REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos "Tvarka ir teisingumas" valdyba trečiadienį nusprendė gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kelti partijos pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso kandidatūrą.

Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos "Tvarka ir teisingumas" valdyba trečiadienį nusprendė gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kelti partijos pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso kandidatūrą.

REKLAMA

"Tvarkiečiai" sieks registruoti per apkaltą pašalintą prezidentą kandidatu šalies vadovo rinkimuose, nepaisydami to, jog Seimas nėra priėmęs apribojimus R.Paksui dalyvauti rinkimuose panaikinančių Konstitucijos pataisų.

"Tvarkiečių" vadovas R.Paksas BNS po valdybos sprendimo teigė, jog jį nulėmė praėjusį penktadienį paskelbtas Konstitucinio Teismo išaiškinimas.

"Atsižvelgdami į Konstitucinio Teismo sausio 24 dienos išaiškinimą, kuriuo pripažinta ES teisės viršenybė, valdyba vienbalsiai nusprendę kelti mano kandidatūrą prezidento rinkimuose", - BNS trečiadienio vakarą sakė R.Paksas.

"Ši žinia yra gana karšta, nauja, KT sprendimas tik praėjusį penktadienį paskelbtas ir po penktadienio ant mano stalo jau guli 3 - 4 juridinių ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kompanijų išvados, kad šis Konstitucinio Teismo sprendimas atveria man galimybę jau 2014 metais dalyvauti rinkimuose", - pridūrė "Tvarkos ir teisingumo" vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

KT praėjusį penktadienį konstatavo, kad nepanaikinus konstitucinių Lietuvos narystės ES pagrindų, negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės Europos Sąjungoje įsipareigojimai.

REKLAMA

Jis teigė, jog savo asmeninį galutinį sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose taip pat priims ir paskelbs tik per partijos kongresą, kuris vyks vasario 15 dieną arba prieš jį.

"Iš tikrųjų man pačiam reikia labai daug apmąstyt, apsiginkluoti argumentais, kalbėtis su teisininkais – Lietuvos, ne Lietuvos. Aš pasakiau tą ir valdybos nariams, ir jums sakau, kad savo galutinį apsisprendimą aš pasakysiu prieš kongresą arba kongreso metu", - žurnalistams trečiadienio vakarą sakė R.Paksas.

Jis teigė, kad jei Vyriausioji rinkimų komisija nuspręstų jo neregistruoti kandidatu, tai būtų ne jo, kaip politiko, o teisininkų problema, bet neatskleidė, ar skųstų tokį sprendimą teismui.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš pasakysiu visas procedūras, kurias mes eisime, tada, kai aš tikrai žinosiu, koks tas kelias bus", - partijos būstinėje žurnalistams dėstė R.Paksas.

Politikas taip pat sakė, kad kandidatuos ir į Europos Parlamentą.

"Mano pavardė turėtų, jeigu niekas nepasikeis, būti sąrašo priekyje dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose", - teigė ir dabar europarlamentaro mandatą turintis politikas.

Paklaustas, ar bandymas jį kelti kandidatu į Lietuvos vadovus yra partijos reklaminė akcija prieš Europos Parlamento rinkimus, R.Paksas sakė: "Aš nežinau, ar prasideda, ar jinai buvo kažkada nustojusi - mes visą laiką siekėme tiek dalyvauti prezidento rinkimuose, tiek parlamento rinkimuose".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas nespėjo priimti Konstitucijos pataisos ir konstitucinio įstatymo, kas būtų atvėrę kelią kandidatuoti asmenims, iš posto pašalintiems per apkaltą. Tam pritrūko balsų Seime.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad asmuo, kuris per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

REKLAMA

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

Partijos pirmininko pavaduotojas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis valdybos posėdyje nedalyvavo. Jis anksčiau taip pat buvo įvardijamas kaip vienas galimų "tvarkiečių" kandidatų į prezidentus.

Partija "Tvarka ir teisingumas" parlamente turi dešimt atstovų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

"Tvarkiečių" valdybos sprendimą dar turės patvirtinti vasario vidury kviečiamas partijos kongresas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų