REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokia bebūtų ketinimu įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje kaltinamos klaipėdietės Eglės Kusaitės bylos baigtis, negalima menkinti jos tyrimo, sako Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis.

„Išgelbėta jauno žmogaus gyvybė, išvengta tarptautinės provokacijos. Su byla E. Kusaitė pradėjo bręsti, suartėjo su savo mama ir šeima“, – teismo posėdyje Apeliaciniame teisme trečiadienį sakė A.Urbelis. Teismas klaipėdietės bylą apeliacine tvarka baigė nagrinėti.

„Kadangi byla yra didelės apimties ir sudėtinga, įstatymas sprendimui priimti suteikia 40 dienų“, – sakė kolegijos teisėjas Linas Šiukšta.

Nutartis ar nuosprendis bus skelbiami beveik po pusantro mėnesio – kovo 17 dieną.

E.Kusaitė ir jos advokatas teismo prašė išteisinimo. Suteikus paskutinio žodžio teisę, mergina dar kartą priminė, kad nuo paauglystės buvo globojama Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų ir jų agentų, provokuojama, teismai nebuvo priėmę nutarčių, kurios būtų leidusios veikti VSD agentams. „Ekselencijai dar ilgai reikės dirbti, prokuratūra yra klystkeliuose“, – sakė advokatas K. Stungys.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, prokuratūros pozicija šioje byloje nesutampa su Lietuvos valstybine politika – Lietuva kažkodėl perėjo į Rusijos pusę, pusė bylos medžiagos yra gauta iš Rusijos.

REKLAMA

Lietuvos teisėsauga ir teismai jau kurį laiką švelnina sprendimus E.Kusaitės byloje. Pernai lapkritį Generalinė prokuratūra Apeliaciniam teismui pareiškė, kad merginą siūlo įkalinti nebe dešimčiai metų, kaip norėjo anksčiau ir prašo skunde, o skirti dvejų metų lygtinę bausmę, į ją įskaitant suėmimo laiką.

Apeliacinis teismas sušvelnino nuteistajam kardomąją priemonę – nuolatinį registravimąsi policijoje pakeitė į rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo E. Kusaitės ir Generalinės prokuratūros skundus dėl Vilniaus apygardos teismo paskelbto nuosprendžio.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gegužės 30 dieną Vilniaus apygardos teismas nuosprendžiu klaipėdietę pripažino kalta ir nuteisė ją kalėti dešimčiai mėnesių. Įskaičius kardomajame kalinime praleistą laiką, pripažinta, kad mergina atliko bausmę.

Bylos duomenimis, E. Kusaitė rengėsi vykti į Maskvą, iš kur jos pažįstamas čečėnų tautybės Apti Magmadovas būtų pergabenęs į Čečėniją. Čia teroristinės organizacijos „Kavkaz Imirat“ nariai klaipėdietę turėjo parengti mirtininkės vaidmeniui. Mergina turėjo susisprogdinti prie kurio nors karinio objekto. Be to, E. Kusaitė esą verbavo vykti į Rusiją dvi lietuves. Jas planuota taip pat panaudoti teroristiniams aktams. Klaipėdietę VSD pareigūnai sulaikė 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metų gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Klaipėdietė savo kaltę teismuose neigė ir tvirtino, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas. Jos rėmėjai kelia klausimus dėl Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų