įvaldytas profesinėje mokykloje ar aukštasis išsilavinimas, įgytas universitete, garantuos sėkmę, geresnes įsidarbinimo ir karjeros galimybes? Kiekvienas, nors kartą uždavęs sau šį klausimą, privalo apsilankyti vasario 6-8 dienomis vyksiančioje Tarptautinėje žinių ir išsilavinimo parodoje ,,Studijos 2014“. Joje kartu su Lietuvos ir užsienio šalių aukštosiomis mokyklomis dalyvaus daugiau negu 70 profesinio rengimo mokyklų ir profesinio mokymo centrų iš visos Lietuvos. Parodos dalyviams tai bus ne tik puiki proga sužinoti apie profesines mokyklas, perspektyviausias specialybes, paklausiausius amatus, bet ir praktiškai juos išbandyti.

REKLAMA
REKLAMA

Besirenkančių profesines mokyklas mokinių skaičius auga

LR Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šiais mokslo metais šalies profesinės mokyklos pasiekė priėmimo rekordą. Mokytis amatų įstojo 21,4 tūkst. mokinių, t.y. 2 tūkst. daugiau nei buvo planuota. Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė augantį profesinio mokymo populiarumą sieja su besikeičiančiu visuomenės požiūriu į profesiją, atsigaunančia šalies darbo rinka, smarkiai išaugusiu profesinio mokymo patrauklumu ir amato populiarumu.

REKLAMA

„Vienas iš Švietimo ir mokslo ministerijos keliamų prioritetų profesinio mokymo srityje – stiprinti praktinį profesinį mokymą, įtraukti darbdavius į mokymo procesą, skatinti profesinių mokyklų ir vietos verslininkų bendradarbiavimą rengiant kvalifikuotus darbuotojus pagal konkretaus regiono poreikius“, - sako Genoveita Krasauskienė.

Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos direktorė Elena Pelakauskienė pastebi, kad pastaruoju metu vis daugiau jaunimo profesinį mokymą pasirenka net po studijų aukštojoje mokykloje. Tai rodo, kad poreikis įgyti praktinių kompetencijų yra išties didelis.

REKLAMA
REKLAMA

,,Studijų parodoje sieksime parodyti, kad profesinis mokymas yra patrauklus, atviras ir lankstus. Regionų stenduose kiekviena profesinė mokykla parodys kuo ji išskirtinė, kokią įrangą, technologijas naudoja mokymo procese, gyvai pristatys įvairių profesijų spektrą, o parodos lankytojus pakvies įsitraukti į gamybos procesus. Norime, kad jaunimas susidarytų gerą įvaizdį apie mokymąsi profesinėje mokykloje, kad įsitikintų, jog sąlygos ten ne ką prastesnės nei aukštojoje mokykloje, o mokymo procese naudojama moderniausia įranga ir technologijos“, – sako Elena Pelakauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje šiuo metu veikia 74 profesinio mokymo įstaigos, kuriose siūloma apie 480 įvairių pirminio profesinio mokymo programų. Suaugusiems, turintiems pirminę profesinę kvalifikaciją, bet norintiems ją tobulinti ar įgyti kitą, vykdoma tęstinio profesinio mokymo programa. Praėjusių metų duomenimis, net 73 proc. profesinių mokyklų absolventų įsidarbino arba sukūrė savo verslą, o 14 proc. mokslus tęsė aukštosiose mokyklose. Populiariausios 2013 metų profesinio mokymo programos - automobilių mechaniko, apdailininko-statybininko, virėjo.

REKLAMA

Patikusius amatus galės išbandyti praktiškai

Parodoje „Studijos2014“ dalyvaus profesinės mokyklos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Alytaus regionų. Bus pristatomos šios profesinės sritys: prekybos ir aptarnavimo, automobilių diagnostikos, remonto, transporto, tarptautinių pervežimų, laivininkystės, statybos, viešbučių, restoranų paslaugų, ekologinio ūkio ir kaimo turizmo, alternatyviosios energetikos, sveikatinimo paslaugų. Taip pat santechniko, statybininko, floristo, fotografo, kirpėjo, juvelyro, masažuotojo, baldžiaus ir daugeliu kitų specialybių. Sunku apsispręsti, tiesa? Išsklaidyti abejones, gauti patarimų ir netgi praktiškai išbandyti amatą galės kiekvienas priėjęs prie profesinės mokyklos stendo – ten jų lauks ir dėstytojai, ir studentai, ir visos reikalingos priemonės.

REKLAMA

Šiais metais parodoje itin daug dėmesio skiriama atviroms pamokoms, kuriose lankytojai galės išbandyti savo jėgas. Mėgstantys „vyriškus“ darbus mokysis kaip ardyti automobilį, pakeisti ratus, lituoti, drožinėti, suteikti pirmąją pagalbą, radijo ryšiu perduoti SOS signalą, surišti jūreivišką mazgą. Neliks nuskriausti ir mėgstantys suktis virtuvėje: išmoks kaip užminkyti tešlą duonai, gaminti ledus, šokoladą, kaip paruošti vaišių stalą. Parodos metu taip pat veiks atskira zona - ,,podiumas“, kurioje profesinių mokyklų atstovai rengs barmenų šou, demonstruos sukurtas drabužių kolekcijas, šukuosenas, makiažo tendencijas ir kitus darbus.

Tradiciškai parodoje organizuojamos mechatronikos varžybos, kuriose dalyvaus profesinių mokyklų ir kolegijų komandos. Kas yra mechatronika, ką veikia šios specialybės atstovai, parodos dalyviai galės išsiaiškinti stebėdami, kaip jaunieji mechatronikai atliks įvairias užduotis, susijusias su mechanikos, elektronikos ir informatikos technologijomis. Pasak varžybų organizatoriaus, UAB Festo didaktikos konsultanto Aleksandro Kirkos, šių varžybų tikslas – jaunuoliams gyvai parodyti, kas yra mechatronika, propaguoti šiuolaikinių technologijų patrauklumą ir skatinti jaunimą rinktis šią vis populiarėjančią ir perspektyvią profesiją.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų