REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aistros dėl žemės pardavimo kaista: prieš VRK – laiškų lavina

Referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams iniciatoriai piktinasi siūlymu laukti naujo KT išaiškinimo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį sprendžia, ar referendumui dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams siūloma formuluotė neprieštarautų Konstitucijai.

Klausimą, ar referendumui siūloma formuluotė neprieštarauja Konstitucijai, grupė VRK narių įtraukė į posėdžio darbotvarkę dėl to, kad praėjusį penktadienį Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė išaiškinimą, jog nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) „negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai“.

Prieš VRK narius – laiškų lavina

Nors paskutinius trūkstamus pataisytus parašus referendumo iniciatoriai VRK turi pristatyti iki trečiadienio darbo dienos pabaigos, posėdžio išvakarėse pasirodė raginimai tai padaryti iki pietų. Naujienų portalą balsas.lt pasiekusiame elektroniniame laiške rašoma, jog „visos ištaisytos klaidos bus nešamos iki pietų, kad būtų konstatuota, jog yra visos ištaisytos ir surinkta 300 000 parašų. Priešingu atveju bus skleidžiama, kad nebuvo surinkta“ (kalba netaisyta – red. past.).

„Viešiname šią žinią, jog mes ž i n o m e 8 VRK narių susitarimą prieš 320 0000. KIEKVIENAS P R I V A L O M E per šiąnakt parašyti el. laišką asmeniškai nuo SAVĘS visiems VRK nariams remiantis referendumo įstatymo 14.2 straipsniu, net seimo narių grupė negali uždrausti referendumo. Kokiu įstaymu remiantis, kokia teise, jie drįsta 16 -a asmenų nubalsuoti ar SUVERENAS turi ar neturi teisę susirinkti? EUROMAIDANU kvepia. Kiek įmanoma kovojame pieštuku, popieriumi ir Ž O D Ž I U. KOL KAS. (...) D R Ą S O S!!!! Jei T Y L Ė S I ME – žodžiu, akmenys ims šaukti – veiksmu“, – rašoma referendumo iniciatorių laiške.

REKLAMA
REKLAMA

„PRAŠOME: Nerodyti teisinio nihilizmo pavyzdžio Lietuvos valstybei ir piliečiams. Nebalsuoti ir nepriimti sprendimo dėl piliečių referendumo iniciatyvos teisėtumo, kai pateikti VRK duomenys patvirtina, jog jau surinkta 300 000 Lietuvos piliečių parašų. Toks sprendimas būtų neteisėtas, kadangi Vyriausiajai rinkimų komisijai teisės spręsti ar įregistruotos iniciatyvinės grupės referendumo tekstas atitinka konstitucijai, įstatymai nesuteikia. Toks sprendimas būtų amoralus ir nežmoniškas savo piliečių atžvilgiu, kurie buvo VRK sprendimais jau buvo 3 kartus iš naujo verčiami rinkti pasirašiusiųjų už referendumo iniciatyvą piliečių parašus spaudžiant virš 20 laipsnių šalčiui“, – rašoma tekste, kurį siūloma nusiųsti VRK nariams. Laiške–pavyzdyje taip pat raginama nesižeminti ir neniekinti tautos.

REKLAMA

J. Udris: geriau išsiaiškinti dabar

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti. Tačiau iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriame būtų siūloma šį draudimą įrašyti į Konstituciją.

Todėl, sakė portalui balsas.lt vienas iš kreipimosi į KT iniciatorių – Lietuvos teisininkų draugijos deleguotas VRK narys Jonas Udris, pirmiausia ir reikėtų išsiaiškinti, ar referendumą galima rengti.

„Po KT išaiškinimo, kad tokiu būdu keisti Konstitucijos negalima, reikia išsiaiškinti, ar tokį referendumą iš viso galima rengti. Mano manymu, reikėtų prašyti KT išaiškinimo, ar toks referendumas neprieštarauja Lietuvos įsipareigojimams“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano siūlymas, kol nebus išaiškinta, nevykdyti toliau referendumo procedūrų ir neperduoti klausimo Seimui“, – sakė VRK narys.

J.Udris patvirtino, kad VRK nariai prieš posėdį buvo atakuojami referendumo iniciatorių laiškais. „Mes gavome šimtus elektroninių laiškų su raginimu nestabdyti referendumo. Šis klausimas tikrai svarbus, aštrus, aktualus, jį reikia kuo anksčiau išspręsti, kad būtų priimtas mažiausiai žalos galintis padaryti sprendimas“.

Jis neprognozavo, kokį sprendimą priims VRK, nes komisijos narių nuomonės skirtingos, tačiau pridūrė: „Bus daug daugiau žalos padaryta, jeigu referendumas įvyks, tauta priims sprendimą, o paskui KT pasakys, kad jis prieštarauja Konstitucijai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas vis dar neaišku, ar referendumo iniciatoriai surinko reikiamą skaičių parašų referendumui surengti. Tam, kad referendumas būtų surengtas, reikia 300 tūkstančių parašų, ir kaip tik trečiadienį iki vakaro VRK turėtų būti pristatyti paskutiniai patikslinti parašai – kiek mažiau negu 2 500 parašų. J.Udrio teigimu, parašai trečiadienį nebus skaičiuojami. Jis negalėjo pasakyti, ar surinkti parašai galios, jei po kurio laiko KT išaiškins, kad referendumą galima rengti.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių pakeitimo – sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų